Παλέρμο: Εντοπίστηκαν δύο σοροί στο ναυάγιο - Τι δυσχεραίνει τις έρευνες, αγνοούνται ακόμη τέσσερις επιβάτες

Παλέρμο: Εντοπίστηκαν δύο σοροί στο ναυάγιο - Τι δυσχεραίνει τις έρευνες, αγνοούνται ακόμη τέσσερις επιβάτες

Παραμένει το μυστήριο για τις συνθήκες βύθισης του σκάφους - Θαλαμηγός που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση δεν έπαθε τίποτα από την καταιγίδα

arthrou-italia
Εξελίξεις καταγράφονται στην υπόθεση του ναυαγίου ανοιχτά του Παλέρμο, καθώς σύμφωνα με το Reuters, εντοπίστηκαν από τις λιμενικές αρχές της Ιταλίας δύο σοροί εντός του πλοίου το οποίο είχε βυθιστεί και βρισκόταν σε βάθος 50 μέτρων στον βυθό της θάλασσας.

Οι σοροί δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη και αναμένεται σε επόμενο χρόνο να φανεί σε ποιους από τους αγνοουμένους ανήκουν.

Όπως μεταδίδει η ιταλική Corriere, η μία φέρεται να ανήκει σε άνδρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πτώματα δεν έχουν ακόμη ανασυρθεί, καθώς η είσοδος της καμπίνας έχει αποκλειστεί από κάποια έπιπλα. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των τεσσάρων επιβατών που εξακολουθούν να αγνοούνται συνεχίζονται.

Οι επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες. Οι χώροι είναι πολύ στενόχωροι και αποτελεί πρόβλημα η μετακίνηση στο εσωτερικό του κύτους, η οποία εξάλλου επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν πολύ συγκεκριμένες ειδική εξειδίκευση και -σε αυτά τα βάθη- μόνο για λίγα λεπτά. Μέσα στο κύτος, στο νερό, επιπλέει ό,τι υπήρχε στο ιστιοφόρο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ενδελεχή εξερεύνηση των καμπινών. Μπροστά σε ένα στρώμα, ένα μαξιλάρι, αλλά και απλά ρούχα και αντικείμενα των αγνοουμένων, είναι πολύ περίπλοκο να ανοίξει κανείς ένα πέρασμα, επειδή είναι πολύ δύσκολο να μετακινήσει αντικείμενα για να περάσει. Επιπλέον η παραμονή είναι εφικτή μόνο για λίγα λεπτά σε αφού το ανθρώπινο σώμα υπόκειται σε οριακές συνθήκες.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι πρότινος συνολικά έξι άτομα από τα συνολικά 22 του επέβαιναν αγνοούνταν, ανάμεσά τους ο επιχειρηματίας τεχνολογίας Μάικ Λιντς, η 18χρονη κόρη του Χάνα Λιντς, ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της Morgan Stanley International Τζόναθαν Μπλούμερ, η σύζυγός του Τζούντι Μπλούμερ, ο Κρις Μορβίλο, δικηγόρος στην Clifford Chance που εκπροσωπούσε τον Λιντς και η σύζυγός του Νέντα Μορβίλο.

Κλείσιμο
Εν τω μεταξύ, οι εισαγγελείς της Εισαγγελίας του Termini Imerese, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει έρευνα για το ναυάγιο, ανέφεραν ότι ανέκριναν τον κυβερνήτη του Bayesian , James Catfield (51 ετών), για πάνω από δύο ώρες, μέχρι αργά το βράδυ, για να ανασυνθέσουν τις δραματικές φάσεις του ναυαγίου και να αποκτήσουν τεχνικές λεπτομέρειες χρήσιμες για την έρευνα.

Eίχε αφήσει το πλήρωμα ανοικτά φινιστρίνια και καταπακτές;

Την ίδια ώρα, πυκνώνει το μυστήριο γύρω από τη βύθιση του πολυτελούς σκάφους Bayesian, αφού ακόμα και ειδικοί δυσκολεύονται να εξηγήσουν πώς ένα μεγάλο πολυτελές σκάφος, που φέρεται να είχε εξοπλισμό και χαρακτηριστικά ασφαλείας στο υψηλότερο επίπεδο, εξαφανίστηκε στον βυθό μέσα σε λίγα λεπτά όταν επλήγη από σφοδρή κακοκαιρία τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Το γεγονός ότι μία άλλη θαλαμηγός, που ήταν αγκυροβολημένη κοντά στο superyacht λίγο στα ανοιχτά της Σικελίας δεν έπαθε τίποτα από την καταιγίδα προκαλεί ακόμα περισσότερα ερωτήματα.

Σύμφωνα με το BBC, τέσσερις Βρετανοί επιθεωρητές της Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν φτάσει στη Σικελία, προκειμένου να διεξάγουν μια προκαταρκτική αξιολόγηση για τις συνθήκες της βύθισης. Η ομάδα των βρετανών ειδικών συνεργάζεται στενά με τις ιταλικές Αρχές, που από τη μεριά τους είναι αποφασισμένες να ανακαλύψουν τα αίτια της ταχύτατης βύθισης του Bayesian, αν και φυσικά προτεραιότητα έχει αυτή τη στιγμή ο εντοπισμός των αγνοουμένων.



Όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η Daily Mail, οι ιταλικές Αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει για να προσδιορίσουν εάν υπήρχαν φινιστρίνια (ή καταπακτές) που είχε αφήσει ανοιχτά το πλήρωμα, με αποτέλεσμα να βυθιστεί τόσο γρήγορα το σκάφος. Οι ερευνητές θα εξετάσουν αν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, δεδομένων των προβλέψεων για κακοκαιρία κατά τη διάρκεια της μοιραίας νύχτας, και αν κάποιο από τα μέλη του πληρώματος φέρει ποινικές ευθύνες.

Το υπό βρετανική σημαία Bayesian, ένα ιστιοφόρο μήκους 56 μέτρων, μετέφερε 22 επιβάτες και μέλη πληρώματος και ήταν αγκυροβολημένο λίγο έξω από το λιμάνι του Πορτιτσέλο, όταν ανατράπηκε στη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας πριν από την αυγή προχθές, Δευτέρα.







«Black swan event»

Ο Μάθιου Σανκ, πρόεδρος του Ναυτικού Συμβουλίου Έρευνας και Διάσωσης, δήλωσε πως το Bayesian υπήρξε θύμα ενός πολύ έντονου και σπάνιου καιρικού φαινομένου. «Εξετάζοντας τις ακραίες καιρικές συνθήκες, αν ήταν ένας στρόβιλος νερού, όπως φαίνεται ότι ήταν, θα το κατηγοριοποιούσα ως ένα περιστατικό μαύρου κύκνου» (σ.σ.: “black swan event” -- συμβάν που είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί υπό κανονικές συνθήκες, αλλά εκ των υστέρων φαίνεται πως ήταν αναπόφευκτο), δήλωσε στο Reuters.

Είπε πως είναι βέβαιος ότι οι αρχές θα πάνε «μέχρι τέλους» σχετικά με το τι προκάλεσε το ναυάγιο, χάρη στις περιγραφές των επιζώντων, των μαρτύρων και την εξέταση του πλοίου, που φαίνεται να παραμένει άθικτο στο βυθό της θάλασσας.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κασσελάκης λέει τώρα ότι θα γίνει έρευνα για τη Λινού - Νέα επίθεση από Πολάκη: «Δουλευόμαστε ψιλό γαζί»

Χαλκιδική: Σπαραγμός στην κηδεία του 19χρονου Γιάννη που σκοτώθηκε σε λούνα παρκ - «Αύριο θα έφευγε για την Ικάρων»

Τζένιφερ Λόπεζ: Οι τέσσερις γάμοι και τα τέσσερα διαζύγια - Απηύδησαν οι φίλοι της που χωρίζει πάλι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης