Μάχη με τις φλόγες σε έξι μέτωπα στην Τουρκία - Έπεσαν οι άνεμοι στη Σμύρνη, κίνδυνος τώρα για το Αϊδίνι

Μάχη με τις φλόγες σε έξι μέτωπα στην Τουρκία - Έπεσαν οι άνεμοι στη Σμύρνη, κίνδυνος τώρα για το Αϊδίνι

Φωτιές σε Σμύρνη, Μανίσα στη δυτική Τουρκία, Μπολού στη βόρεια Τουρκία, Αϊδίνι, Καραμπούκ - Υπό έλεγχο το μέτωπο στα Μούγλα

izmir-mak
Δασικές πυρκαγιές συνεχίζουν να απειλούν κατοικημένες περιοχές της Σμύρνης, της τρίτης πόλης της Τουρκίας με το μεγαλύτερο πληθυσμό.

Τα ελικόπτερα και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, τα οποία παρέμειναν καθηλωμένα στη διάρκεια της νύχτας, συνεχίζουν - με το πρώτο φως της ημέρας - να δίνουν μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν τα έξι μέτωπα στην Τουρκία. Οι φωτιές μαίνονται σε Σμύρνη, Μανίσα στη δυτική Τουρκία, Μπολού στη βορειοδυτική Τουρκία, το Αϊδίνιο στα δυτικά και το Καραμπούκ, ενώ υπό έλεγχο έχει τεθεί το μέτωπο στα Μούγλα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Υπουργός Γεωργίας και Δασών της Τουρκίας İbrahim Yumaklı.



Κλείσιμο
Συνολικά 49 εναέρια μέσα αποτελούμενα από 39 ελικόπτερα και 10 αεροπλάνα, 458 χερσαία οχήματα - πυροσβεστικά και μηχανήματα έργων -  επιχειρούν στις πυρκαγιές σε αυτές τις επαρχίες. Επιπλέον, πάνω από 2.000 άτομα συμμετέχουν στη μάχη για να περιοριστούν τα μέτωπα. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τουρκικά μέσα οι φωτιές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με την έντασή τους να έχει μειωθεί, με εξαίρεση το μέτωπο στο Αϊδίνι.
 
Αυτή την ώρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις εστιάζουν την προσοχή τους στο Αϊδίνι στη νοτιοδυτική Τουρκία, απέναντι από τη Σάμο, εκεί όπου οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί από νωρίς το πρωί. 

Σήμερα το πρωί, ο ουρανός ήταν ακόμη γεμάτος γκρίζους καπνούς από την πλευρά του Καρσίκαγια, της περιοχής της Σμύρνης από την οποία ξεκίνησε η πυρκαγιά, ενώ η οσμή του καπνού είναι αισθητή σε όλη την πόλη.

Aξιωματούχοι επέστησαν την προσοχή στην επίδραση της θερμοκρασίας του αέρα και της χαμηλής υγρασίας και σημείωσαν ότι θα πρέπει να επιδεικνύεται εξαιρετική προσοχή κατά των δασικών πυρκαγιών μέχρι την επόμενη Κυριακή. Η συνολική έκταση που έχει πληγεί είναι περίπου 16.000 στρέμματα.


izmir-fwtia-4

Τι μεταδίδει το Anadolu 

Συνεχίζεται η εναέρια επέμβαση στη δασική πυρκαγιά στη Σμύρνη

Στην πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε σε δασική περιοχή στην τοποθεσία Yamanlar Karatepe χθες, 16 Αυγούστου 2024, και εξαπλώθηκε σε κατοικημένες περιοχές και βιομηχανικούς χώρους, προκαλώντας την εκκένωση τριών γειτονιών, άρχισε να επεμβαίνει από αέρος η πυροσβεστική με το ξημέρωμα της ημέρας(17 Αυγούστου).




Οι ομάδες συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη.



Από την πυρκαγιά κάηκαν 16 σπίτια, εκκενώθηκαν 87 σπίτια και 45 χώροι εργασίας. Εκκενώθηκαν τρεις γειτονιές και ένα καταφύγιο ζώων εκκενώθηκε επίσης, λόγω της μεγάλης έκτασης της φωτιάς.

Η πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε από την επαρχία Καρσίγιακα και εξαπλώθηκε σε δασικές περιοχές στις περιοχές Μπαϊρακλί (προάστιο της Σμύρνης) και στη συνοικία Τσιγλί, άφησε πολλά σημεία της πόλης υπό καπνό.

izmir-fwtia-3
izmir-fwtia-1


Εκτός από τις πυροσβεστικές ομάδες, οι δήμοι, η αστυνομία, η τουρική υπηρεσία καταπολέμησης καταστροφών AFAD και το προσωπικό της χωροφυλακής στηρίζουν επίσης τις εργασίες κατάσβεσης της πυρκαγιάς με τα οχήματά τους.

Έπεσαν οι άνεμοι 

Στη Σμύρνη, η ένταση του ανέμου στην επαρχία Καρσίγιακα, όπου συνεχίζεται η δασική πυρκαγιά, έχει μειωθεί σε σύγκριση με χθες.

Χθες, ειδικά ο ισχυρός άνεμος που έφτανε τα 80 χιλιόμετρα την ώρα στην περιοχή είχε μεγάλη επίδραση στην εξάπλωση της πυρκαγιάς. Ο ισχυρός άνεμος δυσχέραινε επίσης την επέμβαση από αέρος.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η θερμοκρασία του αέρα στη ζώνη της πυρκαγιάς σήμερα αναμένεται να είναι 33 βαθμοί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, η ταχύτητα του ανέμου στα 35-45 χιλιόμετρα την ώρα και η υγρασία αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 25-34 τοις εκατό.

Στις 12.00-15.00 το μεσημέρι, η θερμοκρασία του αέρα αναμένεται να είναι 36 βαθμοί, ενώ ο άνεμος αναμένεται να πνέει με ταχύτητα 45-55 χιλιομέτρων την ώρα από βόρεια-βορειοανατολική περιοχή.



Τις ίδιες ώρες, η υγρασία αναμένεται να είναι 20-23 τοις εκατό.



Η εικόνα στην Μπολού στη βόρεια Τουρκία 

Επί 45 ώρες προσπαθούσαν να σβήσουν την πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στο χωριό Bekirfakılar χθες το μεσημέρι.

Οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς υποστηρίζονται από 11 ελικόπτερα από τη Μπολού και τις γειτονικές επαρχίες και 356 οχήματα και μηχανήματα εργασίας, εκ των οποίων τα 108 είναι χερσαία.

Με 1213 άτομα προσωπικό που εργάζονται στην περιοχή, η εναέρια και επίγεια επέμβαση συνεχίζεται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Καραμπούκ 

Μάχη με τις φλόγες τις τελευταίες 20 ώρες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και σε δασική περιοχή στην επαρχία Ovacık της κωμόπολης Καραμπούκ.

Για τη φωτιά επιχειρούν 61 οχήματα και 192 άτομα προσωπικό.

Αϊδίνι

Το πιο δύσκολο μέτωπο εντοπίζεται στο Αϊδίνι με τον αριθμό των εναέριων μέσων να έχει αυξηθεί με το πρώτο φως της ημέρας.

8 ελικόπτερα, 7 αεροπλάνα, 32 χερσαία οχήματα, 11 βυτιοφόρα, 5 μπουλντόζες και 303 άτομα προσωπικό δίνουν μάχη με τη μεγάλη φωτιά.

Παρά τον άνεμο και το απόκρημνο έδαφος, οι ομάδες συνεχίζουν να εργάζονται για να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Η φωτιά ξέσπασε χθεςμ εκκενώθηκαν σπίτια στη συνοικία Örmepınar, με τα αίτια να παραμένουν αδιευκρίνιστα. 

Μανίσα 

Την ίδια ώρα, συνεχίζει να καίει και η φωτιά στην επαρχία της δυτικής Τουρκίας Μανίσα. 

Στη συνοικία Boyalı επιχειρούν 6 αεροσκάφη, 14 ελικόπτερα, 46 χερσαία οχήματα, 14 οχήματα παροχής νερού, 6 μηχανήματα έργων και 6 επίγειες δυνάμεις.

Για να σβήσει πλήρως η πυρκαγιά επιχειρούν και 450 άτομα εθελοντές.

Παράλληλα,  1 αεροσκάφος, 4 ελικόπτερα, 15 χερσαία οχήματα, 3 οχήματα παροχής νερού, 2 μηχανήματα έργων, 1 επίγεια ομάδα πεζοπόρο, 100 άτομα προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων 5 ειδικών τεχνικών, συμμετέχουν προκειμένου να σβήσει άμεσα η φωτιάστη συνοικία Kayacık.

Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκία: Σε πύρινο κλοιό η Σμύρνη, κάηκαν δεκάδες σπίτια, απομακρύνθηκαν πάνω από 3.500 άτομα - Δείτε βίντεο

Σε συναγερμό η Πυροσβεστική για τον κίνδυνο φωτιάς και σήμερα - Χάρτης με τις 12 «κόκκινες» περιοχές

Σφίγγουν τον κλοιό στο Κουρσκ οι Ουκρανοί: Καταστρέφουν γέφυρες, επιχειρούν αποκλεισμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης