Παλέρμο: Συγκλονίζουν οι επιζώντες, «δεν το περιμέναμε» λέει ο καπετάνιος - Αγωνία για τον μεγιστάνα και τους 5 αγνοούμενους

Παλέρμο: Συγκλονίζουν οι επιζώντες, «δεν το περιμέναμε» λέει ο καπετάνιος - Αγωνία για τον μεγιστάνα και τους 5 αγνοούμενους

Τι λέει η σύζυγος του Μάικλ Λιντς ο οποίος αγνοείται μαζί με την κόρη του - Ποιοι άλλοι ήταν στο σκάφος, ποιοι αγνοούνται - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

palermo-nauagio-xr
Λιγοστεύουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων του ναυαγίου στα ανοιχτά του Παλέρμο στο οποίο επέβαιναν μεταξύ άλλων ο Βρετανός μεγιστάνας, Μάικλ Λιντς και ο πρόεδρος της Morgan Stanley International Τζόναθαν Μπλουμερ.

Πώς έγινε το δυστύχημα

Ο καπετάνιος του πολυτελούς γιοτ Bayesian που ανατράπηκε και βυθίστηκε αφού βρέθηκε σε φονική καταιγίδα, Τζέιμς Κάτφιλντ, κατονομάστηκε από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ως ένα από τα δεκαπέντε μέλη του πληρώματος και τους επιβάτες που διασώθηκαν από τη φουρτουνιασμένη θάλασσα από άλλο πλοίο, αφού εγκατέλειψαν το superyacht.

Ο σεφ του πλοίου Ρικάρντο Τόμας βρέθηκε νεκρός στη θάλασσα από τις ομάδες έρευνας χθες.

Μιλώντας από το δωμάτιο νοσοκομείου στην πόλη Termini Imerese κοντά στο Παλέρμο, ο καπετάνιος, σε κατάσταση σοκ, μπορούσε να πει μόνο μια φράση. «Δεν το περιμέναμε» είπε, σύμφωνα με τη La Repubblica.

xartis-5
Κλείσιμο


Το πολυτελές ιστιοφόρο ήταν αγκυροβολημένο μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από την ακτή του Porticello σε ήρεμη θάλασσα, όταν ξαφνικά χτυπήθηκε από μια βίαιη νεροποντή λίγο πριν από τις 5 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Πιστεύεται ότι το πλοίο βυθίστηκε αφού το κατάρτι του - ένα από τα ψηλότερα στον κόσμο - έσπασε κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας και αναποδογύρισε, μεταφέροντας το κύτος πέρα από τη «γωνία κατάκλισης», σύμφωνα με τους ναυτιλιακούς εμπειρογνώμονες.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν από τις 5 το πρωί της Δευτέρας, η θαλαμηγός χτυπήθηκε από τον υδροστρόβιλο και βυθίστηκε. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το σκάφος είχε ρίξει άγκυρα όταν η καταιγίδα το χτύπησε, σπάζοντας το κατάρτι και προκαλώντας την απώλεια ισορροπίας που οδήγησε στη βύθιση. 

kapetanios-sikelia-56
Ο Karsten Borner, ο καπετάνιος του πλοίου που διέσωσε τους 15 επιζώντες της καταστροφής του Bayesian, δήλωσε στο BBC: «Αφού τελείωσε η καταιγίδα, παρατηρήσαμε ότι το πλοίο πίσω μας είχε εξαφανιστεί».


Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και έξι ακόμη - μεταξύ των οποίων ο Λιντς και η 18χρονη κόρη του - παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί λιγοστεύουν με κάθε ώρα που περνά.



Όπως έγινε γνωστό εχθές, 15 άτομα έχουν διασωθεί από το ναυάγιο, μεταξύ των οποίων η σύζυγος του Λιντς, Άντζελα Μπακάρις.

Σύμφωνα με την Daily Mail, σπηλαιοδύτες επιστρατεύθηκαν προκειμένου να συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης, η οποία συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ειδικοί έχουν εκφράσει φόβους ότι οι αγνοούμενοι μπορεί να παγιδεύτηκαν στις καμπίνες τους ενώ βυθιζόταν το σκάφος και επομένως να βρίσκονται στο κύτος της θαλαμηγού, σε βάθος 50 μέτρων.




Τι λένε οι επιζώντες

Η σύζυγος του αγνοούμενου Βρετανού επιχειρηματία στον τομέα της τεχνολογίας, Μάικ Λιντς, η 57χρονη Άνγκελα Μπακάρις, η οποία διασώθηκε από το ναυάγιο και τώρα «αναρρώνει από τα τραύματά της σε αναπηρικό αμαξίδιο», αποκάλυψε ότι το πρώτο σημάδι της τραγωδίας ήταν μια «ελαφρά κλίση» του σκάφους που την ξύπνησε.

Η Μπακάρις, η οποία είναι ανάμεσα στους δεκαπέντε επιζώντες, δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι ο σύζυγός της και η 18χρονη κόρη τους, Χάνα, εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τη βύθιση του γιοτ και περιμένει με αγωνία νεότερα για την τύχη τους.
lynch-bacaris-5
Ο μεγιστάνας Μάκλι Λιντς και η σύζυγός του Άντζελα Μπακάρις
Η ίδια περιέγραψε στη La Repubblica ότι ξύπνησαν τα ξημερώματα όταν το πλοίο ξαφνικά «έγειρε», γεγονός που αρχικά δεν τους ανησύχησε, αλλά την έκανε να σηκωθεί για να δει τι συνέβαινε. Σύντομα, όμως, η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν άρχισαν να σπάνε γυαλιά και να επικρατεί σύγχυση στο σκάφος.

Η Μπακάρις υπέστη εκδορές στα πόδια της, πιθανώς επειδή πάτησε πάνω σε θραύσματα γυαλιού κατά τη διάρκεια του ναυαγίου, και τώρα δεν μπορεί να περπατήσει, αναγκασμένη να κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Επίσης, φέρει επιδέσμους σε άλλα σημεία του σώματός της.

Η μαρτυρία της μάνας που κολυμπούσε αγκαλιά με την ενός έτους κόρη της

Από τους επιβάτες που διασώθηκαν, περιλαμβάνεται μια 35χρονη μητέρα που κρατούσε στην αγκαλιά το ενός έτους κοριτσάκι της στη θάλασσα. «Για δύο δευτερόλεπτα έχασα το κοριτσάκι στη θάλασσα, αλλά αμέσως το έπιασα ξανά μέσα στη μανία των κυμάτων» δήλωσε η μητέρα. Το παιδί είναι καλά, ενώ η μητέρα έλαβε ιατρική φροντίδα.

11150904_10152951394750857_3686449880264707087_n
Η 35χρονη Σαρλότ

Μητέρα και κόρη είχαν επιβιβαστεί στο Bayesian, το σκάφος που βυθίστηκε στα ανοιχτά του Πορτικέλο, μαζί με τον σύζυγό της, συναδέλφους της και κάποιους συγγενείς. Τώρα, όμως, βρίσκεται στο νοσοκομείο Παίδων στο δωμάτιο της κόρης της. «Ήταν τρομερό», αφηγείται η Σαρλότ.

«Μέσα σε λίγα λεπτά το σκάφος χτυπήθηκε από πολύ δυνατό άνεμο και βυθίστηκε λίγο αργότερα». Η γυναίκα ζητά από τους γιατρούς συνεχή νέα για την κατάσταση των άλλων επιβατών και του πληρώματος. «Τόσο οι γονείς όσο και το παιδί είναι κλινικά καλά», αναφέρει στο ειδησεογραφικό μέσο ANSA το νοσοκομείο, «τους βοηθούν ψυχολόγοι γιατί είναι πολύ ταραγμένοι. Έχουν περάσει μια τραυματική εμπειρία».

Μερικοί από τους επιζώντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Di Cristina στο Παλέρμο, όπου, σύμφωνα με τον γιατρό Ντομένικο Τσιπόλα, ήταν "πολύ κουρασμένοι" και "συνεχώς ρωτούσαν για τους αγνοούμενους". Οι επιζώντες ανέφεραν ότι το ταξίδι είχε οργανωθεί από τον Λιντς για τους συναδέλφους του.

Μια κοντινή πλοιάρχος ολλανδικής σημαίας διέσωσε επιζώντες από τα κύματα, ενώ ο πλοίαρχος Κάρστεν Μπόρνερ δήλωσε ότι είδε μια κόκκινη φωτοβολίδα και έσπευσε να βοηθήσει, βρίσκοντας μια σωσίβια λέμβο με 15 επιβάτες. Τρεις από αυτούς ήταν "σοβαρά τραυματισμένοι".

Ποιοί είναι οι αγνοούμενοι

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, τα έξι άτομα που συνεχίζουν να αγνοούνται είναι ο Μάικ Λιντς και η 18χρονη κόρη του, Χάνα, ο 70χρονος Τζόναθαν Μπλουμερ, πρόεδρος της Morgan Stanley Bank International και η σύζυγός του, καθώς και ο δικηγόρος του Λιντς Κρίστοφερ Μορίλο με τη δική του σύζυγο, Νέιντα.

Όπως φαίνεται, ο Λιντς είχε προσκαλέσει στο εορταστικό του ταξίδι μέλη της νομικής ομάδας που βοήθησε στην αθώωσή του, αλλά και συνεργάτες από άλλα επιχειρηματικά του πρότζεκτ. O Μπλούμερ ήταν στενός φίλος του Μάικ Λιντς.

Μάικ Λιντς

O Μάικ Λιντς είναι Βρετανοϊρλανδός επιχειρηματίας στον τομέα της τεχνολογίας, συνιδρυτής της Autonomy Corporation και ιδρυτής της Invoke Capital.

Μετά από τις σπουδές και το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, εφάρμοσε την έρευνά του στη μηχανική μάθηση για να ιδρύσει εταιρείες λογισμικού και να αναδειχθεί σε σημαντική προσωπικότητα του Silicon Fen.

Η πώληση της Autonomy στην Hewlett-Packard το 2011 οδήγησε σε κατηγορίες για απάτη, σε αστικές δίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην έκδοση του Λιντς στις ΗΠΑ, όπου κρίθηκε αθώος για όλες τις κατηγορίες τον Ιούνιο του 2024.

Mike-Lynch


Τζόναθαν Μπλούμερ

Ο Τζόναθαν Μπλούμερ είναι πρόεδρος της Morgan Stanley Bank International και της ασφαλιστικής εταιρείας Hiscox.

Ο 70χρονος Βρετανός σπούδασε στο Imperial College του Λονδίνου και έχει διατελέσει στο παρελθόν μέλος σε διάφορα διοικητικά συμβούλια εταιρειών.


Jonathan-Bloomer

Morgan Stanley: «Είμαστε βαθιά σοκαρισμένοι και θλιμμένοι

Το μεσημέρι της Τρίτηας η Morgan Stanley εξέδωσε δήλωση για το περιστατικό λέγοντας πως «είμαστε βαθιά σοκαρισμένοι και θλιμμένοι από αυτή την τραγωδία». Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον εκπρόσωπος της Morgan Stanley «οι σκέψεις μας είναι με όλους όσους έχουν πληγεί, ιδίως με την οικογένεια Μπλούμερ, καθώς όλοι περιμένουμε περαιτέρω νέα από αυτή την τρομερή κατάσταση».

Κρις Μορίλο

Ο δικηγόρος Κρις Μορίλο έχει εργαστεί σε υποθέσεις διαφθοράς υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης αθώωσης του Λιντς.

Ως βοηθός εισαγγελέα της νότιας περιφέρειας της Νέας Υόρκης από το 1999 έως το 2005, ο Morvillo εργάστηκε στην ποινική έρευνα γύρω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Από το 2011 είναι εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Clifford Chance στη Νέα Υόρκη.

Chris-Morvillo

Ο Βρετανός μεγιστάνας ήθελε να γιορτάσει την δικαίωσή του σε υπόθεση διαφθοράς

Με το συγκεκριμένο ταξίδι στη Σικελία ο 59χρονος Λιντς ήθελε να γιορτάσει, παρέα με τα πιο αγαπημένα του πρόσωπα, την αθώωσή του τον περασμένο Ιούνιο από δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο για κατηγορίες για απάτη, οι οποίες σχετίζονταν με την πώληση της εταιρείας του λογισμικού Autonomy στην Hewlett-Packard έναντι του ποσού των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2011.

Εκείνη την περίοδο ο μεγιστάνας είχε δηλώσει «ενθουσιασμένος» με την αθώωσή του στην ποινική δίκη, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε αρνηθεί οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη και είχε κατηγορήσει τη HP για προχειρότητα στη συγχώνευση των δύο εταιρειών.




Ωστόσο οι ονειρεμένες διακοπές που είχε στο μυαλό του κατέληξαν σε τραγωδία, όταν το superyacht με τα 10 μέλη πληρώματος και τους 12 επιβαίνοντες βρέθηκε στον βυθό της θάλασσας εξαιτίας της σφοδρής καταιγίδας.  



Δείτε φωτογραφίες του σκάφους:

Bayesian2
Bayesian1
Bayesian

Η αναζήτηση για τους αγνοούμενους συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι αρχές της Σικελίας τονίζουν ότι το περιστατικό είναι αποτέλεσμα κακών συγκυριών.

«Ήταν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή», δήλωσε ο Σάλβο Κοτσίνα από την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Σικελίας. Σε μια παράδοξη εξέλιξη, η τραγωδία σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Στίβεν Τσέιμπερλεν, πρώην συνεργάτη του Λιντς, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.


Ειδήσεις σήμερα:

Χαλκιδική: Μπροστά στα μάτια της μάνας και του αδελφού του σκοτώθηκε ο 19χρονος στο λούνα παρκ

Τήλος: Συγκίνησε ο λιμενικός που διέσωσε το 50ημερών βρέφος - Το προσφυγόπουλο έπινε γάλα με θαλασσινό νερό για τρεις μέρες

Τζο Μπάιντεν: Με δάκρυα στα μάτια στο συνέδριο των Δημοκρατικών - «Έκανα λάθη, στηρίξτε Χάρις, ο Τραμπ είναι loser»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης