Γερμανία: Λοιμωξιολόγος ζητά να αποσταλούν εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων στην Αφρική

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αύξησε τον βαθμό του κινδύνου για την mpox

Ένας Γερμανός λοιμωξιολόγος ζήτησε σήμερα να αποσταλούν τα υπάρχοντα εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων (mpox) στην Αφρική, όπου θα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν τη νόσο, ακόμη και μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος στην Ευρώπη.

«Τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα διεθνώς χρειάζονται επειγόντως στην Αφρική, στις περιοχές όπου εξαπλώνεται τώρα ο ιός (…) έτσι ώστε όσοι κινδυνεύουν να αναπτύξουν ανοσία», είπε ο Λέιφ Έρικ Ζάντερ, καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νόσων στο Charite, το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γερμανίας.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αύξησε νωρίτερα τον βαθμό του κινδύνου για την mpox, μία ημέρα αφού επιβεβαιώθηκε ότι εντοπίστηκε μια πρώτη μόλυνση με το νέο στέλεχος του ιού εκτός της αφρικανικής ηπείρου, στη Σουηδία. Ο Ζάντερ είπε ότι ήταν «αναπόφευκτο» να εξαπλωθεί ο ιός αλλά σε αναπτυγμένες περιοχές, όπως στην Ευρώπη, ο κίνδυνος είναι σχετικά μικρός προς το παρόν.

«Με την εμπειρία που αποκτήσαμε από την προηγούμενη επιδημία το 2022, πολλές κοινότητες έχουν ευαισθητοποιηθεί. Γνωρίζουν την ασθένεια (…) επίσης κάναμε εκστρατείες εμβολιασμού στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, έτσι μπορεί να υπάρξει κάποια προϋπάρχουσα ανοσία», είπε ο καθηγητής. Πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να υποβάλλονται σε εξετάσεις όσοι εμφανίζουν συμπτώματα, παντού στον κόσμο και να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να περιοριστεί το ξέσπασμα της ασθένειας στη Γερμανία και την Ευρώπη. Ωστόσο, οι διαθέσιμες δόσεις εμβολίων θα πρέπει να αξιοποιηθούν στην Αφρική, όπου πολλές περιοχές δεν διαθέτουν ανεπτυγμένα συστήματα υγείας.

Ειδήσεις σήμερα:

Άνδρος: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του πλοίου στο οποίο κινδύνευσαν οδηγοί και επιβάτες - Τι να κάνουν όσοι έχουν εισιτήρια

Μάθιου Πέρι: «Κάνε μου μία μεγάλη δόση κεταμίνης και ετοίμασε το τζακούζι» - Τα τελευταία λόγια στον βοηθό του

Πτώση ιδιωτικού αεροσκάφους στη Γαλλία κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίδειξης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr