Ρωσία: Σε κυβερνοεπίθεση οφείλονταν τα προβλήματα στην πρόσβαση σε Telegram και WhatsApp

Ρωσία: Σε κυβερνοεπίθεση οφείλονταν τα προβλήματα στην πρόσβαση σε Telegram και WhatsApp

Από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022, το Κρεμλίνο έχει αυξήσει δραστικά τον έλεγχο του ψηφιακού τομέα, που έχει πληγεί σοβαρά από τις δυτικές κυρώσεις

whatsapp-telegram
Σε κυβερνοεπίθεση οφείλεται η βλάβη που έπληξε για μία ώρα τις πλατφόρμες Telegram και WhatsApp στην Ρωσία, ανακοίνωσε η αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες αρχή, η Roskomnadzor.

Η εταιρεία ανέφερε ότι η βλάβη παρατηρήθηκε σήμερα, 21 Αυγούστου, ώρα 14:00 (τοπική ώρα). Λίγα λεπτά αργότερα, η Roskomnadzor ανακοίνωνε ότι η βλάβη συνδέεται με «επίθεση DDoS κατά των ρωσικών παρόχων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών».

«Στις 15.00 η επίθεση είχε απωθηθεί και οι πλατφόρμες λειτουργούν κανονικά», ανακοίνωσε εν τέλει η Roskomnadzor, που δεν προσδιόρισε τον δράστη της κυβερνοεπίθεσης.

Το περιστατικό είναι σπάνιο για την Ρωσία.

Κλείσιμο
Από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022, το Κρεμλίνο έχει αυξήσει δραστικά τον έλεγχο του ψηφιακού τομέα, που έχει πληγεί σοβαρά από τις δυτικές κυρώσεις.

Η Μόσχα έχει επίσης ενισχύσει τον έλεγχο στο Ιντερνετ απαγορεύοντας την λειτουργία πολλών ιστοσελίδων και δυτικών κοινωνικών μέσων, Facebook, Instagram et X, όπου οι αντιτιθέμενοι στο Κρεμλίνο μπορούσαν να εκφρασθούν ελεύθερα. Η πρόσβαση σε αυτά παραμένει δυνατή από την ρωσική επικράτεια μέσω VPN.

Όλο και πιο αργές οι ταχύτητες του YouTube στη χώρα

Το τελευταίο διάστημα, ο ιστότοπος YouTube άρχισε να επιβραδύνεται στη χώρα, αφού η πλατφόρμα μπλόκαρε περίπου τρεις χιλιάδες εξακόσια κανάλια με ρωσική προπαγάνδα τον Μάιο-Ιούνιο του 2024. Αυτό αναφέρεται σε έρευνα της εφημερίδας Novaya Gazeta Europe, που δημοσιεύτηκε στις 16 Αυγούστου.

Η επιβράδυνση του YouTube φέρεται να οφείλεται σε αντίποινα για αυτή την ενέργεια της πλατφόρμας, τα οποία πιθανόν αποφάσισε η Roskomnadzor.

Σημειώνεται ότι η Roskomnadzor στέλνει τακτικά στην Google αιτήματα για ξεμπλοκαρίσματα, αλλά η εταιρεία τα αγνοεί.

Από τον Φεβρουάριο 2022, το Κίεβο έχει γίνει στόχος πολλαπλών κυβερνοεπιθέσεων, που κατευθύνονταν κυρίως κατά κυβερνητικών ιστοσελίδων. Οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν συχνά ότι έχουν αποδείξεις για την εμπλοκή της Μόσχας, η οποία το αρνείται.

Ειδήσεις σήμερα:

Χαλκιδική: Σπαραγμός στην κηδεία του 19χρονου Γιάννη που σκοτώθηκε σε λούνα παρκ - Με λευκά λουλούδια στο τελευταίο αντίο

Ναυάγιο στο Παλέρμο: Άφαντοι παραμένουν οι 6 αγνοούμενοι - Υπήρχαν ανοιχτά φινιστρίνια που σφράγισαν τη μοίρα τους;

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι χτύπησαν το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Sounion» ανοιχτά της Υεμένης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης