Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι αποκάλυψε τον στόχο της εισβολής στο Κουρσκ

Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε για πρώτη φορά σχετικά με τους στόχους του Κιέβου με την προέλαση στο ρωσικό έδαφος

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας στοχεύει στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας για να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις από τη Μόσχα στα σύνορα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Ουκρανός πρόεδρος διατύπωσε σαφώς τον σκοπό της επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου.

Στην προηγούμενη επικοινωνία του, ο Ζελένσκι είχε υπονοήσει ότι η επιχείρηση αποσκοπούσε στην προστασία των κοινοτήτων στην παραμεθόρια περιοχή του Σούμι από τις συνεχείς επιθέσεις με πυροβολικό. Στην νυχτερινή του ομιλία την Κυριακή, ο Ζελένσκι τόνισε: «Η κύρια αποστολή μας στις αμυντικές επιχειρήσεις είναι πλέον να καταστρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας και να πραγματοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες αντεπιθέσεις. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στο έδαφος του επιτιθέμενου – την επιχείρησή μας στην περιοχή του Κουρσκ.»

Όπως μεταδίδει ο Guardian, μέχρι τώρα, το Κίεβο είχε δηλώσει ελάχιστα για τους στόχους της προέλασής του στη Ρωσία με άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη επίθεση στη χώρα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αιφνίδια αυτή κίνηση έπιασε το Κρεμλίνο απροετοίμαστο και οδήγησε στη σύλληψη εκατοντάδων αιχμαλώτων και στην κατάληψη δεκάδων χωριών.

Οι Ουκρανοί διείσδυσαν βαθιά στην περιοχή του Κουρσκ από πολλές κατευθύνσεις, αντιμετωπίζοντας μικρή αντίσταση και σπέρνοντας χάος και πανικό, καθώς δεκάδες χιλιάδες άμαχοι εγκατέλειψαν την περιοχή. Ο Ουκρανός αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ολεξάντρ Σύρσκυι, ισχυρίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι δυνάμεις του είχαν προχωρήσει σε βάθος 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή, αν και δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα πόσο έδαφος ελέγχουν πραγματικά οι Ουκρανοί.

Ο Ζελένσκι, μιλώντας για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας, ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «πέτυχαν καλά και απαραίτητα αποτελέσματα».

Το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου παρατήρησε ότι η ουκρανική επιχείρηση στο Κουρσκ είχε προχωρήσει σε έκταση 800 τετραγωνικών χιλιομέτρων κατά τις πρώτες έξι ημέρες της. Η εισβολή αυτή έπληξε κυρίως απροετοίμαστες, ανεπαρκώς εξοπλισμένες και υποστελεχωμένες ρωσικές αμυντικές θέσεις στα σύνορα, ανέφερε η αμερικανική δεξαμενή σκέψης στην ημερήσια έκθεσή της για τη σύγκρουση. Η Ουκρανία συνέχισε να σημειώνει ταχείες προόδους στο Κουρσκ μετά την ανάπτυξη ρωσικών ενισχύσεων στην περιοχή, προσθέτει η έκθεση.

Την Κυριακή, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι έπληξε και δεύτερη βασική γέφυρα στην περιοχή του Κουρσκ, επιδιώκοντας να διακόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού της Μόσχας.



«Μείον άλλη μία γέφυρα», δήλωσε ο διοικητής της ουκρανικής αεροπορίας, Μίκολα Ολεσούκ, στο Telegram, δημοσιεύοντας εναέριο βίντεο από μια έκρηξη σε γέφυρα κοντά στην πόλη Ζβαννόε της Ρωσίας. Η αεροπορία συνεχίζει να στερεί από τον εχθρό τις δυνατότητες ανεφοδιασμού με ακριβείς αεροπορικές επιθέσεις», πρόσθεσε.


Την Παρασκευή, η Ουκρανία είχε ανακοινώσει ότι κατέστρεψε μια άλλη γέφυρα στην γειτονική πόλη Γκλουσκόβο.


Η Ουκρανία έχει επίσης αιχμαλωτίσει περισσότερους από 150 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου σε ορισμένες ημέρες της στρατιωτικής επιχείρησης στο Κουρσκ, σύμφωνα με τον Ολεξίι Ντροζντένκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης στην ουκρανική πόλη Σούμι. «Μερικές φορές υπάρχουν περισσότεροι από 100 ή 150 αιχμάλωτοι πολέμου την ημέρα», δήλωσε. Πολλοί από τους Ρώσους στρατιώτες που φρουρούσαν τα σύνορα ήταν νεοσύλλεκτοι. «Δεν θέλουν να πολεμήσουν μαζί μας», πρόσθεσε.

Η Ρωσία αρνήθηκε την αναφορά ότι η επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ ανέτρεψε έμμεσες συνομιλίες με το Κίεβο για την παύση των επιθέσεων σε ενεργειακούς στόχους, λέγοντας την Κυριακή ότι δεν υπήρχαν εν εξελίξει συνομιλίες. Η Washington Post ανέφερε το Σάββατο ότι η Ουκρανία και η Ρωσία επρόκειτο να στείλουν αντιπροσωπείες στο Κατάρ αυτόν τον μήνα για να διαπραγματευτούν μια ιστορική συμφωνία για την παύση των επιθέσεων σε ενεργειακή και ηλεκτρική υποδομή και από τις δύο πλευρές. Η εφημερίδα ανέφερε ότι η συμφωνία θα ισοδυναμούσε με μια μερική κατάπαυση του πυρός, αλλά οι συνομιλίες απέτυχαν λόγω της επίθεσης της Ουκρανίας στο ρωσικό κυρίαρχο έδαφος.

Τον Μάιο, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Κίνα ότι η επιχείρηση της Μόσχας εκείνο τον μήνα στην περιοχή του Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας είχε ως στόχο τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας εκεί.

Η επίθεση αυτή άνοιξε ένα νέο μέτωπο και εκτόπισε χιλιάδες Ουκρανούς. Οι επιθέσεις ήταν απάντηση σε ουκρανικό βομβαρδισμό της περιοχής του Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, δήλωσε ο Πούτιν. «Έχω δηλώσει δημοσίως ότι αν συνεχιστεί, θα αναγκαστούμε να δημιουργήσουμε μια ζώνη ασφαλείας, μια υγειονομική ζώνη», είπε. «Αυτό κάνουμε».

Ειδήσεις σήμερα:

Φόρος εισοδήματος: Για πρώτη φορά οι επαγγελματίες πληρώνουν περισσότερα από τους μισθωτούς!

Καιρός: Αλλάζει απότομα με βροχές και καταιγίδες - Πού έπεσε χαλάζι, άναψαν φωτιές από τους κεραυνούς (βίντεο)

Αλέν Ντελόν: Άγγελος ή διάβολος; Τα παιδικά τραύματα και οι σχέσεις με τις γυναίκες και τα παιδιά του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr