Ο Λούλα δεν αναγνωρίζει ακόμη τη νίκη του Μαδούρο - «Οφείλει να δώσει εξηγήσεις»

Πρότεινε νέες εκλογές ή κυβέρνηση συνασπισμού ως πιθανές λύσεις στην εντεινόμενη πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κατέστησε σαφές ότι δεν αποδέχεται ακόμη τον ισχυρισμό του Νικολάς Μαδούρο ότι επανεξελέγη πρόεδρος της Βενεζουέλας και πρότεινε νέες εκλογές ή κυβέρνηση συνασπισμού ως πιθανές λύσεις στην εντεινόμενη πολιτική κρίση της χώρας.

Σε συνέντευξή του στο βραζιλιάνικο ραδιόφωνο Rádio T την Πέμπτη, ο Λούλα δήλωσε ότι οι διπλωμάτες της Βραζιλίας και της Κολομβίας διερευνούν πιθανούς τρόπους εκτόνωσης της κρίσης, αλλά παραδέχθηκε ότι «η πολιτική κατάσταση επιδεινώνεται στη Βενεζουέλα», όπως και οι σχέσεις Βραζιλίας-Βενεζουέλας.

Σε ερώτημα αν αποδέχεται τον ισχυρισμό του Μαδούρο ότι είναι εκλεγμένος πρόεδρος, ο Λούλα απάντησε: «Όχι ακόμα. Ξέρει ότι οφείλει να δώσει εξηγήσεις στη βραζιλιάνικη κοινωνία και σε όλο τον κόσμο».

Ο Λούλα διερωτήθηκε και γιατί δεν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομερή αποτελέσματα των εκλογών ενώ σημείωσε με νόημα ότι ο Μαδούρο είχε στείλει τα εκλογικά δεδομένα στο «ανώτατο δικαστήριό του» για ανάλυση. Επέμεινε μάλιστα ο πρόεδρος της Βραζιλίας ότι τα αποτελέσματα έπρεπε να είχαν δημοσιευτεί από «αξιόπιστο» φορέα. Ο Μαδούρο έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να δημοσιεύσει πλήρη ανάλυση των αποτελεσμάτων από κάθε εκλογικό τμήμα, όπως παραδοσιακά γινόταν στη Βενεζουέλα, όπως και Ούγκο Τσάβες.

Η Βραζιλία απέφυγε να αναγνωρίσει τον ισχυρισμό του Γκονζάλες ότι κέρδισε τις εκλογές, όπως έκαναν χώρες όπως η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και οι ΗΠΑ. Είναι σαφές, πάντως, ότι η κυβέρνησή της έχει ενδοιασμούς σχετικά με την αξίωση του Μαδούρο για νίκη.

Ο ισχυρισμός του Μαδούρο ότι κέρδισε την ψηφοφορία της 28ης Ιουλίου στη Βενεζουέλα -παρά τις αποδείξεις ότι ηττήθηκε κατά κράτος- έχει βυθίσει τη χώρα της Νότιας Αμερικής στην αβεβαιότητα και έχει τρομάξει τις περιφερειακές κυβερνήσεις που φοβούνται πιθανές συγκρούσεις και την εδραίωση μιας δικτατορίας στο κατώφλι τους, αναφέρει ο Guardian.

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας - η οποία έχει προσκομίσει αποδείξεις ότι ο υποψήφιός της, Εντμούντο Γκονζάλες, νίκησε τον Μαδούρο – θα επιστρέψει στους δρόμους το Σάββατο για νέες διαδηλώσεις, παρά τη σκληρή καταστολή της κυβέρνησης που έχει οδηγήσει σε περισσότερες από 1.300 συλλήψεις και περισσότερους από 20 νεκρούς.


Ειδήσεις σήμερα:

ΕΟΔΥ για τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο: 48 κρούσματα και 12 θάνατοι από την αρχή της χρονιάς

Μάθιου Πέρι: Η μάχη του με τον εθισμό - 6 έως 8 ενέσεις κεταμίνης τη μέρα και $55.000 για ένα μήνα χρήσης

Κλέλια Ανδριολάτου: Το καλοκαιρινό βίντεο της ηθοποιού - Κάνει βουτιές στην Κίμωλο και μένει τόπλες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr