ΗΠΑ: Ακραία κακοκαιρία στο Κονέκτικατ, εμφανίζεται μία φορά στα 1.000 χρόνια - Δείτε βίντεο από τις πλημμύρες

Σε επιφυλακή οι αρχές, εκατοντάδες σπίτια χωρίς ρεύμα, δεκάδες δρόμοι κλειστοί - Τι λένε οι μετεωρολόγοι για το σπάνιο φαινόμενο

Ένα σπάνιο φαινόμενο με ακραία κακοκαιρία χτυπά τις τελευταίες ώρες το Κονέκτικατ των ΗΠΑ με τις πλημμύρες να προκαλούν σοβαρά προβλήματα σε ορισμένες κομητείες ενώ αγνοούνται και δύο άτομα.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η Washington Post, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) εξέδωσε προειδοποίηση για ξαφνικές πλημμύρες στις κομητείες Fairfield, New Haven, Litchfield και Hartford. Οι πόλεις Oxford και Southbury στην κομητεία New Haven ήταν ανάμεσα στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.



Σύμφωνα με δεδομένα της NWS το βράδυ της Κυριακής, σχεδόν 25 εκατοστά βροχής έπεσαν στην πόλη Monroe στην κομητεία Fairfield, ενώ η πόλη Middlebury στην κομητεία New Haven δέχτηκε 24,2 εκατοστά βροχής. Οι μετεωρολόγοι ανέφεραν ότι η βροχόπτωση σε ορισμένες πόλεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως φαινόμενο που συμβαίνει μία φορά στα 1.000 χρόνια, με πιθανότητα εμφάνισης 0,1% κάθε χρόνο.



Ο μετεωρολόγος Jacob Feuerstein ανέφερε στην πλατφόρμα X ότι το όριο της βροχόπτωσης των 1.000 ετών ξεπεράστηκε οριακά στο Shelton, Κονέκτικατ. Ο Craig Ceecee, άλλος μετεωρολόγος, δήλωσε ότι ένα μέρος της δυτικής πλευράς του Κονέκτικατ δέχτηκε 10 έως 15 εκατοστά βροχής σε τρεις ώρες, κάτι που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της NOAA, αποτελεί γεγονός «μία φορά στα 1.000 χρόνια».

Ο Ryan Hanrahan, επικεφαλής μετεωρολόγος στο NBC Connecticut, είπε ότι τα 25 εκατοστά βροχής μέσα σε 12 ώρες γύρω από τις πόλεις Oxford και Southbury έκαναν την κατάσταση «σχεδόν ένα γεγονός 1.000 ετών».


Νωρίτερα την ημέρα, η NWS είχε προβλέψει έντονες καταιγίδες και ξαφνικές πλημμύρες για περιοχές στις μεσοατλαντικές πολιτείες και τη βορειοανατολική πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών έως τη Δευτέρα.

Αξιωματούχοι στη Νέα Υόρκη προειδοποίησαν ότι η έντονη βροχόπτωση, που θα μπορούσε να φτάσει τα 7,5 εκατοστά, πιθανόν να προκαλέσει πλημμύρες στην περιοχή Mid-Hudson μέχρι το βράδυ της Κυριακής, καθιστώντας τις ξαφνικές πλημμύρες «ιδιαίτερα πιθανές». Η NWS εξέδωσε προειδοποιήσεις για ξαφνικές πλημμύρες και σοβαρές καταιγίδες για μέρη της πολιτείας της Νέας Υόρκης, τη Νέα Υόρκη, το Λονγκ Άιλαντ και το Νιου Τζέρσεϊ.


Ο κυβερνήτης του Κονέκτικατ, Νεντ Λαμόντ, χαρακτήρισε τις πλημμύρες «σοβαρές» και προειδοποίησε το κοινό το βράδυ της Κυριακής ότι αρκετοί δρόμοι στη δυτική πλευρά του Κονέκτικατ ήταν κλειστοί.

«Συντονιζόμαστε με τους δημοτικούς αξιωματούχους για να ανταποκριθούμε στις σημερινές σοβαρές πλημμύρες και να διασφαλίσουμε τη δημόσια ασφάλεια στις πληγείσες περιοχές», δήλωσε στην πλατφόρμα X.



Ομάδες διάσωσης στην πόλη Oxford αναζητούν δύο άτομα που παρασύρθηκαν από τα νερά των πλημμυρών, ανέφεραν τοπικά μέσα. Ένα άτομο που βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο και άλλο ένα που κρατιόταν από μια πινακίδα παρασύρθηκαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, George R. Temple.


Εικόνες στα social media έδειξαν νερά πλημμυρών να κατακλύζουν δρόμους και οδούς, πολλές από τις οποίες ήταν αδιάβατες.

Οι αρχές της πόλης Southbury ζήτησαν από τους πολίτες να μην κυκλοφορούν στους δρόμους και να αποφεύγουν τη διέλευση από πλημμυρισμένα σημεία.

«Περίπου 800 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, 15 δρόμοι είναι εντελώς κλειστοί λόγω πλημμυρών και πολλοί άλλοι έχουν μερικώς κλείσει σε διάφορα σημεία της πόλης», ανέφεραν οι δημοτικές αρχές σε ενημέρωση το βράδυ της Κυριακής στο Facebook, προσθέτοντας ότι ο ποταμός Pomperaug έχει ανέβει 1,1 μέτρο πάνω από το επίπεδο πλημμύρας.



Οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες επηρεάστηκαν, με την Αρχή Μεταφορών της Νέας Υόρκης να ανακοινώνει την αναστολή των δρομολογίων για τις περιοχές Waterbury και Danbury μέχρι τη Δευτέρα. Τουλάχιστον δύο κρατικά πάρκα έκλεισαν λόγω των πλημμυρών, ανέφεραν οι Αρχές των Κρατικών Πάρκων του Κονέκτικατ στην πλατφόρμα X.

Ειδήσεις σήμερα:

Φόρος εισοδήματος: Για πρώτη φορά οι επαγγελματίες πληρώνουν περισσότερα από τους μισθωτούς!

Καιρός: Αλλάζει απότομα με βροχές και καταιγίδες - Πού έπεσε χαλάζι, άναψαν φωτιές από τους κεραυνούς (βίντεο)

Αλέν Ντελόν: Άγγελος ή διάβολος; Τα παιδικά τραύματα και οι σχέσεις με τις γυναίκες και τα παιδιά του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr