Οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν αμερικανικούς πυραύλους για να καταστρέψουν τη γέφυρα στο Κουρσκ, λέει η Μόσχα

Οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν αμερικανικούς πυραύλους για να καταστρέψουν τη γέφυρα στο Κουρσκ, λέει η Μόσχα

«Για πρώτη φορά, η περιοχή του Κουρσκ χτυπήθηκε από δυτικής κατασκευής εκτοξευτές πυραύλων» δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα - Οι Ουκρανοί λένε ότι η αιφνιδιαστική προέλαση έχει στόχο να πείσει τη Μόσχα να συμμετάσχει σε δίκαιες συνομιλίες

Kursk-bridge
Η Ουκρανία πιθανότατα χρησιμοποίησε πυραύλους που προμηθεύτηκε από τις ΗΠΑ προκειμένου να καταστρέψει δύο σημαντικές γέφυρες στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, στον ποταμό Σεΐμ, υποστηρίζει η Μόσχα.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε μέσω Telegram: «Για πρώτη φορά, η περιοχή του Κουρσκ χτυπήθηκε από δυτικής κατασκευής εκτοξευτές πυραύλων, πιθανότατα αμερικανικών HIMARS. Ως αποτέλεσμα της επίθεσης στη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ στην περιοχή Γκλουσκόβο, αυτή καταστράφηκε ολοσχερώς και σκοτώθηκαν εθελοντές που βοηθούσαν τον άμαχο πληθυσμό».

Κλείσιμο
Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν να κερδίσει τον πόλεμο που εξαπέλυσε το Φεβρουάριο του 2022, θεωρούν μέχρι στιγμής την αιφνιδιαστική ουκρανική εισβολή ως «προστατευτική κίνηση» που δικαιολογεί τη χρήση αμερικανικού οπλισμού, δήλωσαν αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον.

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι η αιφνιδιαστική προέλαση σε ρωσικές παραμεθόριες περιοχές έχει στόχο να πείσει τη Μόσχα να συμμετάσχει σε «δίκαιες» συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν στη στρατηγική πόλη Ποκρόβσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ.

«Πρέπει να προκαλέσουμε σημαντικές τακτικές ήττες στη Ρωσία», έγραψε ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντόλιακ στο Telegram. «Στην περιοχή του Κουρσκ, βλέπουμε καθαρά πώς το στρατιωτικό εργαλείο χρησιμοποιείται αντικειμενικά για να πείσει τη Ρωσική Ομοσπονδία να μπει σε μια δίκαιη διαδικασία διαπραγματεύσεων. Έχουμε αποδεδειγμένα, αποτελεσματικά μέσα εξαναγκασμού. Εκτός από τα οικονομικά και τα διπλωματικά... πρέπει να προκαλέσουμε σημαντικές τακτικές ήττες στη Ρωσία» είπε.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, θεωρεί ότι η ουκρανική εισβολή θα εκτροχιάσει τα σχέδια διεξαγωγής έμμεσων συνομιλιών στο Κατάρ για την παύση των χτυπημάτων σε κρίσιμες υποδομές, ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη απόρρητες επίσημες πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ουκρανία και η Ρωσία επρόκειτο να στείλουν αντιπροσωπείες στην Ντόχα αυτόν τον μήνα για να διαπραγματευτούν μια συμφωνία-ορόσημο που θα σταματούσε τα χτυπήματα στις υποδομές ενέργειας και ηλεκτρικής ενέργειας, και στις δύο πλευρές, κάτι που θα ισοδυναμούσε με μερική κατάπαυση του πυρός και θα προσέφερε μια ανάσα και για τις δύο χώρες.

Εντούτοις, οι έμμεσες συνομιλίες, με τους Καταριανούς να λειτουργούν ως διαμεσολαβητές και να συναντώνται χωριστά με την ουκρανική και τη ρωσική αντιπροσωπεία, εκτροχιάστηκαν από την αιφνιδιαστική εισβολή της Ουκρανίας στη δυτική περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Αλληλοκατηγορίες και για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Νωρίτερα, οι Ρώσοι που ελέγχουν τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια δήλωσαν σήμερα ότι ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έριξε εκρηκτικά σε δρόμο έξω από το σταθμό, θέτοντας σε κίνδυνο το προσωπικό του που χρησιμοποιεί αυτό το δρόμο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Ρωσία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια - τον μεγαλύτερο της Ευρώπης - λίγο αφού εξαπέλυσε την εισβολή της στην Ουκρανία το Φεβρουάριο 2022. Η Μόσχα και το Κίεβο έχουν επανειλημμένα αλληλοκατηγορηθεί ότι προσπαθούν να σαμποτάρουν τη λειτουργία του.

Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκία: Σε πύρινο κλοιό η Σμύρνη, κάηκαν δεκάδες σπίτια, απομακρύνθηκαν πάνω από 3.500 άτομα - Δείτε βίντεο

Σε συναγερμό η Πυροσβεστική για τον κίνδυνο φωτιάς και σήμερα - Χάρτης με τις 12 «κόκκινες» περιοχές

Σφίγγουν τον κλοιό στο Κουρσκ οι Ουκρανοί: Καταστρέφουν γέφυρες, επιχειρούν αποκλεισμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης