Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιβραδύνεται η εισβολή του Κιέβου στο Κουρσκ, ενώ οι Ρώσοι προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία

Οι New York Times επισημαίνουν πως παρά την αρχική προέλαση των Ουκρανών πλέον τα κέρδη τους είναι μικρά στο Κουρσκ - Από την άλλη ο στρατός του Πούτιν καταλαμβάνει σημαντικά σημεία στο Ντόνετσκ

Μία οπτική αναφορικά με το πώς εξελίσσονται στο πεδίο τα μέτωπα του ρωσοουκρανικού πολέμου δίνουν οι New York Times οι οποίοι μεταδίδουν πως παρά την αρχική προέλαση στο Κουρσκ οι Ουκρανοί επιβραδύνουν την ώρα που οι Ρώσοι έχουν ολοένα και περισσότερα κέρδη στην ανατολική Ουκρανία.

Συγκεκριμένα σε ανάλυσή του το αμερικανικό μέσο σημειώνει μεταξύ άλλων πως η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις, καθώς η προέλασή της επιβραδύνεται, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν σταθερά προς την κατεύθυνση του στρατηγικού κόμβου Ποκρόφσκ στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ. Η ουκρανική στρατηγική φαίνεται να παγιδεύεται ανάμεσα στην ανάγκη να διατηρηθούν τα κεκτημένα στο μέτωπο της Ρωσίας και στην αυξανόμενη πίεση των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

Στο δυτικό μέτωπο, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να κρατούν τον έλεγχο της περιοχής που κατέλαβαν, αλλά οι προωθήσεις τους έχουν περιοριστεί σε μικρά κέρδη. Την ίδια στιγμή, στα νοτιοανατολικά, η Ρωσία προχωράει με αποφασιστικότητα προς το Ποκρόφσκ, καταλαμβάνοντας τουλάχιστον τρεις οικισμούς και φτάνοντας στις παρυφές μιας πόλης κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό που αποτελεί σημαντικό κόμβο εφοδιασμού για τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή.

Η Ρωσία προελαύνει προς το Ποκρόφσκ

Τις τελευταίες ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να καταλάβουν τρία χωριά κοντά στο Ποκρόφσκ, σύμφωνα με την αναλυτική ομάδα DeepState, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με τον ουκρανικό στρατό. Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον σε απόσταση περίπου οκτώ μιλίων από το κέντρο του Ποκρόφσκ, θέτοντας την πόλη εντός βεληνεκούς του ρωσικού πυροβολικού.

Ο Μάικλ Κόφμαν, ανώτερος συνεργάτης στο πρόγραμμα Ρωσίας και Ευρασίας του Carnegie Endowment for International Peace, σημειώνει ότι η κατάληψη του Ποκρόφσκ θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για την ουκρανική άμυνα στο Ντονέτσκ, αν και όχι καταστροφικό. Η απώλεια της πόλης θα επηρεάσει συνολικά την οργάνωση της άμυνας στην περιοχή, δημιουργώντας ευρύτερα προβλήματα για τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ένας χάρτης του πεδίου μάχης από την ομάδα Black Bird, που παρακολουθεί τις εξελίξεις, δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλησιάσει στην τελευταία γραμμή των αντιαρματικών τάφρων και χαρακωμάτων που υπερασπίζονται το Ποκρόφσκ. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη παραβιάσει αρκετά στρώματα άμυνας κατά τη διάρκεια της προέλασής τους, αν και αυτά δεν ήταν τόσο πυκνά οχυρωμένα.



Οι τοπικές ουκρανικές αρχές καλούν τους κατοίκους του Ποκρόφσκ να εκκενώσουν την περιοχή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, προτού οι συνθήκες επιδεινωθούν. Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Ποκρόφσκ, Σερχίι Ντομπριάκ, αναφέρει ότι η εκκένωση προχωρά με αργό ρυθμό, καθώς μόλις 500-600 άνθρωποι αναχωρούν καθημερινά, ενώ οι αρχές θα μπορούσαν να απομακρύνουν τουλάχιστον 1.000 άτομα την ημέρα.

Στα βορειοανατολικά του Ποκρόφσκ, γύρω από τις πόλεις Τορέτσκ και Νιού-Γιορκ (ή Νέα Υόρκη), οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος αργά αλλά σταθερά, εξαπολύοντας αλλεπάλληλα κύματα επιθέσεων. Σύμφωνα με γεωγραφικές πληροφορίες από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον στα πρόθυρα του Τορέτσκ και ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του Νιού-Γιορκ, μιας πόλης που πήρε το όνομά της τον 19ο αιώνα.

Ένας γιατρός από την ουκρανική ταξιαρχία που πολεμά κοντά στο Νιού-Γιορκ, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, αναφέρει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν ένα μικρό τμήμα της πόλης, αλλά δέχονται συνεχείς επιθέσεις.

Οι ουκρανικές θέσεις στο Νιού-Γιορκ και στο Τορέτσκ προστατεύουν μια άλλη πόλη στον αμυντικό άξονα, την Κωνσταντινίβκα, η οποία απέχει περίπου εννέα μίλια προς τα βορειοδυτικά. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ένας από τους στόχους της ουκρανικής επίθεσης στη δυτική Ρωσία ήταν να αναγκάσει τη Μόσχα να αποσύρει στρατεύματα από τις ανατολικές γραμμές του μετώπου. Ωστόσο, το Κρεμλίνο φαίνεται να αντιστέκεται σε τέτοιου είδους αναδιατάξεις, δίνοντας προτεραιότητα στη στρατιωτική του προσπάθεια στην ανατολή.

Η ουκρανική προέλαση στη Ρωσία επιβραδύνεται

Η ουκρανική επίθεση στην περιοχή Κουρσκ της δυτικής Ρωσίας, που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου, είχε αρχικά εντυπωσιακή επιτυχία, με γρήγορες καταλήψεις πολλών οικισμών και της πόλης Σούντζα. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι ανέφερε ότι η Ουκρανία ελέγχει τώρα περίπου 480 τετραγωνικά μίλια ρωσικού εδάφους, αριθμός που, αν επιβεβαιωθεί, ισοδυναμεί με το έδαφος που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις επιτυχίες επιτεύχθηκαν την πρώτη εβδομάδα της επίθεσης. Κατά την τελευταία εβδομάδα, η προέλαση της Ουκρανίας έχει περιοριστεί σε οριακές κινήσεις, με μικρή προώθηση σε μερικά χωριά. Οι αναλυτές αποδίδουν αυτή την επιβράδυνση στην ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων που έχουν αποσταλεί στην περιοχή, κυρίως από μονάδες που σταθμεύουν στη Ρωσία.

Οι απώλειες σε υλικό για την Ουκρανία αυξάνονται επίσης. Ο αναλυτής πληροφοριών Naalsio ανέφερε ότι η Ουκρανία έχει χάσει τουλάχιστον 65 κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων θωρακισμένων οχημάτων Stryker αμερικανικής κατασκευής, σε σύγκριση με 40 τέτοιες απώλειες για τους Ρώσους.

Ο πόλεμος συνεχίζεται, με κάθε μέτωπο να έχει τη δική του κρίσιμη σημασία για την τελική έκβαση, αφήνοντας την Ουκρανία να παλεύει να ισορροπήσει ανάμεσα στην άμυνα και την επίθεση, με περιορισμένους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.

Ειδήσεις σήμερα:

Άγρια επίθεση Μωραΐτη σε Τσίπρα και Πολάκη: Τόσο λίγοι, τόσο μοιραίοι

Κορινθία: Προφυλακίστηκε ο 17χρονος για τη θρασύτατη ληστεία, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 15χρονος

Πέραμα: Προφυλακιστεός ο 48χρονος που κατηγορείται ότι βίασε συνάδελφό του μέσα σε απορριμματοφόρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr