Τουρκία: Κόλαση φωτιάς στο Κορδελιό, η πυρκαγιά έφτασε στα περίχωρα της Σμύρνης, κάηκαν σπίτια - Συγκλονιστικά βίντεο

Τουρκία: Κόλαση φωτιάς στο Κορδελιό, η πυρκαγιά έφτασε στα περίχωρα της Σμύρνης, κάηκαν σπίτια - Συγκλονιστικά βίντεο

Τουλάχιστον 78 άνθρωποι χρειάστηκαν νοσηλεία, 29 παραμένουν σε νοσοκομεία - Μάχη με τις φλόγες για πυροσβέστες και εθελοντές κατοίκους, η πυρκαγιά βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή, εκκλήσεις από τους τοπικούς φορείς για εθελοντές

smyrni-pyrkagia-mak1
Σε κλοιό φωτιάς βρίσκεται το Κορδελιό της Σμύρνης στην Τουρκία με την πύρινη λαίλαπα που καίει την περιοχή από χθες το μεσημέρι  να έχει φτάσει μέχρι τα περίχωρα της πόλης, προμηνύοντας δύσκολη νύχτα. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι και οι φλόγες έχουν κοκκινήσει τον ουρανό της Σμύρνης, ενώ η ατμόσφαιρα είναι αποπνιχτική εξαιτίας του καπνού.

Στο Κορδελιό απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι σε δύο συνοικίες, ενώ από την αντίθετη πλευρά του ορεινού όγκου, προς την πλευρά του Αϊδινίου, εκκενώθηκε άλλο ένα χωριό. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 78 άνθρωποι χρειάστηκε να νοσηλευτούν από τις πυρκαγιές στη Σμύρνη, από τα οποία αυτή τη στιγμή μόνο τα 29 παραμένουν σε νοσοκομεία. Στην διάθεση της Περιφέρειας βρίσκονται 10 ασθενοφόρα, 3 ομάδες  UMKE και 42 άτομα ιατρικό προσωπικό. 



Δείτε ζωντανή μετάδοση από το CNN Turk:

SON DAKİKA | İzmir'de Yangın Sürüyor! Alevler Evlere Sıçradı... #CANLI


Τα μέτωπα είναι ανεξέλεγκτα εξαιτίας των ανέμων και του πυκνού δάσους που καίνε.

xartis-fotia-4
Χάρτης του Anadolu για το πού καίει η φωτιά


Σε πολλές περιπτώσεις οι φλόγες εξαπλώθηκαν και πάνω στις στέγες των σπιτιών, τονίζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ κατά τις ίδιες αναφορές έχουν καεί ήδη 16 σπίτια. Τουλάχιστον 900 πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τις οικίες τους.



Έγινε γνωστό ότι στην περιοχή Yamanlar της περιφέρειας Καρσίγιακα εκκενώθηκαν 87 σπίτια και 45 χώροι εργασίας και δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί ή θάνατοι. Στην ίδια περιοχή, η φωτιά εξαπλώθηκε και σε εργοστάσιο ανακύκλωσης και σε πολλούς χώρους εργασίας σε βιομηχανική περιοχή.


Δείτε φωτογραφίες από τη μάχη των πυροσβεστών στην συγκεκριμένη πολυκατοικία στα περίχωρα της Σμύρνης:
smyrni-1
smyrni-2

Χάρτης με τις δασικές πυρκαγιές στην Τουρκία:



Εν τω μεταξύ ο δήμος του Καρσίγιακα έκανε δραματική έκκληση σε όσους διαθέτουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες να είναι σε ετοιμότητα για να ριχτούν στη μάχη με τις φλόγες. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, η οροφή ενός κτιρίου που επλήγη την πυρκαγιά στη συνοικία Zübeyde Hanım της περιοχής Καρσίγιακα της Σμύρνης κάηκε.



Ο δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου Σμύρνης Cemil Tugay δήλωσε: «Αξιολογούμε την κατάσταση σε περίπτωση που η δασική πυρκαγιά αναζωπυρωθεί ξανά. Όλα αυτά τα κτίρια έχουν εκκενωθεί. Έχουμε πάνω από 700 άτομα προσωπικό. Σχεδόν ολόκληρος ο δήμος βρίσκεται εδώ. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες δεν μπορούν να εισέλθουν στο δάσος. Στις περιοχές που δεν μπορούμε να φτάσουμε, η πυροσβεστική διαθέτει οχήματα αεροπυρόσβεσης. Τα οχήματα αεροπυρόσβεσης ήταν ανεπαρκή σήμερα. Δεν υπάρχει άλλη εργασία εκτός από την πυροσβεστική μας υπηρεσία. Παρόλο που η φωτιά έχει υποχωρήσει σε 3-4 περιοχές, συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε έλλειψη νερού».

smyrni-pyrkagia-55


Μέτωπα καταγράφονται και σε άλλες περιοχές της Τουρκίας, όπως τη Μανίσα, το Μπόλου, το Αϊδίνι, τη Μούγλα και το Καραμπούκ.  Η φωτιά έφτασε σε οικισμούς στο Σεϊιρτεπέ!



Στη Μανίσα επενέβησαν πάνω από 400 πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα και πάνω από 10 αεροσκάφη και ελικόπτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και σε αυτήν την περιοχή εκκενώθηκαν γειτονιές, κάηκε ολοσχερώς ένα τέμενος ενώ υπέστη ζημιές ένα νεκροταφείο.


Δείτε βίντεο:






















Μήνυμα του αντιπροέδρου Γιλμάζ



Ο αντιπρόεδρος της χώρας Cevdet Yılmaz ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους πολίτες που επλήγησαν από τη δασική πυρκαγιά στη Σμύρνη. Ο Yilmaz χρησιμοποίησε τις ακόλουθες εκφράσεις στην ανάρτησή του στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Εκφράζω τις καλύτερες ευχές μου σε όλους τους πολίτες μας που επλήγησαν από τη δασική πυρκαγιά στη Σμύρνη. Εύχομαι σε όλους τους αξιωματικούς μας, ιδιαίτερα στη δασική μας οργάνωση, που αγωνίζονται με αυταπάρνηση για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Είθε ο Θεός να προστατεύει τη χώρα μας και το έθνος μας από κάθε είδους καταστροφές».


Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης: Ελπίζω δεν θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες

Ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Numan Kurtulmuş, ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους πολίτες που επλήγησαν από τη δασική πυρκαγιά στη Σμύρνη.

Ο Kurtulmuş μοιράστηκε τα ακόλουθα στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Θα ήθελα να μεταφέρω τις καλύτερες ευχές μου σε όλους τους πολίτες μας που επλήγησαν από τη δασική πυρκαγιά στη Σμύρνη και ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Εύχομαι καλή τύχη σε όλους τους αξιωματικούς μας που κινητοποιούνται για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά».


Ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας στη Σμύρνη

Εν τω μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας, Ιμπραήμ Γιουμακλί ο οποίος βρισκόταν στο Τσανάκαλε λόγω της πυρκαγιάς στην πόλη κατά τη διάρκεια της ημέρας, στη συνέχεια μετέβη στην περιοχή Göynük του Bolu. Στην συνέχεια πήγε στο κέντρο διαχείρισης πυρκαγιών στο χωριό Dedeler και έλαβε πληροφορίες για την πυρκαγιά εκεί και έκανε εξετάσεις. Ο υπουργός αναχώρησε από την Άγκυρα για τη Σμύρνη προκειμένου να διεξάγει έρευνες για την πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται ακόμη.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η επέμβαση στη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Μποζντογάν του Αϊδινίου.

Ο κυβερνήτης του Αϊδινίου Yakup Canbolat προέβη σε δήλωση μετά την εξέταση της περιοχής και δήλωσε: «3 ελικόπτερα και 2 αεροπλάνα επενέβησαν από αέρος στην περιοχή. Με το σκοτείνιασμα του καιρού, ένα ελικόπτερο με νυχτερινή όραση θα συνεχίσει να εργάζεται μέχρι το πρωί. Μέχρι στιγμής έχουμε απομακρύνει 45 άτομα στη γειτονιά μας Örmepinar λόγω της πυρκαγιάς που πλησιάζει. Οι προσπάθειες εκκένωσης για τους υπόλοιπους πολίτες συνεχίζονται. Θα συνεχίσουμε την αποτελεσματική καταπολέμηση της πυρκαγιάς με όλα τα μέσα του κράτους μας από τις πρώτες πρωινές ώρες. Η πυρκαγιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο, εξαπλώνεται με την επίδραση του ανέμου. Ελπίζουμε ότι θα την περικυκλώσουμε και θα την ελέγξουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα».


Αλτούν: Στις πυρκαγιές στη Σμύρνη έχουν επιχειρήσει συνολικά 596 οχήματα και 2965 άτομα

Κάνοντας μια δήλωση σχετικά με τις πυρκαγιές στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Διευθυντής Επικοινωνίας του Ερντογάν Φαχρετίν Αλτούν είπε: "Υπήρξαν 72 πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα, 45 από τις οποίες έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Η ανταπόκριση σε 27 πυρκαγιές συνεχίζεται. Από την πρώτη στιγμή των πυρκαγιών, όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι οργανισμοί μας εργάζονται συντονισμένα και με μεγάλη αφοσίωση. Στις πυρκαγιές στη Σμύρνη, έχουν επιχειρήσει  συνολικά 596 οχήματα και 2965 άτομα.




Σύμφωνα με το Anadolu σημειώθηκαν 73 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, 46 εκ των οποίων τέθηκαν ύπο έλεγχο και 27 βρίσκονται σε εξέλιξη. 105 ελικόπτερα, ⁠ 26 αεροσκάφη, 14 UAV εμπλέκονται στην πυρόσβεση


Εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και πολίτες συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης ενεργών εστιών.









Ειδήσεις σήμερα:


Άνδρος: Ένιωσα ότι θα πέσω στη θάλασσα - Τι λέει η οδηγός του ΙΧ που βρέθηκε στον «αέρα» ενώ αναχωρούσε το πλοίο

Μάθιου Πέρι: «Κάνε μου μία μεγάλη δόση κεταμίνης και ετοίμασε το τζακούζι» - Τα τελευταία λόγια στον βοηθό του

Μπρούνο Τσερέλα και Αθηνά Οικονομάκου διασκεδάζουν στη Μύκονο - Η καουμπόισσά μου, γράφει σε νέα τους φωτογραφία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης