Μπλίνκεν: Το Ισραήλ δέχεται την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση – Ζητά να συμφωνήσει και η Χαμάς

Μπλίνκεν: Το Ισραήλ δέχεται την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση – Ζητά να συμφωνήσει και η Χαμάς

Προηγήθηκαν πολύωρες συναντήσεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους

blinken
Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει αποδεχτεί την πρόταση που κατέθεσαν οι ΗΠΑ για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Από το Ισραήλ, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου που κράτησε μάλιστα 2,5 ώρες και τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο Αμερικανός υπουργός κάλεσε και τη Χαμάς να πράξει το ίδιο.

Πρόκειται για μια πρόταση-γέφυρα την οποία είχαν καταθέσει οι ΗΠΑ κατά τις συνομιλίες στη Ντόχα του Κατάρ, από όπου πάντως απείχε η Χαμάς. Στις διαπραγματεύσεις, που αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες στο Κάιρο, μετείχαν η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ και το Κατάρ.

«Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του Ισραήλ στην παρούσα αμερικανική πρόταση για την απελευθέρωση των ομήρων μας, η οποία λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες για την ασφάλεια του Ισραήλ», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Νετανιάχου.

Κλείσιμο
Σε δηλώσεις του ο Μπλίνκεν επισήμανε ότι ήρθε η ώρα να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία θα προβλέπει την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και θα ανακουφίσει τους Παλαιστίνιους που υποφέρουν εδώ και 10 μήνες καταστροφικών μαχών στη Γάζα.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε επίσης να εκφράσει την ανησυχία του για την εμφάνιση πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με την ισραηλινή κυβέρνηση για ένα σχέδιο εμβολιασμού.

Αλλεπάλληλες διπλωματικές αποστολές

Πρόκειται για την κατά σειρά ένατη αποστολή του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή από την έναρξη της σύγκρουσης, τον περασμένο Οκτώβριο. Την Τρίτη αναμένεται να βρεθεί στο Κάιρο για έναν νέο γύρο συνομιλιών και αργότερα στο Κατάρ.

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε ένας πρώτος γύρος επαφών στη Ντόχα, αν και λίγο ως πολύ όλες τις πλευρές επισήμαναν ότι απομένει να γίνει δουλειά για να συναφθεί η συμφωνία.

Σε κοινή ανακοίνωση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ αναφερόταν ότι η Ουάσινγκτον έχει υποβάλει στο Ισραήλ και στη Χαμάς πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία κλείνει τα εναπομείναντα κενά μεταξύ τους.

Σχετικά με την πρόταση, η ανακοίνωση ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και του Κατάρ, παρουσίασαν και στα δύο μέρη [ενν. το Ισραήλ και Χαμάς] μια πρόταση γεφύρωσης που είναι σύμφωνη με τις αρχές που καθορίστηκαν από τον πρόεδρο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου 2024 και το ψήφισμα αριθ. 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας».

«Οι ομάδες εργασίας θα συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες τις επόμενες ημέρες σχετικά με τις λεπτομέρειες της εφαρμογής, μεταξύ των οποίων των ρυθμίσεων για την εφαρμογή των εκτεταμένων ανθρωπιστικών μέτρων της συμφωνίας, όπως και λεπτομέρειες για τους ομήρους και τους κρατούμενους», προσέθετε η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση επισήμαινε τέλος ότι ανώτεροι αξιωματούχοι από τις χώρες που μεσολαβούν θα ξανασυναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να εργαστούν για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας. «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο ούτε δικαιολογίες από καμία πλευρά για άλλες καθυστερήσεις», τόνιζε η ανακοίνωση.

Λίγες ώρες αργότερα η Χαμάς ανακοίνωσε ότι δεν δέχεται την πρόταση ενώ δήλωσε ότι υπήρχαν σημεία στα οποία δεν ήταν πρόθυμη να συμβιβαστεί.




Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο με νεκρή 39χρονη στην Κέρκυρα - Το αυτοκίνητό της συγκρούστηκε σε τοιχίο


Το χτύπημα του Ισραήλ στη Χοντέιντα πιθανόν είναι έγκλημα πολέμου, λέει η Human Rights Watch

Περισσότεροι από 121.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή Κουρσκ, ανακοίνωσε η Ρωσία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης