Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα να εισέλθει στο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα να εισέλθει στο Αφγανιστάν

Για οπισθοδρόμηση που στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα κάνει λόγο ο ειδικός εισηγητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα

kabul_police
Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, Ρίτσαρντ Μπένετ, κατήγγειλε σήμερα μια "οπισθοδρόμηση", μετά την απαγόρευση εισόδου στη χώρα που του επιβλήθηκε από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν την εξουσία στην Καμπούλ.

"Η δημόσια ανακοίνωση από τους Ταλιμπάν ότι δεν θα με αφήνουν πλέον να εισέρχομαι στο Αφγανιστάν συνιστά μια οπισθοδρόμηση και στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα για τη δέσμευσή τους στα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε ο Μπένετ σε δελτίο Τύπου.

Διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει ωστόσο να ερευνά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία, τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν απορρίπτουν συστηματικά τις επικρίσεις που έχουν διατυπώσει τα Ηνωμένα Έθνη και η διεθνής κοινότητα σε σχέση με τις πολιτικές τους, που βασίζονται σε μια αυστηρή ερμηνεία της σαρία.

Κλείσιμο
Οι γυναίκες, αποκλεισμένες από την εκπαίδευση και τη δημόσια ζωή, αποτελούν το θέμα αυτού που ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει "απαρτχάιντ των φύλων".

"Παρά την ανακοίνωση αυτή, που μου έχει κοινοποιηθεί, θα συνεχίσω να συνδιαλέγομαι με τον αφγανικό λαό, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, καθώς και με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο θέμα αυτό", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι δεν κατάφερε να πάει στο Αφγανιστάν "εδώ και έναν και πλέον χρόνο".

"Πάντα επεδίωκα να συνδιαλέγομαι με διαφάνεια με τις ντε φάκτο αρχές, προτείνοντας μια κριτική αξιολόγηση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, όπως προβλέπει η αποστολή μου, διατυπώνοντας συγκεκριμένες και πρακτικές συστάσεις για βελτίωση και προσφέροντας τεχνική βοήθεια", συνέχισε ο Μπένετ.

"Προτρέπω τους Ταλιμπάν να ανακαλέσουν την απόφασή τους και επαναλαμβάνω τη βούλησή μου να μεταβώ στο Αφγανιστάν", προστίθεται.

Οι ειδικοί εισηγητές, όπως ο Μπένετ, είναι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που διορίζονται για ειδικές αποστολές από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο έχει την έδρα του στη Γενεύη.


Ειδήσεις σήμερα:

Παλέρμο: Έξι οι νεκροί από το ναυάγιο - Εντοπίστηκαν πέντε σοροί, η μία δεν έχει ανασυρθεί από το σκάφος

Χαλκιδική: Με ποινικό παρελθόν ο 21χρονος χειριστής, είχε συλληφθεί για κλοπή οχημάτων και ενδοοικογεινειακή βία

Τζένιφερ Λόπεζ - Μπεν Άφλεκ: Όλα τα σημάδια που έδειχναν ότι έχουν χωρίσει εδώ και καιρό


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης