Πόλεμος στο Σουδάν: Η χούντα στέλνει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για να συζητηθεί συμφωνία ανθρωπιστικής φύσης

Πόλεμος στο Σουδάν: Η χούντα στέλνει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για να συζητηθεί συμφωνία ανθρωπιστικής φύσης

Η απόφασή της βασίστηκε σε συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση, που εκπροσωπήθηκε από τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Σουδάν

sudan_peina
Η σουδανική κυβέρνηση, παρότι επισήμως απέχει από τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη με σκοπό να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως δέχθηκε να στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο, για να συζητηθεί η εφαρμογή συμφωνίας ανθρωπιστικής φύσης, η οποία είχε υπογραφτεί το 2023 ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και στους παραστρατιωτικούς, που βρίσκονται σε πόλεμο από τα μέσα του Απριλίου της περασμένης χρονιάς.

Η απόφασή της βασίστηκε «σε συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση, που εκπροσωπήθηκε από τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Σουδάν Τομ Περιέλο, και με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, που ζήτησε να γίνει συνάντηση με κυβερνητική αντιπροσωπεία στο Κάιρο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το συμβούλιο εθνικής κυριαρχίας, η κυβέρνηση που έχει σχηματίσει η στρατιωτική χούντα στο Σουδάν.

Στον πόλεμο ο οποίος ξέσπασε τη 15η Απριλίου 2023 αναμετρώνται οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις, υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, με τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), του μέχρι τότε υπαρχηγού του, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Στο Κάιρο, η αντιπροσωπεία του στρατιωτικού καθεστώτος θα συζητήσει την «εφαρμογή της συμφωνίας της Τζέντας», στη Σαουδική Αραβία, κατά την ανακοίνωση.

Κλείσιμο
Η συμφωνία εκείνη, που είχε κλειστεί με αμερικανική και σαουδαραβική μεσολάβηση, προέβλεπε να δημιουργηθούν «ασφαλείς διελεύσεις» για τους αμάχους, καθώς και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Παραμένει ως και σήμερα νεκρό γράμμα.

Την περασμένη Τετάρτη, η Ουάσιγκτον άρχισε στην Ελβετία συνομιλίες ενόψει της σύναψης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, με παρούσα αντιπροσωπεία των ΔΤΥ, αλλά όχι του στρατού, που αμφισβήτησε το σχήμα των διαπραγματεύσεων.

Η επίσημη απουσία της σουδανικής κυβέρνησης δεν εμπόδισε πάντως τις συνομιλίες, διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Περιέλο, εξηγώντας πως γίνονται έμμεσες διαπραγματεύσεις τηλεφωνικά.

Καταγράφτηκαν κάποιες πρόοδοι όσον αφορά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν, όπου πάνω από 25 εκατομμύρια άμαχοι είναι αντιμέτωποι με οξύ υποσιτισμό: ο στρατός συμφώνησε την Πέμπτη να ανοίξει η κρίσιμης σημασίας συνοριακή διέλευση Αντρέ, που συνδέει την αχανή περιοχή του Νταρφούρ (δυτικά) με το Τσαντ.

Η Αίγυπτος, που είναι παρούσα επίσης στη Γενεύη —όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αφρικανική Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και η Σαουδική Αραβία, συνδιοργανώτρια χώρα—, χαρακτηρίζεται εδώ και χρόνια ο κυριότερος υποστηρικτής του στρατηγού Μπουρχάν.

Οι εχθροπραξίες στο Σουδάν, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κι έχουν μετατρέψει το ένα πέμπτο του πληθυσμού σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους, συνεχίζονται, παρά τις προσπάθειες μεσολάβησης σε εξέλιξη.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Γλυκά Νερά: Φωτογραφίες ντοκουμέντα από τη δράση του 80χρονου που φέρεται να έβαλε τέσσερις φωτιές

Μεσόγειος: Στους 29 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία της θάλασσας στο Ιόνιο - Τα μελτέμια «έσωσαν» το Αιγαίο

Άνδρος: Ελεύθερος ο καπετάνιος του πλοίου μετά το περιστατικό με το ΙΧ που έμεινε στον «αέρα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης