Παλέρμο: Βίντεο κατέγραψε τη στιγμή που βυθίζεται το γιοτ - «Εξαφανίστηκε σε 60 δευτερόλεπτα»

Παλέρμο: Βίντεο κατέγραψε τη στιγμή που βυθίζεται το γιοτ - «Εξαφανίστηκε σε 60 δευτερόλεπτα»

Το βίντεο καταγράφηκε από κάμερα συστήματος ασφαλείας μία βίλας 200 μέτρα από το σημείο του ναυαγίου - «Η κόλαση ξέσπασε, δεν καταλαβαίναμε τίποτα» συγκλονίζουν μαρτυρίες

sikelia-arthrou
Κάμερα από σύστημα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή του ναυαγίου του υπερπολυτελούς γιοτ Bayesian, τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα (19/8) στα ανοικτά των ακτών του Παλέρμο στη Σικελία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa το βίντεο τραβήχτηκε από κάμερα μία βίλας 200 μέτρα από το σημείο, το οποίο δείχνει το σκάφος καθώς βυθίζεται μπροστά από το Porticello. «Σε εξήντα μόλις δευτερόλεπτα μπορείτε να δείτε ότι το πλοίο εξαφανίζεται» είπε ο ιδιοκτήτης της βίλας.

Και πρόσθεσε: «Κατά τύχη, μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, κοίταξα τις κάμερες. Τα παιδιά μου μου το είπαν. Από τις είκοσι περίπου κάμερες που είναι εγκατεστημένες στο σπίτι, μόνο μία δεν ενοχλήθηκε από τον άνεμο και τη βροχή. Μπορείτε να δείτε πολύ καλά τι γινόταν».

Δείτε το βίντεο:




Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι οι αγωνιώδεις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. Οι διασώστες προειδοποίησαν ότι οι επόμενες 24 ώρες είναι «κρίσιμες» αν υπάρχει ελπίδα να βρεθεί κάποιος ζωντανός, με τις πιθανότητες να υπάρχει ακόμη αέρα στο εσωτερικό του ναυαγίου να είναι ελάχιστες.

Οι αγνοούμενοι ίσως είναι παγιδευμένοι μέσα στο γιοτ, λέει η ιταλική ακτοφυλακή

Η ιταλική ακτοφυλακή υποστηρίζει ότι οι έξι άνθρωποι που εξακολουθούν να αγνοούνται από το Bayesian μπορεί να είναι παγιδευμένοι μέσα στο βυθισμένο σκάφος.

Ο εκπρόσωπος Vincenzo Zagarola δήλωσε ότι ίσως δεν είχαν χρόνο να βγουν από το σκάφος καθώς βυθίστηκε πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με το BBC, ένας από τους γιατρούς που περιθάλπουν τους επιζώντες τόνισε νωρίτερα σήμερα ότι το γιοτ ανατράπηκε «μέσα σε λίγα λεπτά». Την ίδια ώρα, ένας από τους δύτες δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι η θαλαμηγός είναι «πρακτικά άθικτη» και στηρίζεται στο πλάι στον πυθμένα της θάλασσας.

Εκπρόσωπος της ιταλικής πυροσβεστικής, δήλωσε ότι οι δύτες έψαχναν για εναλλακτικούς τρόπους να μπουν στο εσωτερικό του σκάφους καθώς έπιπλα εμπόδιζαν την πρόσβαση στις καμπίνες. 


Οι αγνοούμενοι

Σύμφωνα με το BBC, ο έκτος επιβάτης που αγνοείται μετά τη βύθιση του σκάφους Bayesian στα ανοικτά της Σικελίας είναι η Νέντα Μορβίλο.

Η Μορβίλο, σχεδιάστρια κοσμημάτων, είναι η σύζυγος ενός άλλου αγνοούμενου επιβάτη, του Κρις Μορβίλο. Ο ίδιος είναι εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Clifford Chance.

Τα υπόλοιπα τέσσερα άτομα που εξακολουθούν να αγνοούνται είναι τα εξής:

- Ο Βρετανός μεγιστάνας της τεχνολογίας Μάικ Λιντς,
- Η 18χρονη κόρη του Λιντς, Χάνα Λιντς,
- Ο Τζόναθαν Μπλούμερ, πρόεδρος της Morgan Stanley Bank International,
- Η Τζούντι Μπλούμερ, σύζυγος του Τζόναθαν Μπλούμερ.

«Δεν ήταν μια κανονική καταιγίδα»

«Είναι πρωτόγνωρο. Είναι ένα σπάνιο γεγονός (…) που έχει ένα πολύ ισχυρό αντίκτυπο, αλλά μικρή πιθανότητα να συμβεί», δήλωσε στο AFP ο Μάθιου Σκανκ, επικεφαλής της Maritime Search and Rescue Council, μιας εταιρείας που εξειδικεύεται στις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα.

«Δεν το είδαμε να έρχεται», είπε ο διασωθείς πλοίαρχος του σκάφους Τζέιμς Κάτφιλντ, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

«Δεν ήταν μια κανονική καταιγίδα. Τι είπε ο πλοίαρχος, ότι δεν είδε τον κυκλώνα να έρχεται; Έτσι είναι, κανείς δεν τον είδε να έρχεται», είπε ο Σαλβατόρε Ιτζίλο, ένας ψαράς από το Πορτιτσέλο, στην εφημερίδα La Stampa.

«Η κόλαση ξέσπασε, δεν καταλαβαίναμε τίποτα, πρώτα ο άνεμος, κατόπιν το νερό, ήταν σίγουρα ένας ανεμοστρόβιλος», περιέγραψε στο AFPTV ο Τζιοβάνι Λοκόκο, ένας ντόπιος ψαράς.

Κάμερες ασφαλείας σε ένα κτίριο που βρισκόταν στην ακτή δείχνουν τραπέζια, καρέκλες, ακόμα και ένα κοντέινερ να έχουν παρασυρθεί από τον αέρα.

Η Σάρλοτ Γκολάνσκι, ηλικίας 35 ετών, μια συνεργάτιδα σε μία από τις επιχειρήσεις του Μάικ Λιντς ήταν προσκεκλημένη στη γιορτή. Διασώθηκε μαζί με άλλους πέντε ανθρώπους. «Διήρκησε λίγα λεπτά, το πλοίο άρχισε να στροβιλίζεται, κατόπιν σηκώθηκε σε κάθετη θέση» τόνισε η Γκολάνσκι, η οποία κατάφερε την τελευταία στιγμή να αρπάξει την κόρη της Σοφία, ηλικίας ενός έτους και να τη σώσει.

Ο Κάρστεν Μπόρνερ, ο κυβερνήτης ενός άλλου γιοτ που είχε αγκυροβολήσει σε κοντινή απόσταση τη στιγμή της καταιγίδας, έκανε λόγο για μια «πολύ ισχυρή ριπή κυκλώνα» και εξήγησε ότι χρειάστηκε να δώσει μάχη για να καταφέρει να κρατήσει σταθερό το πλοίο του προτού σπεύσει να βοηθήσει τους επιβάτες του Bayesian.

Ο Τζόναθαν Μπλούμερ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Morgan Stanley International, ενός παραρτήματος της αμερικανικής τράπεζας και της ασφαλιστικής Hiscox, όπως και η σύζυγός του βρίσκονται μεταξύ των αγνοουμένων, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου της Hiscox.

Ο Κρις Μορβίλο, ένας δικηγόρος του γραφείου Clifford Chance, που υπερασπίστηκε τον Μάικ Λιντς στη δίκη των ΗΠΑ, όπως και η σύζυγός του επίσης αγνοούνται, επιβεβαίωσε το δικηγορικό γραφείο.

Ειδήσεις σήμερα:

Νίκος Παππάς: Νέο ηχητικό με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να απειλεί «θα κλαίει η μάνα σου η βρωμιάρα»

Χαλκιδική: Η στιγμή που έφτασε το ασθενοφόρο στο λούνα παρκ - «Θα το πάω τέρμα» φώναζε πριν το δυστύχημα ο χειριστής

Ναυάγιο στο Παλέρμο: Οι αγνοούμενοι ίσως είναι παγιδευμένοι μέσα στο γιοτ, λέει η ιταλική ακτοφυλακή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης