Ινδονησία: Xαμηλές αποζημιώσεις επιδικάστηκαν για τους θανάτους παιδιών από τοξικό σιρόπι για τον βήχα

Ινδονησία: Xαμηλές αποζημιώσεις επιδικάστηκαν για τους θανάτους παιδιών από τοξικό σιρόπι για τον βήχα

Οι εταιρείες που διέθεταν το προϊόν θα πληρώσουν 3.200 δολάρια για κάθε θάνατο και 3.800 δολάρια για κάθε παιδί που ασθένησε

cough_syrup
Δικαστήριο στην Ινδονησία καταδίκασε δύο εταιρείες να καταβάλλουν μερικές χιλιάδες δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες περισσότερων από 300 παιδιών που πέθαναν ή αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας αφού τους χορηγήθηκε τοξικό σιρόπι για τον βήχα.

Το 2022 καταγράφηκαν στην Ινδονησία περισσότεροι από 200 θάνατοι παιδιών από οξεία νεφρική ανεπάρκεια, ενώ άλλα 120 παιδιά ασθένησαν αλλά επέζησαν, αν και πολλά εξακολουθούν να πάσχουν από αναπηρίες, αφού τους χορηγήθηκαν τοξικά σιρόπια για τον βήχα.

Περισσότερες από 20 οικογένειες θυμάτων προσέφυγαν κατά του υπουργείου Υγείας της χώρας και των εταιρειών που κατηγορούνται ότι παρείχαν στην αγορά το τοξικό αυτό προϊόν, ζητώντας σχεδόν 200.000 δολάρια αποζημίωση για κάθε παιδί που πέθανε και 150.000 για κάθε παιδί που ασθένησε.

Χθες Πέμπτη βράδυ δικαστήριο της Τζακάρτα καταδίκασε τις εταιρείες να καταβάλλουν πολύ μικρότερες αποζημιώσεις, 3.200 δολάρια για κάθε θάνατο και 3.800 δολάρια για κάθε παιδί που ασθένησε.

Κλείσιμο
«Η απόφαση αυτή είναι λυπηρή. Οι αποζημιώσεις είναι πολύ χαμηλότερες» από αυτές που ζητούσαμε, δήλωσε η Νέντι Αμαρντιάντο, που έχασε την κόρη της Αΐσα, 10 μηνών, λόγω σοβαρής νεφρικής ανεπάρκειας.

«Η απώλεια ενός παιδιού δεν μπορεί να αποζημιωθεί με χρήματα», πρόσθεσε. «Αλλά ελπίζαμε ότι ο δικαστής θα έπαιρνε το μέρος μας», εξήγησε η ίδια.

Ο πατέρας ενός θύματος και μία από τους δικηγόρους που εκπροσωπούσαν τις οικογένειες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους που το δικαστήριο απάλλαξε από τις κατηγορίες το υπουργείο Υγείας και τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της χώρας.

«Προκαλεί μεγάλη απογοήτευση στις οικογένειες των θυμάτων. Αυτό που θέλουμε είναι το υπουργείο Υγείας και η Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων να λογοδοτήσουν», δήλωσε η δικηγόρος Σίτι Χαμπίμπα.

Ο πατέρας και η δικηγόρος κατονόμασαν τις εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκε να καταβάλλουν αποζημιώσεις: η CV Samudera Chemical και η παρασκευάστρια του σιροπιού Afi Farma. H πρώτη παρείχε στη δεύτερη την αιθυλενογλυκόλη, μια ουσία που χρησιμοποιείται σε βιομηχανικά προϊόντα, όπως το ψυκτικό υγρό ή το υγρό φρένων.

Ο γενικός διευθυντής της Afi Farma και τρεις εργαζόμενοι καταδικάστηκαν πέρυσι σε ποινές φυλάκισης επειδή δεν έκαναν τους απαραίτητους ελέγχους στα προϊόντα της εταιρείας.

Ειδήσεις σήμερα:

Η εικόνα που δημιουργήθηκε από το AI για το πρόσωπο του Ιησού από την Ιερά Σινδόνη

Στο «δόκανο» της εφορίας Ι.Χ, ακίνητα και… πελατολόγιο

27 διαφορετικά ανθρωποειδή ρομπότ σε παγκόσμια διάσκεψη στην Κίνα - Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης