«Τρικυμία» στη γαλλική Αριστερά μετά την πρόταση Μελανσόν για καθαίρεση Μακρόν

Η πλευρά του προέδρου επιδιώκει να εκμεταλλευθεί τη νέα διαμάχη εντός της συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου ενόψει και των νέων συνομιλιών για πρωθυπουργό

Η γαλλική Αριστερά πήρε αποστάσεις από την έκκληση του ηγέτη της Ανυπότακτης Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, να καθαιρεθεί ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που ακόμη δεν έχει δοθεί λύση στο ζήτημα της επιλογής πρωθυπουργού μετά τις βουλευτικές εκλογές στο στις αρχές Ιουλίου.

Το Σαββατοκύριακο, ο Μελανσόν, ο ιδρυτής του κινήματος Ανυπότακτης Γαλλίας, και συνεργάτες του προέτρεψαν και πάλι τον Μακρόν να διορίσει τη Λουσί Καστέ ως πρωθυπουργό.

Επισήμαναν, ωστόσο, ότι αν ο Μακρόν δεν υποχωρήσει στις απαιτήσεις τους, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να κινήσει διαδικασία μομφής, καθώς «η άρνηση αναγνώρισης των βουλευτικών εκλογών και η απόφαση να τις αγνοήσει συνιστούν καταδικαστέα παραβίαση των στοιχειωδών απαιτήσεων της προεδρικής εντολής», έγραψε ο Μελανσόν σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα La Tribune. Το άρθρο συνυπέγραφαν σημαντικά στελέχη του κόμματος.

Η πρόταση μομφής θα πρέπει να εγκριθεί από τα δύο τρίτα των βουλευτών και στα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου, οπότε έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.

Το Politico σημειώνει ότι η νέα διαμάχη εντός της συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου (Ανυπότακτη Γαλλία, Πράσινοι και Σοσιαλιστές), η οποία που ήρθε πρώτη στις πρόωρες εκλογές, είναι καλά νέα για το στρατόπεδο Μακρόν, που ελπίζει να επωφεληθεί από την κατακερματισμένη αντιπολίτευση.

Τα άλλα κόμματα της συμμαχίας έσπευσαν να απορρίψουν την έκκληση του Μελανσόν, ενώ ακόμη και το περιβάλλον της Καστέ αποστασιοποιήθηκε από την απειλή μομφής, λέγοντας στο Politico ότι ήταν «μια πρωτοβουλία της Ανυπότακτης Γαλλίας» και όχι της ίδιας.

Παρά την κοινή παρουσία τους στις βουλευτικές εκλογές και παρά την κοινή πρόταση στο πρόσωπο της Καστέ, τα κόμματα που απαρτίζουν την συμμαχία εξακολουθούν να έχουν διαφωνίες.

Αυτή την Παρασκευή θα αρχίσουν νέες συνομιλίες με τον πρόεδρο Μακρόν για την επιλογή του πρωθυπουργού. Στέλεχος των Σοσιαλιστών είπε ανοιχτά ότι αν το κόμμα του Μελανσόν δεν εγκαταλείψει την πρόταση «δεν μπορούμε να πάμε μαζί στα Ηλύσια για να δούμε έναν πρόεδρο του οποίου ζητούν την καθαίρεση».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr