Ναυάγιο στο Παλέρμο: Βρετανοί ερευνητές στη Σικελία για να λύσουν το μυστήριο της βύθισης του Bayesian

Συνεχίζονται οι έρευνες για τους έξι αγνοούμενους με αρκετές δυσκολίες - Οι δύτες κατάφεραν να προσεγγίσουν τον κοινό χώρο του σκάφους, αλλά όχι και τις καμπίνες

Πυκνώνει το μυστήριο γύρω από τη βύθιση του πολυτελούς σκάφους Bayesian, αφού ακόμα και ειδικοί δυσκολεύονται να εξηγήσουν πώς ένα μεγάλο πολυτελές σκάφος, που φέρεται να είχε εξοπλισμό και χαρακτηριστικά ασφαλείας στο υψηλότερο επίπεδο, εξαφανίστηκε στον βυθό μέσα σε λίγα λεπτά όταν επλήγη από σφοδρή κακοκαιρία τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Το γεγονός ότι μία άλλη θαλαμηγός, που ήταν αγκυροβολημένη κοντά στο superyacht λίγο στα ανοιχτά της Σικελίας δεν έπαθε τίποτα από την καταιγίδα προκαλεί ακόμα περισσότερα ερωτήματα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τους έξι αγνοούμενους του ναυαγίου, που περιλαμβάνουν τον Βρετανό επιχειρηματία Μάικ Λιντς, τη 18χρονη κόρη του και τον Τζόναθαν Μπλούμερ, μη εκτελεστικό πρόεδρο της Morgan Stanley International.

Σύμφωνα με το BBC, τέσσερις Βρετανοί επιθεωρητές της Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν φτάσει στη Σικελία, προκειμένου να διεξάγουν μια προκαταρκτική αξιολόγηση για τις συνθήκες της βύθισης. Η ομάδα των βρετανών ειδικών συνεργάζεται στενά με τις ιταλικές Αρχές, που από τη μεριά τους είναι αποφασισμένες να ανακαλύψουν τα αίτια της ταχύτατης βύθισης του Bayesian, αν και φυσικά προτεραιότητα έχει αυτή τη στιγμή ο εντοπισμός των αγνοουμένων.



Όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η Daily Mail, οι ιταλικές Αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει για να προσδιορίσουν εάν υπήρχαν φινιστρίνια (ή καταπακτές) που είχε αφήσει ανοιχτά το πλήρωμα, με αποτέλεσμα να βυθιστεί τόσο γρήγορα το σκάφος. Οι ερευνητές θα εξετάσουν αν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, δεδομένων των προβλέψεων για κακοκαιρία κατά τη διάρκεια της μοιραίας νύχτας, και αν κάποιο από τα μέλη του πληρώματος φέρει ποινικές ευθύνες.

Το υπό βρετανική σημαία Bayesian, ένα ιστιοφόρο μήκους 56 μέτρων, μετέφερε 22 επιβάτες και μέλη πληρώματος και ήταν αγκυροβολημένο λίγο έξω από το λιμάνι του Πορτιτσέλο, όταν ανατράπηκε στη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας πριν από την αυγή προχθές, Δευτέρα. Δεκαπέντε άνθρωποι επέζησαν, το πτώμα ενός ανθρώπου που πέθανε ανακτήθηκε γρήγορα, και έξι άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.







«Black swan event»

Ο Μάθιου Σανκ, πρόεδρος του Ναυτικού Συμβουλίου Έρευνας και Διάσωσης, δήλωσε πως το Bayesian υπήρξε θύμα ενός πολύ έντονου και σπάνιου καιρικού φαινομένου. «Εξετάζοντας τις ακραίες καιρικές συνθήκες, αν ήταν ένας στρόβιλος νερού, όπως φαίνεται ότι ήταν, θα το κατηγοριοποιούσα ως ένα περιστατικό μαύρου κύκνου» (σ.σ.: “black swan event” -- συμβάν που είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί υπό κανονικές συνθήκες, αλλά εκ των υστέρων φαίνεται πως ήταν αναπόφευκτο), δήλωσε στο Reuters.

Είπε πως είναι βέβαιος ότι οι αρχές θα πάνε «μέχρι τέλους» σχετικά με το τι προκάλεσε το ναυάγιο, χάρη στις περιγραφές των επιζώντων, των μαρτύρων και την εξέταση του πλοίου, που φαίνεται να παραμένει άθικτο στο βυθό της θάλασσας.


Οι δυσκολίες για τους δύτες

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, αργά χθες, Τρίτη, δύτες της πυροσβεστικής υπηρεσίας κατάφεραν να βγάλουν από τους μεντεσέδες ένα παράθυρο πλάτους τριών μέτρων και χρησιμοποίησαν το άνοιγμα ως σημείο εισόδου. Κατάφεραν να προσεγγίσουν τον κοινό χώρο του σκάφους, αλλά όχι και τις καμπίνες, ανέφερε η ιταλική πυροσβεστική υπηρεσία. Διασώστες είπαν πως αυτό θα χρειαστούν κάποιο χρόνο καθώς ορισμένες είσοδοι μπορεί να είναι μπλοκαρισμένες. Οι προσπάθειες συνεχίζονται, αν και το σκάφος κείτεται στο βυθό στη δεξιά πλευρά του, θέση που καθιστά πιο δύσκολες τις επιχειρήσεις.

Με το βυθισμένο σκάφος να βρίσκεται σε βάθος περίπου 50 μέτρων, οι προσπάθειες να εντοπιστούν επιζώντες ή πτώματα δυσχεραίνονται.

Αξιωματούχοι της πυροσβεστικής λένε πως οι δύτες έχουν στη διάθεσή τους μόνο 8-10 λεπτά στον τόπο του ναυαγίου προτού αναδυθούν και πάλι στην επιφάνεια. Οι προσπάθειές τους παρεμποδίζονται από τους «πολύ στενούς χώρους» μέσα στο βυθισμένο σκάφος, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Λούκα Κάρι.



Ειδήσεις σήμερα:

Σπαραγμός στην κηδεία του 19χρονου Γιάννη που σκοτώθηκε σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική - Με λευκά λουλούδια στο τελευταίο αντίο

Άφαντοι παραμένουν οι 6 αγνοούμενοι του ναυαγίου στο Παλέρμο - Υπήρχαν ανοιχτά φινιστρίνια που σφράγισαν τη μοίρα τους;

Το ζεύγος Ομπάμα έκλεψε την παράσταση στο συνέδριο των Δημοκρατικών: Η επίθεση στον Τραμπ και το αστείο που ξεσήκωσε το κοινό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr