Γαλλία: Ποιος είναι ο Καρίμ Μπουαμράν - Τον λένε «Ομπάμα του Σηκουάνα» και φημολογείται για επόμενος πρωθυπουργός

Γαλλία: Ποιος είναι ο Καρίμ Μπουαμράν - Τον λένε «Ομπάμα του Σηκουάνα» και φημολογείται για επόμενος πρωθυπουργός

Το όνομά του φιγουράρει ψηλά στην λίστα για τον νέο πρωθυπουργό αν και ο ίδιος το αρνείται - Τι λέει για τη σύγκριση με τον Ομπάμα - Η πορεία του από τις φτωχογειτονιές, στην πολιτική

buamran-mak55
Ένα όνομα, άγνωστο στο ευρύ κοινό, έχει αποκτήσει ξαφνική δημοσιότητα, καθώς φαίνεται πως έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Ο 51χρονος σοσιαλιστής δήμαρχος του προαστίου Σεντ Ουέν του Παρισιού, Καρίμ Μπουαμράν, γνώρισε μια αιφνίδια δημοσιότητα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι εν μέρει διοργανώθηκαν στην πόλη του Saint-Ouen (Seine-Saint-Denis), όπου είναι εκλεγμένος δήμαρχος από το 2020.

Το προφίλ του, που απέχει πολύ από τις συνήθεις συζητήσεις της αριστεράς (η οποία κέρδισε και τις βουλευτικές εκλογές), ιντριγκάρει και προκαλεί ενδιαφέρον. Περπατώντας συχνά στους δρόμους της πόλης του, διατηρεί έναν άμεσο δεσμό με τους ψηφοφόρους του, μακριά από την αποκομμένη εικόνα μιας πολιτικής ελίτ. Αυτή η εγγύτητα με τους κατοίκους του Saint-Ouen έρχεται σε αντίθεση με την αποστασιοποίηση που παρατηρεί σε ορισμένους αριστερούς ηγέτες, ειδικά στο κόμμα La France insoumise.

«Το μόνο κοινό σημείο που μοιράζομαι με τον Μπαράκ Ομπάμα είναι ότι είμαστε και οι δύο αριστερόχειρες», αστειεύεται ο Καρίμ Μπουαμράν σε συνέντευξή του στη “Le Figaro”. Ο χαρακτηρισμός «Ομπάμα από τον Σηκουάνα» έχει δοθεί στον Μπουαμράν λόγω της επιτυχημένης πορείας του στη γαλλική πολιτική σκηνή. Γεννημένος το 1973 από Μαροκινούς μετανάστες γονείς, ο Μπουαμράν εξελίσσεται σε μια από τις πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες της γαλλικής αριστεράς.

«Δεν έχω προσωπικές φιλοδοξίες και το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν μου έχει προτείνει τίποτα», δηλώνει. Παρ’ όλα αυτά, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποδοχής μιας τέτοιας θέσης, εάν προκύψει, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει τη στήριξη της πολιτικής του οικογένειας.

Κλείσιμο


Από παιδί μεταναστών, δήμαρχος και ίσως πρωθυπουργός της Γαλλίας

Η πορεία του Μπουαμράν ξεκίνησε από ταπεινά κοινωνικά στρώματα. Μεγάλωσε σε μια εργατική συνοικία του Saint-Ouen, όπου ο πατέρας του, αναλφάβητος και χτίστης, προσπαθούσε να συντηρήσει την οικογένεια. Από μικρή ηλικία, ο Καρίμ -παιδί μεταναστών- διακρίθηκε για την αποφασιστικότητά του να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον. Μεγαλώνοντας, βρέθηκε σε έναν κύκλο παιδιών μεταναστών, με τα οποία περνούσε τα Σάββατα τους σε βιβλιοθήκες, μελετώντας κλασικά βιβλία, εφημερίδες και απορροφώντας πολιτισμό μέσα από ταινίες και μουσική. Αυτή η εμπειρία διαμόρφωσε τον χαρακτήρα του και του ενστάλαξε μια βαθιά πίστη στη δύναμη της γνώσης και της εκπαίδευσης.

Ο Μπουαμράν σπούδασε οικονομικά και ευρωπαϊκό δίκαιο και ξεκίνησε την καριέρα του στον ανερχόμενο τομέα της κυβερνοασφάλειας. Οι επαγγελματικές του επιτυχίες του προσέφεραν την ευκαιρία να ταξιδέψει σε διάφορες χώρες, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βίωσε για πρώτη φορά, όπως αναφέρει ο ίδιος, την αναγνώριση για τα προσόντα του. Η διεθνής του εμπειρία συνέβαλε στην ανάπτυξη μιας ευρείας κοσμοθεωρίας, η οποία σήμερα χαρακτηρίζει τις πολιτικές του θέσεις.

Η πολιτική του καριέρα απογειώθηκε το 1995, όταν εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο του Saint-Ouen. Αρχικά συνεργάστηκε με το κομμουνιστικό κόμμα, αλλά στη συνέχεια προσχώρησε στο σοσιαλιστικό κόμμα, όπου και ανέδειξε τις ηγετικές του ικανότητες. Η επιτυχημένη διαχείριση των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024, καθώς και η προσέλκυση επενδύσεων και εταιρειών όπως η Tesla, έχουν εδραιώσει τη φήμη του ως ικανού ηγέτη.



Ο Μπουαμράν δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και τα παιδιά, τα οποία βρίσκονται στον πυρήνα του πολιτικού του προγράμματος. Στόχος του είναι η «εκδημοκρατισμός της αριστείας», επιτρέποντας στα παιδιά να γίνουν αρχιτέκτονες της ζωής τους, όπως ακριβώς έκανε και ο ίδιος.

Με την αυξανόμενη επιρροή του και την ευρεία αναγνώριση που έχει κερδίσει, ο Καρίμ Μπουαμράν αναδεικνύεται σε μια ισχυρή δύναμη στη γαλλική πολιτική σκηνή. Παρόλο που το μέλλον του παραμένει ανοιχτό, η αποφασιστικότητά του, η δέσμευσή του στις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και η ικανότητά του να κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών τον καθιστούν έναν πιθανό ηγέτη της χώρας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης