Το ηφαίστειο της Ισλανδίας εκρήγνυται για έκτη φορά από τον Δεκέμβριο - Τι ανησυχεί τους επιστήμονες

Η Ισλανδία φιλοξενεί 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα, τα περισσότερα στην Ευρώπη - - Δείτε νέα βίντεο

Ένα ηφαίστειο στη νοτιοδυτική Ισλανδία εξερράγη για έκτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2023, εκτοξεύοντας καυτή λάβα από μια νέα ρωγμή στη χερσόνησο Ρέικιανες, προκαλώντας ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Συγκλονιστικές εικόνες καταγράφουν την πορτοκαλί λάβα να εκρήγνυται από μια μακρά ρωγμή, δημιουργώντας αποπνικτικό καπνό που σκεπάζει από χθες τον ουρανό.

«Μια ηφαιστειακή έκρηξη έχει ''ξυπνήσει'', καθώς μια ρωγμή άνοιξε ανατολικά του Sylingarfell», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας (IMO), προσθέτοντας ότι η έκρηξη ξεκίνησε στις 9.26 μ.μ. τοπική ώρα μετά από μια σειρά σεισμών.
Καπνός αναδύεται από πορτοκαλί και μαύρη λιωμένη λάβα που ρέει πάνω από έναν δρόμο με σταθμευμένα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Η ΙΜΟ εκτίμησε αρχικά το μήκος της ρωγμής σε 1,4 χιλιόμετρα, προσθέτοντας σε μεταγενέστερη ανακοίνωσή του ότι επεκτάθηκε σε 3,9 χιλιόμετρα μέσα σε 40 λεπτά.

Είπε ότι υπήρχε ακόμη «σημαντική σεισμική δραστηριότητα» στο βόρειο άκρο της ρωγμής περισσότερο από μία ώρα μετά την έναρξη της έκρηξης.

Ο εθνικός αερολιμένας της Ισλανδίας και ο πάροχος υπηρεσιών αεροναυτιλίας Isavia δήλωσαν ότι οι πτήσεις από και προς την Ισλανδία πραγματοποιούνται κανονικά παρά τη συνεχιζόμενη έκρηξη.
Η πιο πρόσφατη έκρηξη στη χερσόνησο, όπου ζουν 30.000 άνθρωποι ή σχεδόν το 8% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, έληξε στις 22 Ιουνίου, αφού έβγαζε «σιντριβάνια» λιωμένου βράχου για 24 ημέρες.

Οι εκρήξεις δείχνουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει η νησιωτική χώρα των σχεδόν 400.000 κατοίκων, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η χερσόνησος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει επαναλαμβανόμενα φαινόμενα για δεκαετίες ή ακόμη και αιώνες.

Από το 2021 έχουν σημειωθεί εννέα εκρήξεις στη χερσόνησο, μετά την επαναδραστηριοποίηση γεωλογικών συστημάτων που βρίσκονταν σε αδράνεια επί 800 χρόνια.
Για να προστατευτούν, οι αρχές έχουν κατασκευάσει φράγματα για να ανακατευθύνουν τις ροές λάβας μακριά από κρίσιμες υποδομές, όπως το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Svartsengi, τα υπαίθρια ιαματικά λουτρά Blue Lagoon και το ψαροχώρι Grindavik.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής Sudurnes, Ulfar Ludviksson, δήλωσε στα ισλανδικά μέσα ενημέρωσης ότι η εκκένωση του Grindavik πηγαίνει καλά.


Ειδήσεις σήμερα:

Η εικόνα που δημιουργήθηκε από το AI για το πρόσωπο του Ιησού από την Ιερά Σινδόνη

Στο «δόκανο» της εφορίας Ι.Χ, ακίνητα και… πελατολόγιο

27 διαφορετικά ανθρωποειδή ρομπότ σε παγκόσμια διάσκεψη στην Κίνα - Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr