Η Σουηδία θα σκοτώσει το 20% από τις καφέ αρκούδες της

Μετά την κυνηγετική περίοδο ο αριθμός των ζώων στη χώρα θα μειωθεί σε περίπου 2.000 άτομα, μικρότερος κατά σχεδόν 40% από το 2008

Παρά τις αντιρρήσεις των οικολόγων, η Σουηδία εξέδωσε άδειες για τη θανάτωση του 20% του πληθυσμού της καφέ αρκούδας στη χώρα, το κυνήγι της οποίας αρχίζει από σήμερα (21/8).

Οι αρχές, όπως αναφέρει ο Guardian, χορήγησαν άδειες για 486 καφέ αρκούδες που θα θανατωθούν από κυνηγούς. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 20% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Μετά την κυνηγετική περίοδο ο αριθμός των καφέ αρκούδων στη Σουηδία θα μειωθεί σε περίπου 2.000 ζώα, μια μείωση σχεδόν 40% από το 2008.

Το κυνήγι της καφέ αρκούδας είχε σχεδόν εξαφανίσει το ζώο στη Σουηδία τη δεκαετία του 1920, αλλά χάρη στην προσεκτική διαχείριση ο πληθυσμός ανέκαμψε και έφτασε περίπου στα 3.300 ζώα το 2008.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ωστόσο, όλο και περισσότεροι αρκούδες θανατώνονται από κυνηγούς, με αποκορύφωμα το ρεκόρ των 722 θανάτων πέρυσι. Τυπικά οι άδειες για φέτος αφορούν 486 ζώα, αλλά είναι πιθανόν ότι ένας μεγάλος αριθμός θα μπορούσε να θανατωθεί αν αποτελούν απειλή για τα αγροτικά ζώα.

Από την πλευρά τους οι οικολόγοι λένε ότι οι μεγάλοι πληθυσμοί θηρευτών στην Ευρώπη θα μπορούσαν να συρρικνωθούν σε κάποιες χώρες αν δεν υπάρχει η κατάλληλη προστασία.

Οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ότι ο ελάχιστος αριθμός για τη διατήρηση ενός βιώσιμου πληθυσμού καφέ αρκούδας είναι 1.400 ζώα.

Υπενθυμίζεται ότι οι καφέ αρκούδες αποτελούν «αυστηρά προστατευόμενο είδος» στην Ευρώπη.



Ειδήσεις σήμερα:

Παλέρμο: Εντοπίστηκαν δύο σοροί από το ναυάγιο - Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοουμένους

Μήλος: 15χρονος μαχαιρώθηκε σε σχολείο μετά από διαπληκτισμό

Νέα έρευνα σε κατοικίες του Άντριου Τέιτ στη Ρουμανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr