Ο Παναμάς απέλασε 29 παράτυπους μετανάστες σε εφαρμογή συμφωνίας με τις ΗΠΑ

Ο Παναμάς απέλασε 29 παράτυπους μετανάστες σε εφαρμογή συμφωνίας με τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της χώρας έχει δεσμευτεί ότι θα κλείσει τη δίοδο της ζούγκλας του Ντάριεν, έναν δρόμο που ακολούθησαν το 2023 μισό εκατομμύριο μετανάστες από τη Νότια Αμερική προκειμένου να φτάσουν στις ΗΠΑ μέσω της Κεντρικής Αμερικής και του Μεξικού

panama_migrants
Στην απέλαση 29 Κολομβιανών μεταναστών, οι οποίοι είχαν ποινικό μητρώο και μπήκαν παράτυπα στη χώρα διασχίζοντας τη ζούγκλα του Ντάριεν, προχώρησε την Τρίτη ο Παναμάς.

Είναι η πρώτη φορά που η χώρα εφαρμόζει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό την οποία σύναψε τον Ιούλιο με τις ΗΠΑ.

Πριν πάρουν τις θέσεις τους στο αεροπλάνο, οι μετανάστες πέρασαν από έλεγχο, ένας προς έναν. Δεν είχαν αποσκευές μαζί τους και επιβιβάστηκαν αργά, αφού τα χέρια και τα πόδια τους ήταν δεμένα με αλυσίδες.

Άλλη μια πτήση θα αναχωρήσει «την Παρασκευή ή το Σάββατο» στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε ο Παναμάς με τις ΗΠΑ την 1η Ιουλίου, την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου προέδρου Χοσέ Ραούλ Μουλίνο.

Κλείσιμο
Με βάση τους όρους της συμφωνίας συνεργασίας, η Ουάσινγκτον δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει με το ποσό των 6 εκ. δολαρίων τον επαναπατρισμό των μεταναστών που διασχίζουν τη ζούγκλα του Ντάριεν, στα σύνορα μεταξύ του Παναμά και της Κολομβίας. Σε πρώτη φάση, οι απελάσεις αφορούν τους μετανάστες που έχουν ποινικό μητρώο, ωστόσο η συμφωνία προβλέπει τον επαναπατρισμό οποιουδήποτε διασχίζει τη ζούγκλα με σκοπό να φτάσει στις ΗΠΑ.

«Η συμφωνία αφορά τους πάντες, όχι μόνο τους εγκληματίες», είπε η Μαρλέν Πινέιρο, υπεύθυνη της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ με αρμοδιότητες για την Κεντρική Αμερική.

Ο Παναμάς είχε προχωρήσει φέτος, τουλάχιστον δύο φορές και πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας, στον επαναπατρισμό Κολομβιανών παράτυπων μεταναστών που είχαν βεβαρημένο μητρώο.

Ο πρόεδρος Μουλίνο έχει δεσμευτεί ότι θα κλείσει τη δίοδο της ζούγκλας του Ντάριεν, έναν δρόμο που ακολούθησαν το 2023 μισό εκατομμύριο μετανάστες από τη Νότια Αμερική προκειμένου να φτάσουν στις ΗΠΑ μέσω της Κεντρικής Αμερικής και του Μεξικού.




Ειδήσεις σήμερα:

Νίκος Παππάς: Νέο ηχητικό με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να απειλεί «θα κλαίει η μάνα σου η βρωμιάρα»

Χαλκιδική: Η στιγμή που έφτασε το ασθενοφόρο στο λούνα παρκ - «Θα το πάω τέρμα» φώναζε πριν το δυστύχημα ο χειριστής

Ναυάγιο στο Παλέρμο: Οι αγνοούμενοι ίσως είναι παγιδευμένοι μέσα στο γιοτ, λέει η ιταλική ακτοφυλακή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης