Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι χτύπησαν το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Sounion» ανοιχτά της Υεμένης

Το πλοίο έχει 25μελές πλήρωμα, όλοι αλλοδαποί - Από την επίθεση δεν υπήρξαν τραυματισμοί - Tο «Sounion» βρίσκεται ακυβέρνητο στο σημείο που χτυπήθηκε και γίνονται προσπάθειες να επανεκκινήσει τις μηχανές - Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Επίθεση με ρουκέτα δέχθηκε το ελληνικής σημαίας δεξαμενόπλοιο «Sounion», στην Ερυθρά Θάλασσα, ανοιχτά της Υεμένης, το πρωί της Τετάρτης.

Το πλοίο έχει 25μελές πλήρωμα, όλοι αλλοδαποί. Από την επίθεση δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Tο πλοίο, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr βρίσκεται ακυβέρνητο στο σημείο που χτυπήθηκε στη Χοντέιντα και το πλήρωμα κάνει προσπάθειες να επανεκκινήσει τις μηχανές.

Δεν έχει ζητήσει βοήθεια προς το παρόν.

Στην εφαρμογή marine traffic φαίνεται ότι βρίσκεται στο Ομάν, αλλά πρόκειται για το τελευταίο του στίγμα στο AIS και αυτό γιατί πριν μπει στην περιοχή των Χούθι τα πλοία κλείνουν το σύστημα εντοπισμού.

To δεξαμενόπλοιο της εταιρείας Delta Tankers, του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη, είχε φορτώσει πετρέλαιο από τον Περσικό Κόλπο και κατευθύνονταν στα διυλιστήρια στους Αγίους Θεοδώρους.

Ο βρετανικός φορέας για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας (UKMTO) έλαβε αναφορά για το περιστατικό που σημειώθηκε 77 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντέιντα της Υεμένης.

Σύμφωνα με την αναφορά του UKMTO, το πλοίο προσέγγισαν δύο μικρά σκάφη: Στο πρώτο σκάφος επέβαιναν 3-5 άτομα, ενώ στο δεύτερο περίπου 10. Ο πλοίαρχος ανέφερε ότι το εμπορικό σκάφος είχε πληγεί από 2-3 βλήματα αγνώστου ταυτότητας, ενώ υπήρξε σύντομη ανταλλαγή πυρών με φορητά όπλα ανάμεσα στην ασφάλεια του πλοίου και τα δύο σκάφη.


Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρει σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, πως ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης «καταδικάζει την επίθεση αυτή η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:

Τις πρωινές ώρες σήμερα το υπό ελληνική σημαία Δ/Ξ «SOUNION», με 25 μέλη πληρώματος, αλλοδαποί υπήκοοι, δέχθηκε ένοπλη επίθεση ενώ έπλεε 72 ν.μ. δυτικά της Χοντεϊντά Υεμένης, στην Ερυθρά θάλασσα.

Όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους. Από το συμβάν προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο πλοίο, το οποίο παραμένει στο προαναφερόμενο σημείο. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από Ιράκ για Αγίους Θεοδώρους.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, καταδικάζει την επίθεση αυτή η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει πως τέτοιου είδους ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών και διαταράσσουν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών μέσω των κρίσιμων θαλάσσιων διαδρόμων. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ειδήσεις σήμερα:

Πλειστηριασμοί: Γνωστές οικογένειες και εταιρείες που μπήκαν στη νέα λίστα με τα «σφυριά»

Politico: Οι διασυνδέσεις του Μάικ Λιντς με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας

Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης που ισοπέδωσε την πόλη το 1917

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr