Μεξικό: Για προδοσία κατηγορούν οι αρχές τον γιο του «Ελ Τσάπο» - Προσπάθησε να παραδώσει στις ΗΠΑ αρχηγό αντίπαλου καρτέλ

Μεξικό: Για προδοσία κατηγορούν οι αρχές τον γιο του «Ελ Τσάπο» - Προσπάθησε να παραδώσει στις ΗΠΑ αρχηγό αντίπαλου καρτέλ

Ο Γκουσμάν ανάγκασε αρχηγό αντίπαλου καρτέλ να μπει σε αεροπλάνο, με σκοπό να τον παραδώσει στις αρχές των ΗΠΑ - Τώρα, το Μεξικό τον κατηγορεί για προδοσία

kartel-zambada
Νέες εξελίξεις υπάρχουν στην υπόθεση του καρτέλ Σιναλόα και των βαρόνων των ναρκωτικών που εμπλέκονται σε αυτό. 

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Μεξικό απήγγειλε πρόσφατα κατηγορίες κατά του Χοακίν Γκουσμάν Λόπες, ωστόσο, αυτή τη φορά δεν αφορούσαν στην εγκληματική του δράση ως ναρκέμπορου στο καρτέλ που δημιούργησε ο πατέρας του, γνωστός και ως «Ελ Τσάπο», αλλά επειδή απήγαγε τον Ισμαέλ Σαμπάδα, ο οποίος έφερε το ψευδώνυμο «Ελ Μάγιο» και ήταν αρχηγός ενός αντίπαλου καρτέλ. 

Όπως αναφέρει το CBS, ο Γκουσμάν ανάγκασε τον «Ελ Μάγιο» να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο και να πετάξει προς ένα αεροδρόμιο κοντά στο Ελ Πάσο του Τέξας. Προφανώς, ο Γκουσμάν είχε την πρόθεση να παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές, αλλά μπορεί να έφερε τον Σαμπάδα μαζί του ως μέσο, προκειμένου να κερδίσει μια καλύτερη συμφωνία από τις αρχές.

Παρόλα αυτά, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν ότι «έχει ετοιμαστεί ένταλμα σύλληψης» κατά του Γκουσμάν για απαγωγή. Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφερόταν και σε μια άλλη κατηγορία βάσει ενός άρθρου του ποινικού κώδικα του Μεξικού, που ορίζει αυτό που έκανε ως προδοσία. Η εν λόγω νομοθεσία αναφέρει ότι προδοσία διαπράττουν «όσοι απαγάγουν παράνομα ένα πρόσωπο στο Μεξικό προκειμένου να το παραδώσουν στις αρχές άλλης χώρας».

Κλείσιμο
Ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπεθ, είναι ένας από τους λεγόμενους «τσαπίτος», τους γιους του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν Λοέρα ή «Ελ Τσάπο» που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε αμερικανική φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Το καρτέλ Σιναλόα, που διευθύνουν πλέον οι γιοι του «Ελ Τσάπο», διακινεί λαθραία εκατομμύρια δόσεις του θανατηφόρου οπιοειδούς φαιντανύλης στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας περίπου 70.000 θανάτους από υπερβολική δόση κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με κατηγορητήριο του 2023 από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι «τσαπίτος» και οι συνεργάτες τους στο καρτέλ χρησιμοποιούσαν τιρμπουσόν, ηλεκτροπληξία και καυτές πιπεριές τσίλι για να βασανίζουν τους αντιπάλους τους, ενώ ορισμένα από τα θύματά τους «ταΐζονταν νεκρά ή ζωντανά σε τίγρεις».


Ειδήσεις σήμερα:

Παύλος Πολάκης: Ακούστε τον να θέτει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και να προαναγγέλλει υποψηφιότητα - «Χρειάζονται άμεσα αλλαγές» είπε


Financial Times: Το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιδράσει στην συμφωνία Ερντογάν και Πούτιν για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου

Ικαρία: Εντοπίστηκε σπάνιο, δηλητηριώδες έντομο σε παραλία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης