Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανησυχία μετά τις κινήσεις Λουκασένκο, έστειλε το 1/3 του στρατού του στα σύνορα

Ο στενός φίλος του Πούτιν πιθανόν να δημιουργεί πίεση στην Ουκρανία η οποία προελαύνει στο Κουρσκ - Η ουκρανική αντεπίθεση πιέζει τον Πούτιν να λάβει αποφάσεις - Το Κίεβο ανατινάζει γέφυρες στο Κουρσκ

Ανησυχία επικρατεί για την κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη καθώς μετά την αντεπίθεση της Ουκρανίας και την εισβολή στο Κουρσκ, τώρα η Λευκορωσία -στενός σύμμαχος του Πούτιν- φαίνεται πως μπαίνει στο «παιχνίδι» αφού δηλώνει πως έχει μεταφέρει μεγάλο αριθμό μονάδων στα σύνορά της με την Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, το Μινσκ έχει αναπτύξει σχεδόν το ένα τρίτο των ενόπλων δυνάμεών του κατά μήκος ολόκληρων των συνόρων, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Ο ακριβής αριθμός των στρατιωτών δεν διευκρινίστηκε, αλλά ο επαγγελματικός στρατός της Λευκορωσίας αποτελείται από 48.000 στρατιώτες και περίπου 12.000 συνοριοφύλακες, σύμφωνα με τη Στρατιωτική Ισορροπία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του 2022. Ο πρόεδρος, πιστός σύμμαχος του Βλαντάμιρ Πούτιν, υποστήριξε ότι η Ουκρανία έχει σταθμεύσει περισσότερους από 120.000 στρατιώτες στα σύνορά της με τη Λευκορωσία.

«Βλέποντας την επιθετική τους πολιτική, έχουμε εισάγει εκεί και έχουμε τοποθετήσει σε ορισμένα σημεία - σε περίπτωση πολέμου, θα είναι αμυντικά - τον στρατό μας κατά μήκος ολόκληρων των συνόρων», ανέφερε η Belta σύμφωνα με τον κ. Λουκασένκο σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση. Το Κίεβο δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Χθες, το Κίεβο δήλωσε ότι δεν είχε δει σημάδια αύξησης των στρατευμάτων της Λευκορωσίας στα σύνορα. Ο υπουργός Άμυνας της Λευκορωσίας Βίκτορ Κρένιν δήλωσε την Παρασκευή ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένοπλης πρόκλησης από την Ουκρανία και ότι η κατάσταση στα κοινά τους σύνορα «παραμένει τεταμένη».

Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι τα λευκορωσικοουκρανικά σύνορα είναι ναρκοθετημένα «όσο ποτέ άλλοτε» και ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα υποστούν τεράστιες απώλειες αν προσπαθήσουν να τα διασχίσουν.

Ανάλυση: Η επίθεση στο Κουρσκ θέτει νέες πιέσεις στο ρωσικό μέτωπο, λένε οι αναλυτές

Η επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ δημιούργησε πιέσεις σε όλο το μέτωπο στις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να ανακαταλάβει το ρωσικό έδαφος, κάτι που θα απαιτήσει περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό από άλλα σημεία του θεάτρου, δήλωσε το αμερικανικό κέντρο μελετών.


Μακροπρόθεσμα, ο Πούτιν θα αναγκαστεί να λάβει μια απόφαση σχετικά με τη δέσμευση περισσότερων πόρων στα μακρά διεθνή σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, επιβάλλοντας «περιορισμούς» στον σχεδιασμό σε όλο το θέατρο, τους οποίους «η Ρωσία δεν αντιμετώπιζε προηγουμένως».

«Η ουκρανική εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ και η αυξημένη ρωσική προτεραιότητα της διατήρησης του ρυθμού των επιθετικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Ντονέτσκ θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στα εναπομείναντα επιχειρησιακά αποθέματα της Ρωσίας και πιθανότατα θα αρχίσουν να επηρεάζουν την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει συνεπείς επιθετικές επιχειρήσεις σε όλο το θέατρο», δήλωσε το ISW.

«Περαιτέρω ρωσικές ανακατατάξεις στην περιοχή του Κουρσκ θα αποδυναμώσουν επίσης περαιτέρω την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει επιθετικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική και ανατολική Ουκρανία».

Δείτε βίντεο από την ανατίναξη άλλης μίας γέφυρας στο Κουρσκ από τους Ουκρανούς

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν άλλη μία γέφυρα στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, για να δημιουργήσουν προβλήματα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας στην περιοχή, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

«Άλλη μια γέφυρα λιγότερη. Η Πολεμική Αεροπορία εξακολουθεί να πλήττει τις δυνατότητες επιμελητείας του εχθρού με αεροπορικά πλήγματα ακριβείας», δήλωσε ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Μίκολα Ολεστσούκ δημοσιοποιώντας στο Telegram βίντεο από την επίθεση.

Δείτε βίντεο από την ανατίναξη της γέφυρας σύμφωνα με το NEXTA:

Υπενθυμίζεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη γέφυρα που στοχεύουν οι ουκρανικές δυνάμεις. Προ ημερών το Κίεβο κατέστρεψε «γέφυρα- κλειδί» στον ποταμό Σεΐμ του Κουρσκ, συνεχίζοντας την προέλαση που άρχισε στο ρωσικό έδαφος στις 6 Αυγούστου.

«Ως αποτέλεσμα του χτυπήματος από την ουκρανική πλευρά, καταστράφηκε μια οδική γέφυρα στον ποταμό Σεΐμ στην περιοχή Γκλουσκόφσκι», δήλωσε ο Αλεξέι Σμιρνόφ, που εκτελεί χρέη κυβερνήτη στο Κουρσκ, στο Telegram. Δείτε βίντεο: 


Oργή Ρώσων πολιτών: «Ήμασταν σίγουροι ότι ο ρωσικός στρατός θα μας προστάτευε»


H αντεπίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ έχει προκαλέει σωρεία αντιδράσεων στον τοπικό πληθυσμό ο οποίος δεν περίμενε ποτέ την ολιγωρία των ρωσικών αρχών. Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στην περιοχή του Κουρσκ, μετά την ουκρανική επίθεση, οργισμένοι και απογοητευμένοι που δεν τους προστάτευσαν ο ρωσικός στρατός. Η εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία αποκάλυψε τον προφανή εφησυχασμό των Ρώσων αξιωματούχων που είναι υπεύθυνοι για τα σύνορα. Πολλοί ντόπιοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υποβάθμισε την ουκρανική επίθεση ή ότι τους παραπληροφόρησε για τον κίνδυνο.

Μαρτυρίες σοκ από το Κουρσκ

Ο Αλεξάντερ Ζόριν, θεματοφύλακας του Αρχαιολογικού Μουσείου του Κουρσκ, πίστευε ότι ο θόρυβος των drones, των αεροσκαφών και oι βολές του πυροβολικού ήταν ρουτίνα, καθώς αυτός και οι συνάδελφοί του είχαν γίνει μάρτυρες παρόμοιας δραστηριότητας κατά τη διάρκεια δύο προηγούμενων καλοκαιριών. Η Σούντζα, το επίκεντρο της επίθεσης, ήταν 40 χιλιόμετρα μακριά. «Οι αναφορές των αξιωματούχων δεν ήταν καθόλου τρομακτικές: "100 σαμποτέρ μπήκαν μέσα" - αλλά στη συνέχεια ανέβηκαν σε 300, 800 … Ήταν αδύνατο να έχουμε μια σαφή εικόνα», είπε. «Αποφασίσαμε να φύγουμε μόνο όταν είδαμε ντόπιους που είχαν απομακρυνθεί από εκεί και μας είπαν να φύγουμε».

Η Λιόυμποφ Αντίποβα μίλησε για τελευταία φορά με τους ηλικιωμένους γονείς της πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, όταν άκουσε για πρώτη φορά φήμες για ουκρανική εισβολή, και τους παρακάλεσε να εγκαταλείψουν το χωριό τους στην περιοχή Κουρσκ. Η απειλή φαινόταν εξωπραγματική - το ρωσικό έδαφος είχε να δει δυνάμεις εισβολής από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου - και τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αρχικά απέρριψαν την εισβολή ως μια μεμονωμένη «απόπειρα διείσδυσης», οπότε οι γονείς της Αντίποβα, αποφάσισαν να παραμείνουν.

Την επόμενη ημέρα, η Αντίποβα είδε στο διαδίκτυο φωτογραφίες Ουκρανών στρατιωτών να ποζάρουν δίπλα σε ένα σούπερ μάρκετ και τα γραφεία μιας εταιρείας φυσικού αερίου. Αναγνώρισε αμέσως το μέρος: Οι γονείς της ζουν περίπου 50 μέτρα μακριά.

«Όλα αυτά τα χρόνια οι γονείς μου δεν πίστευαν ότι θα επηρεάζονταν», δήλωσε η Aντίποβα στον Observer τηλεφωνικά από το Κουρσκ, αποφεύγοντας προσεκτικά να χρησιμοποιήσει τη λέξη «πόλεμος», η οποία έχει επισήμως τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία. «Δεν ξέρω ποιον μισώ περισσότερο τώρα, τον ουκρανικό στρατό ή την κυβέρνησή μας. Ήμασταν σίγουροι ότι ο ρωσικός στρατός θα μας προστάτευε. Είμαι έκπληκτη με το πόσο γρήγορα προχώρησαν οι ουκρανικές δυνάμεις», είπε.

Μας κρατούν στο σκοτάδι

Η εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία αποκάλυψε τον προφανή εφησυχασμό των Ρώσων αξιωματούχων που είναι υπεύθυνοι για τα σύνορα. Πολλοί ντόπιοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την ουκρανική επίθεση ή ότι τους παραπληροφορεί για τον κίνδυνο. Η επίσημη εκκένωση της περιοχής κηρύχθηκε μία ημέρα αργότερα.

Πολλοί κάτοικοι του Κουρσκ κατηγορούν την κυβέρνηση και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι τους κρατούν στο σκοτάδι μπροστά στον θανάσιμο κίνδυνο, ενώ οι εξοργισμένοι κάτοικοι μοιράζονται μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν ξέρω καν ποιον μισώ περισσότερο τώρα: τον ουκρανικό στρατό που κατέλαβε τη γη μας ή την κυβέρνησή μας που επέτρεψε να συμβεί αυτό», έγραψε η Νέλι Τικόνοβα στον ιστότοπο VKontakte. Το βράδυ της Τρίτης, όταν τα ουκρανικά στρατεύματα βρίσκονταν ήδη στη Σούντζα, το δελτίο ειδήσεων του Channel One υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός «απέτρεψε την παραβίαση των συνόρων».

Την επόμενη ημέρα ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν συνέχισε να αναφέρεται σε μια «κατάσταση στη συνοριακή περιοχή του Κουρσκ», αποφεύγοντας κάθε αναφορά περί εισβολής στο ρωσικό έδαφος. Εδώ και μέρες, η κρατική τηλεόραση προβάλλει στρατιωτικά δελτία, αναφέροντας επιτυχημένες ρωσικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών στρατευμάτων στη «συνοριακή περιοχή», χωρίς να διευκρινίζει αν ένας ξένος στρατός βρισκόταν ακόμη στο έδαφός της.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν καλύψει το δράμα δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων Ρώσων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους πριν οργανωθεί οποιαδήποτε εκκένωση - αλλά η κρατική τηλεόραση τους αποκαλεί κυρίως «προσωρινά εκκενωμένους», όχι πρόσφυγες ή εσωτερικά εκτοπισμένους.

Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της Ρωσίας ανέβασαν τελικά τον αριθμό των εκτοπισμένων από το Κουρσκ σε 76.000. Οι αεροπορικές επιδρομές έχουν γίνει ρουτίνα στο Κουρσκ, μια πόλη περίπου ενός εκατομμυρίου κατοίκων, με πολλούς ντόπιους να αγνοούν τις σειρήνες ή να καταφεύγουν σε ασφαλέστερα σημεία, δήλωσε ο Στας Βολομπούγιεφ. Αλλά ήταν η εισροή εκτοπισμένων Ρώσων από τις παραμεθόριες περιοχές που έφερε στο προσκήνιο την πραγματικότητα του πολέμου μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά.

«Αυτά συμβαίνουν τα τελευταία δυόμισι χρόνια, αλλά η κλίμακα ήταν εντελώς διαφορετική», δήλωσε ο Βολομπούγιεφ. «Εργάζομαι στο κέντρο της πόλης και κάθε μέρα βλέπω ανθρώπους να περιμένουν στην ουρά για ανθρωπιστική βοήθεια. Υπάρχουν τόσοι πολλοί πρόσφυγες, που δεν έχουν τίποτα. Οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν φορώντας σορτς και παντόφλες».

Άφαντες οι ρωσικές αρχές

Το Κρεμλίνο έχει διαθέσει 3 δισ. ρούβλια για μια οχυρωματική γραμμή στην περιοχή του Κουρσκ, ενώ μια νέα δύναμη χερσαίας άμυνας υποτίθεται ότι θα απέτρεπε την εισβολή. Η Αντιπόβα θυμήθηκε ότι είδε μεγάλο αριθμό συνοριοφυλάκων κατά την τελευταία της επίσκεψη στη Σούντζα τον Μάιο, αλλά μίλησε με πικρία για την κοινότητα που έπρεπε να κάνει δωρεές για τα στρατεύματα που σταθμεύουν εκεί. «Οι ντόπιοι τους έφερναν προμήθειες. Είμαι πραγματικά ενοχλημένη που η κυβέρνηση και ο στρατός συνεχίζουν να λένε ότι τα στρατεύματα έχουν όλα όσα χρειάζονται - ενώ εμείς έπρεπε να συνεισφέρουμε για μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εσώρουχα».

Καθώς η Σούντζα βυθίστηκε σε ένα μπλακ άουτ στις επικοινωνίες, η Αντίποβαπήγε σε κέντρα εκτοπισμένων στο Κουρσκ για να αναζητήσει τους γονείς της.

Η Liza Alert, μια πανεθνική φιλανθρωπική οργάνωση για τους αγνοούμενους, δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει ανακοινώσεις εξαφάνισης για σχεδόν 1.000 άτομα στην περιοχή. Το τελευταίο πράγμα που άκουσε η Αντίποβα από το χωριό των γονιών της ήταν ότι ένας ηλικιωμένος γείτονας είχε επίσης μείνει στη θέση του, γεγονός που την κάνει να ελπίζει αυτός ο άνθρωπος όποως και οι γονείς της «θα βρίσκονται στο υπόγειο». Δεν είχε πολλές ελπίδες για την επίσημη αντίδραση, αφού άλλοι είδαν ότι «γίνεται πόλεμος και οι αξιωματούχοι δεν έκαναν τίποτα». «Είναι τρομακτικό όταν βλέπεις ότι είσαι μόνος σου και δεν έχεις κανέναν να απευθυνθείς», είπε. «Οι εθελοντές κάνουν τη δουλειά. Οι τοπικές αρχές δεν φαίνονται πουθενά».

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Με έντονα φαινόμενα στα βορειοδυτικά μπαίνει η εβδομάδα - Προειδοποίηση Κολυδά για το Ιόνιο και άλλες 5 περιοχές

Βρετανία: Σχέδιο της κυβέρνησης να αντιμετωπίζεται ο μισογυνισμός ως τρομοκρατία - Η περίπτωση του Άντριου Τέιτ

Ελένη Βουλγαράκη: Περνά χρόνο με την παρέα της στο Πήλιο - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr