Ινδονησία: Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών - Κατηγορούν τον απερχόμενο πρόεδρο για νεποτισμό

Ινδονησία: Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών - Κατηγορούν τον απερχόμενο πρόεδρο για νεποτισμό

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και φώναζαν συνθήματα κατά του Ουιντόντο, ο οποίος θα αποχωρήσει από το αξίωμά του τον Οκτώβριο

Indonesia-arthrou
Διαδηλωτές συγκρούστηκαν σήμερα με την αστυνομία στην Τζακάρτα, αφού οι σύμμαχοι του Ινδονήσιου απερχόμενου προέδρου Τζόκο Ουιντόντο επιχείρησαν να τροποποιήσουν τους εκλογικούς κανόνες κάτι που, σύμφωνα με τους επικριτές του, θα άνοιγε τον δρόμο για τη δημιουργία μιας «πολιτικής δυναστείας» στη χώρα.

Το Κοινοβούλιο επρόκειτο να ακυρώσει σήμερα την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που αφορούσε την ηλικία των υποψηφίων στις περιφερειακές εκλογές. Με βάση την απόφαση αυτήν ο νεότερος γιος του Ουιντόντο, ο Καεσάνγκ Πανγκεράπ, 29 ετών, δεν είχε το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα.



Κλείσιμο
Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν έξω από το Κοινοβούλιο, ο αντιπρόεδρός του ανακοίνωσε ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση του εκλογικού νόμου εγκαταλείπεται, τουλάχιστον για αυτές τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο. «Αποφασίστηκε επισήμως ότι η αναθεώρηση του νόμου για τις περιφερειακές εκλογές δεν μπορεί να γίνει. Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή αναθεώρηση ματαιώνεται» είπε στους δημοσιογράφους ο Σούφμι Ντάσκο Αχμάντ.



Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και φώναζαν συνθήματα κατά του Ουιντόντο, ο οποίος θα αποχωρήσει από το αξίωμά του τον Οκτώβριο. Νέος πρόεδρος της Ινδονησίας έχει εκλεγεί από τον Φεβρουάριο ο νυν υπουργός Άμυνας Πραμπόβο Σουμπιάντο.



Μια χούφτα διαδηλωτές ανέτρεψαν έναν φράκτη και επιχείρησαν να διεισδύσουν στο Κοινοβούλιο αλλά η αστυνομία τους απέτρεψε, χρησιμοποιώντας νερό υπό πίεση και δακρυγόνα. «Ήρθα εδώ σήμερα επειδή η χώρα μου είναι στο χείλος της καταστροφής. Οι βουλευτές εξαπάτησαν τον λαό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 64χρονος Μουχάμαντ Σάλεχ Ζακαρία.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στη Γιογκιακάρτα, το Μακάσαρ, το Μπαντούνγκ και το Σεμάρανγκ.

«Η κυβέρνηση ελπίζει ότι δεν θα υπάρξει παραπληροφόρηση ή συκοφαντίες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν το χάος και τη βία» σχολίασε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Χασάν Νάσμπι.

Οι σημερινές ταραχές σημειώνονται λίγους μήνες αφού το μεγαλύτερος γιος του Ουιντόντο, ο Γκιμπράν Ρακαμπούμινγκ Ράκα, 36 ετών, εξελέγη αντιπρόεδρος της Ινδονησίας –ο νεότερος που έχει εκλεγεί ποτέ σε αυτό το αξίωμα– τροφοδοτώντας τις κατηγορίες περί νεποτισμού.

Ο Καεσάνγκ, ο μικρότερος γιος, διεκδικούσε ένα σημαντικό αξίωμα στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές. Οι σύμμαχοι του προέδρου προσπάθησαν να βρουν έναν τρόπο για να παρακάμψουν τον εκλογικό νόμο που ορίζει ότι οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ηλικίας τουλάχιστον 30 ετών.

«Οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι με τη χειραγώγηση του δημοκρατικού συστήματος», εξήγησε ο Ίκα Ιντρίς, ένας ειδικός σε θέματα πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Μόνας.

Ειδήσεις σήμερα:

Παύλος Πολάκης: Έθεσε θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ - «Δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών»

Ξάνθη: Ήταν πάρα πολύ έμπειρος στις πτήσεις, λέει η σύζυγος του 33χρονου που έχασε τη ζωή του κάνοντας παρά πέντε

Μπεν Άφλεκ: Λίγες ώρες πριν η Λόπεζ καταθέσει αίτηση διαζυγίου, ο ηθοποιός βρισκόταν με την Γκάρνερ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης