Ναυάγιο στο Παλέρμο: Άφαντοι οι 6 αγνοούμενοι - Υπήρχαν ανοιχτά φινιστρίνια που σφράγισαν τη μοίρα τους;

Οι ιταλικές Αρχές θα προσπαθήσουν να διευκρινίσουν εάν το πλήρωμα είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των επιβατών, δεδομένων των προβλέψεων για κακοκαιρία τη μοιραία νύχτα

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται για τρίτη μέρα οι έρευνες στο σημείο όπου βυθίστηκε το πολυτελές γιοτ Bayesian στα ανοιχτά του Παλέρμο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας επιβαίνων.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα έξι άτομα που αγνοούνται μετά το ναυάγιο της θαλαμηγού τα ξημερώματα της Δευτέρας θεωρούνται νεκρά. Αυτά περιλαμβάνουν τον βρετανό επιχειρηματία Μάικ Λιντς με την 18χρονη κόρη του, τον πρόεδρο της Morgan Stanley International Τζόναθαν Μπλούμερ και τον δικηγόρο Κρις Μορβίλο, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει τον Λιντς στην πρόσφατη πολύκροτη δίκη του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι σύζυγοι και των δύο είναι επίσης αγνοούμενες, όπως επιβεβαίωσε εχθές στα ιταλικά ΜΜΕ ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στη Σικελία.

Το υπό βρετανική σημαία ιστιοφόρο «Bayesian», μήκους 56 μέτρων, ήταν αγκυροβολημένο λίγο έξω από το λιμάνι του Πορτιτσέλο, όταν επλήγη από σφοδρή καταιγίδα και βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η Daily Mail, οι ιταλικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνα για να προσδιορίσουν εάν υπήρχαν φινιστρίνια που είχε αφήσει ανοιχτά το πλήρωμα, με αποτέλεσμα να βυθιστεί τόσο γρήγορα το σκάφος. Οι ερευνητές θα εξετάσουν αν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, δεδομένων των προβλέψεων για κακοκαιρία κατά τη διάρκεια της μοιραίας νύχτας, και αν κάποιο από τα μέλη του πληρώματος φέρει ποινικές ευθύνες.




Παρά τις επίμονες προσπάθειές τους εχθές, τα μέλη των σωστικών συνεργείων δεν κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στο εσωτερικό του βυθισμένου σκάφους.

Ο Βιτσέντζο Ζαγκαρόλα από την ιταλική ακτοφυλακή επιβεβαίωσε ότι 36 ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης διάσωσης, δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος των αγνοουμένων.

«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να μην βρίσκονται μέσα στο σκάφος, αλλά ξέρουμε ότι βυθίστηκε γρήγορα. Εκτιμάμε ότι τα έξι άτομα που αγνοούνται μπορεί να μην πρόλαβαν να βγουν έξω», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς αν υπάρχουν ακόμα πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί, έδωσε την εξής απάντηση: «Ποτέ μην λες ποτέ, όμως η λογική απάντηση είναι όχι».

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύτες που επιχειρούν στο σημείο του ναυαγίου έχουν καταφέρει να εντοπίσουν ένα ρήγμα στο κύτος, το οποίο προσπαθούν να διευρύνουν για να περάσουν μέσα στο σκάφος και τις καμπίνες όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται οι 6 αγνοούμενοι.

Eμπειρογνώμονας δήλωσε στην Ιταλική τηλεόραση ότι σε πρώτη φάση η επίσημη έρευνα για την τραγωδία η οποία διενεργείται από τους εισαγγελίες στο κοντινό Τερμίνι Ιμερέζε, θα είναι το κατά πόσον το πλήρωμα του σκάφους είχε κλείσει τα φινιστρίνια στο σκάφος πριν από την καταιγίδα. Οι ερευνητές θα εξετάσουν αν είχαν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα, δεδομένων των προβλέψεων για κακοκαιρία κατά τη διάρκεια της νύχτας και αν κάποιο από τα μέλη του πληρώματος φέρει ποινικές ευθύνες.

Ο Sam Jefferson, εκδότης του περιοδικού «Sailing Today», δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι οι ανοιχτές καταπακτές, φινιστρίνια και πόρτες θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στην ταχεία βύθιση του superyacht. .

Ο Andrea Ratti, καθηγητής ναυτικού σχεδιασμού στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, δήλωσε ότι ένα σκάφος στο μέγεθος του Bayesian θα βυθιζόταν τόσο γρήγορα μόνο αν έπαιρνε τεράστια ποσότητα νερού. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Θα έλεγα ότι το σκάφος χτυπήθηκε πολύ δυνατά από τον άνεμο, έγειρε στο πλάι και φαντάζομαι ότι επειδή όλες οι πόρτες, φινιστρίνια, καταπακτές ήταν ορθάνοιχτα λόγω της ζέστης, γέμισε με νερό πολύ γρήγορα και βυθίστηκε»

Η θερμοκρασία, εκείνη την βραδυά στην περιοχή κυμαινόταν γύρω στους 33 βαθμούς Κελσίου. Ο Luca Mercali, πρόεδρος της Ιταλικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, δήλωσε ότι το πλήρωμα λόγω της καταιγίδας, θα έπρεπε να είχε βεβαιωθεί ότι όλοι οι επισκέπτες ήταν ξύπνιοι και με σωσίβια .

Ο Gavin Prichard, πρώην ερευνητής του Βρετανικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Αυχημάτων (MAIB), δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph ότι «η MAIB θα θελήσει να εξετάσει το σκάφος χρησιμοποιώντας ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα αλλά και δύτες για να δει ποιες ήταν οι θέσεις των στεγανών θυρών, των καταπακτών και των παραθύρων» και πρόσθεσε πως «ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο παρόμοιο περιστατικό με αυτό στα ναυτικά χρονικά».

Ειδήσεις σήμερα:

Όταν τα λούνα παρκ σκορπίζουν τον τρόμο: Τα κακοσυντηρημένα παιχνίδια που κόστισαν τις ζωές παιδιών

«Yes, she can»: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για την πρόεδρο Χάρις, λέει ο Ομπάμα και κατακεραυνώνει τον Τραμπ

Η Τζένιφερ Λόπεζ κατέθεσε αίτηση διαζυγίου από τον Μπεν Άφλεκ μετά από δύο χρόνια γάμου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr