ΗΠΑ: Συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές έξω από το Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο - Δείτε βίντεο

ΗΠΑ: Συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές έξω από το Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο - Δείτε βίντεο

Ξεκίνησε το Συνέδριο των Δημοκρατικών όπου αναμένεται ο Τζο Μπάιντεν θα παραδώσει την σκυτάλη στην Κάμαλα Χάρις

MixCollage-20-Aug-2024-02-08-AM-4080
Δεκάδες διαδηλωτές έσπασαν μέρος του φράχτη ασφαλείας που περιβάλλει το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο, το οποίο ξεκίνησε σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την Κάμαλα Χάρις να αποδεχθεί επίσημα το χρίσμα για την προεδρία του κόμματος της, λιγότερο από δύο μήνες μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα των εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Η αστυνομία απώθησε τους διαδηλωτές, με το NBC News να αναφέρει ότι έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις. Σύμφωνα με το CNN οι αρχές προχώρησαν σε 4 συλλήψεις.



Κλείσιμο
Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο Union Park νωρίτερα τη Δευτέρα και κατευθύνθηκαν προς το United Center - όπου ο Πρόεδρος Μπάιντεν και άλλοι θα εκφωνήσουν ομιλίες σε έως και 4.000 Δημοκρατικούς.

Μια διπλή περίφραξη γύρω από το συνέδριο εμπόδιζε τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στη Γάζα, όμως κατάφεραν και παραβίασαν το πρώτο κομμάτι πριν τους σταματήσουν οι αστυνομικοί.



Οι οργανωτές διαμαρτυρίας κατά του Ισραήλ και υπέρ της Παλαιστίνης είχαν προβλέψει ότι περισσότεροι από 30.000 θα έδιναν το παρών στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατιών, αλλά το απόγευμα της Δευτέρας πριν ξεκινήσουν την πορεία τους, είδαν το νούμερο που υπολόγιζαν να είναι αρκετά μικρότερο, με τις αρχές να υπολογίζουν πως λιγότεροι από 15.000 εμφανίστηκαν.

Πίσω από τις διαδηλώσεις βρίσκεται ένας συνασπισμός περισσότερων από 270 οργανώσεων.

Διαμαρτύρονται για μια σειρά διαφορετικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μεταναστών, των δικαιωμάτων αναπαραγωγής, των δικαιωμάτων ΛΟΑΤΚΙ+ και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά η κύρια εστίασή τους ήταν ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα. Κάλεσαν τις ΗΠΑ να σταματήσουν να στέλνουν βοήθεια στο Ισραήλ.

Την ίδια ώρα δεκάδες μουσουλμάνοι σύνεδροι και σύμμαχοί τους, ανάμεσά τους και πολλοί Αμερικανοί Εβραίοι, που κινητοποιούνται υπέρ των Παλαιστίνιων και δεν κρύβουν την οργή τους για την ακλόνητη υποστήριξη της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, ζητούν αλλαγές στην πλατφόρμα των Δημοκρατικών, πιέζουν να υιοθετηθεί θέση υπέρ της κήρυξης εμπάργκο όπλων, στο συνέδριο, με τον κομματικό μηχανισμό να βρίσκεται σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαμαρτυρίες σε σημαντικές ομιλίες στο Σικάγο.



Η Εθνική Συνέλευση των Δημοκρατικών ξεκίνησε την Δευτέρα το απόγευμα (τοπική ώρα) με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, να είναι ανάμεσα στους ομιλητές που θα ανέβουν στο βήμα για να εκφωνήσει μια αποχαιρετιστήρια ομιλία και να παραδώσει τη σκυτάλη στην Κάμαλα Χάρις.

Το θέμα της έναρξης του συνεδρίου είναι «Για το λαό».



Ειδήσεις σήμερα:

ΑΑΔΕ: Μπαράζ λουκέτων και πρόστιμα άνω του 1 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή - Πάνω από 48.000 επιτόπιοι έλεγχοι


Κακοκαιρία: Επιφυλακή για το δεύτερο κύμα ακραίων φαινομένων - 30.000 κεραυνοί μέσα σε 18 ώρες - Βίντεο

Σαμαρά, Καρύδη και Κωνσταντινίδου προσπαθούν να ανέβουν πάνω στο SUP για μια φωτογραφία - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης