Κάμαλα Χάρις και επίσημα υποψήφια των Δημοκρατικών: Υπόσχομαι να γίνω πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς

Ξεκίνησε την ομιλία της ευχαριστώντας τον σύζυγό της στον οποίο ευχήθηκε και καλή 10η επέτειο γάμου - Τι είπε για την μητέρα της, τον λόγο που έγινε εισαγγελέας, τον Τραμπ, τη μεσαία τάξη, τις αμβλώσεις και τον πόλεμο στη Γάζα

Η Κάμαλα Χάρις είναι και επίσημα η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία. Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που είχε πάρει το άτυπο χρίσμα από τον Τζο Μπάιντεν, όταν ο 81χρονος Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την κούρσα, με την ομιλία της έκλεισε το συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο.

Η πρώτη μαύρη γυναίκα υποψήφια για το χρίσμα ενός μεγάλου κόμματος, ένωσε γρήγορα τους Δημοκρατικούς, εξαφάνισε το προβάδισμα του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις και συγκέντρωσε συγκλονιστικά ποσά. Οι σύνεδροι χειροκροτούσαν και ζητωκραύγαζαν ώρες πριν από την ομιλία της, ενώ ειδικές μουσικές καλεσμένες μεταξύ των οποίων η ποπ σταρ Pink και το country συγκρότημα The Chicks, έδωσαν μια ευχάριστη νότα στο Συνέδριο των Δημοκρατικών πριν την ομιλία της.



Ξεκίνησε την ομιλία της ευχαριστώντας τον σύζυγό της Ντάγκλας Έμχοφ στον οποίο ευχήθηκε και καλή 10η επέτειο γάμου. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τόσο τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όσο και τον υποψήφιό της Τιμ Βαλτζ, λέγοντας ότι θα γίνει ένας «απίστευτος αντιπρόεδρος». 

«Εκ μέρους του λαού, για λογαριασμό κάθε Αμερικανού, ανεξάρτητα από κόμμα, φυλή, φύλο ή τη γλώσσα που μιλά. Εκ μέρους της μητέρας μου και όλων όσοι ξεκίνησαν ποτέ το δικό τους απίθανο ταξίδι. Για λογαριασμό των Αμερικανών, όπως οι άνθρωποι με τους οποίους μεγάλωσα, οι άνθρωποι που εργάζονται σκληρά, κυνηγούν τα όνειρά τους και προσέχουν ο ένας τον άλλον. Εκ μέρους όλων των οποίων η ιστορία θα μπορούσε να γραφτεί μόνο στο μεγαλύτερο έθνος στη Γη. Δέχομαι την υποψηφιότητά σας για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», είπε καθώς το πλήθος ξέσπασε σε επευφημίες.



Η Χάρις μίλησε για  τη μητέρα της, αφηγήθηκε πως η καλύτερή της φίλη της εκμυστηρεύτηκε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά και πώς θα ήταν μια δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης αναφέρθηκε στη σημασία της μεσαίας τάξης για την Αμερική και τον στόχο της να είναι ένας πρόεδρος που ενώνει τους ανθρώπους.

«Με αυτές τις εκλογές, το έθνος μας έχει μια πολύτιμη ευκαιρία να ξεπεράσει την πικρία, τον κυνισμό και τις διχαστικές μάχες του παρελθόντος», είπε Χάρις. «Μια ευκαιρία να χαράξουμε έναν νέο δρόμο προς τα εμπρός. Όχι ως μέλη ενός κόμματος ή μιας παράταξης, αλλά ως Αμερικανοί».

Η 59χρονη αντιπρόεδρος επικεντρώθηκε στην προσωπική της ιστορία.

Για τη μητέρα της και τα παιδικά της χρόνια: «Αμερική, το μονοπάτι που με οδήγησε εδώ τις τελευταίες εβδομάδες ήταν αναμφίβολα απροσδόκητο. Αλλά δεν είμαι ξένος στα απίθανα ταξίδια.

«Η μητέρα μου Shyamala Harris είχε ένα δικό της. Μου λείπει κάθε μέρα -- ειδικά τώρα. Και ξέρω ότι κοιτάζει κάτω απόψε και χαμογελάει. Η μητέρα μου ήταν 19 ετών όταν διέσχισε τον κόσμο μόνη της, ταξιδεύοντας από την Ινδία στην Καλιφόρνια με ένα ακλόνητο όνειρο να γίνει ο επιστήμονας που θα θεράπευε τον καρκίνο του μαστού.

"... Ήταν κυρίως η μητέρα μου που μας μεγάλωσε. Πριν μπορέσει τελικά να αντέξει οικονομικά να αγοράσει ένα σπίτι, νοίκιασε ένα μικρό διαμέρισμα στο East Bay. Στο Bay, είτε ζεις στους λόφους είτε στις πεδινές περιοχές. Ζούσαμε σε τα διαμερίσματα -- μια όμορφη εργατική γειτονιά από πυροσβέστες, νοσοκόμες και εργάτες οικοδομής, όλοι που περιποιούνταν το γκαζόν τους με περηφάνια».

Για τους λόγους που έγινε εισαγγελέας: «Όταν ήμουν στο γυμνάσιο, άρχισα να παρατηρώ κάτι για την καλύτερή μου φίλη Wanda. Ήταν λυπημένη στο σχολείο. Και υπήρχαν φορές που δεν ήθελε να πάει σπίτι. Έτσι, μια μέρα, ρώτησα αν όλα ήταν καλά. Και μου εκμυστηρεύτηκε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον πατριό της. Και της είπα αμέσως ότι έπρεπε να έρθει να μείνει μαζί μας. Και το έκανε. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που έγινα εισαγγελέας. Για να προστατεύσω ανθρώπους όπως η Wanda.»

Μια ευκαιρία να χαράξουμε έναν νέο δρόμο προς τα εμπρός

«Με αυτές τις εκλογές, το έθνος μας έχει μια πολύτιμη, φευγαλέα ευκαιρία να ξεπεράσει την πικρία, τον κυνισμό και τις διχαστικές μάχες του παρελθόντος. Μια ευκαιρία να χαράξει έναν νέο δρόμο προς τα εμπρός. Όχι ως μέλη κάποιου κόμματος ή φατρίας, αλλά ως Αμερικανοί .

Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι με διάφορες πολιτικές απόψεις που παρακολουθούν απόψε. Και θέλω να ξέρετε: Υπόσχομαι να γίνω πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς. ...

Θα είμαι ένας πρόεδρος που θα μας ενώνει γύρω από τις υψηλότερες φιλοδοξίες μας. Ένας πρόεδρος που ηγείται -- και ακούει. Που είναι ρεαλιστής. Πρακτικός. Και έχει κοινή λογική. Και πάντα μάχεται για τον αμερικανικό λαό. Από το δικαστήριο μέχρι τον Λευκό Οίκο, αυτό ήταν το έργο της ζωής μου».



Για το Project 2025 και τον Τραμπ: «Γνωρίζουμε πώς θα ήταν μια δεύτερη θητεία Τραμπ. Όλα περιγράφονται στο "Project 2025". ... Από πολλές απόψεις, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας μη σοβαρός άνθρωπος, αλλά οι συνέπειες της επαναφοράς του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο είναι εξαιρετικά σοβαρές… Σκεφτείτε τη δύναμη που θα έχει—ειδικά αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών μόλις αποφάσισε ότι θα είχε ασυλία από την ποινική δίωξη».

«Σκεφτείτε τι σκοπεύει να κάνει αν του δώσουμε ξανά εξουσία. Σκεφτείτε τη ρητή πρόθεσή του να απελευθερώσει βίαιους εξτρεμιστές που επιτέθηκαν σε αυτούς τους αξιωματικούς επιβολής του νόμου στο Καπιτώλιο. Η ρητή πρόθεσή του να φυλακίσει δημοσιογράφους, πολιτικούς αντιπάλους και όποιον θεωρεί εχθρό. Η ρητή πρόθεσή του να αναπτύξει τον ενεργό στρατό μας εναντίον των πολιτών μας».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να πετάξει τις ψήφους σας. Όταν απέτυχε, έστειλε έναν ένοπλο όχλο στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών όπου επιτέθηκαν σε αξιωματικούς επιβολής του νόμου. Όταν οι πολιτικοί του κόμματός του τον παρακάλεσαν να αποσύρει τον όχλο και να στείλει βοήθεια, έκανε το αντίθετο. Αυτός άναψε τις φλόγες», είπε.

Η Χάρις τόνισε επίσης ότι ο Τραμπ καταδικάστηκε για 34 κακούργημα σε μια υπόθεση σιωπής και ότι ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στη δίκη του για συκοφαντική δυσφήμιση διαπίστωσε ότι ο πρώην πρόεδρος είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τον συγγραφέα Ε. Τζιν Κάρολ.

«Κρίθηκε ένοχος για απάτη από μια κριτική επιτροπή καθημερινών Αμερικανών και ξεχωριστά κρίθηκε υπεύθυνος για διάπραξη σεξουαλικής κακοποίησης».

«Ο στόχος του Project 2025 και του Τραμπ, είναι «να τραβήξουν τη χώρα μας πίσω στο παρελθόν. Αλλά Αμερική, δεν θα πάμε πίσω», τόνισε.



Για τη σημασία της μεσαίας τάξης: "Γνωρίζουμε ότι μια ισχυρή μεσαία τάξη ήταν πάντα κρίσιμη για την επιτυχία της Αμερικής. Και η οικοδόμηση αυτής της μεσαίας τάξης θα είναι καθοριστικός στόχος της προεδρίας μου. Αυτό είναι προσωπικό για μένα. Η μεσαία τάξη είναι από όπου κατάγομαι.

"Συνάδελφοι Αμερικανοί, αγαπώ τη χώρα μας με όλη μου την καρδιά. Όπου κι αν πάω -σε όποιον συναντώ- βλέπω ένα έθνος έτοιμο να προχωρήσει. Έτοιμος για το επόμενο βήμα, στο απίστευτο ταξίδι που είναι η Αμερική.

"Βλέπω μια Αμερική όπου κρατάμε σταθερά την ατρόμητη πίστη που έχτισε το έθνος μας. Αυτό ενέπνευσε τον κόσμο. Ότι εδώ, σε αυτή τη χώρα, όλα είναι δυνατά. Τίποτα δεν είναι απρόσιτο."

Υποσχέθηκε επίσης να τερματίσει την έλλειψη στέγης στη χώρα και να προστατεύσει την κοινωνική ασφάλιση και το Medicare.

Τα σχέδιά της, είπε, διαφέρουν από τον Ντόναλντ Τραμπ και κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο ότι αγωνίζεται «για τον εαυτό του και τους δισεκατομμυριούχους φίλους του».

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να στηρίξει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του - αλλά πρόσθεσε ότι η αιματοχυσία στη Γάζα είναι «καταστροφική» και «σπαρακτική».

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και εγώ εργαζόμαστε για να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο, έτσι ώστε το Ισραήλ να είναι ασφαλές, οι όμηροι να απελευθερωθούν, τα δεινά στη Γάζα να τελειώσουν και ο παλαιστινιακός λαός να μπορέσει να πραγματοποιήσει το δικαίωμά του στην αξιοπρέπεια, την ασφάλεια και την ελευθερία».



Η Κάμαλα Χάρις έκλεισε την ομιλία της επικρίνοντας τον Τραμπ για την απόφαση του Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να ανέτρεψει την επί 49 χρόνια νομολογία του (Roe εναντίον Wade) αναφορικά με το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, επιτρέπντας στις πολιτείες να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις.

«Πιστεύω ότι η Αμερική δεν μπορεί να είναι πραγματικά ευημερούσα αν οι Αμερικανοί δεν είναι πλήρως σε θέση να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις για τη ζωή τους. Ειδικά σε θέματα καρδιάς και σπιτιού. Αλλά απόψε, στην Αμερική, πάρα πολλές γυναίκες δεν είναι σε θέση να πάρουν αυτές τις αποφάσεις. Και ας ξεκαθαρίσουμε πώς φτάσαμε εδώ. Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών για να αφαιρέσει την αναπαραγωγική ελευθερία. Και τώρα το καμαρώνει. Έχω ταξιδέψει σε όλη τη χώρα και άκουσα ιστορίες γιατρών, οι οποίοι φοβούνται ότι θα πάνε φυλακή για τη φροντίδα των ασθενών τους. Τα ζευγάρια απλώς προσπαθούν να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους, αποκομμένα στη μέση της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Παιδιά που έχουν επιζήσει από σεξουαλική επίθεση, αναγκάζονται ενδεχομένως να ολοκληρώσουν την εγκυμοσύνη τους. Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας, εξαιτίας του Ντόναλντ Τραμπ. Και καταλάβετε, δεν τελείωσε. Ως μέρος της ατζέντας του, αυτός και οι σύμμαχοί του θα περιόριζαν την πρόσβαση στον έλεγχο των γεννήσεων, παρά τις φαρμακευτικές αμβλώσεις και θα θεσπίσουν μια εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων με ή χωρίς το Κογκρέσο».





Ειδήσεις σήμερα:

Παύλος Πολάκης: Ακούστε τον να θέτει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και να προαναγγέλλει υποψηφιότητα - «Χρειάζονται άμεσα αλλαγές» είπε


Financial Times: Το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιδράσει στην συμφωνία Ερντογάν και Πούτιν για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου

Ικαρία: Εντοπίστηκε σπάνιο, δηλητηριώδες έντομο σε παραλία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr