Ρωσία: Ποινή φυλάκισης σε πέντε άνδρες που διαμαρτυρήθηκαν κατά του Ισραήλ σε αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Νταγκεστάν

Το περιστατικό έλαβε χώρα τον περασμένο Οκτώβριο

Δικαστήριο στη νότια Ρωσία επέβαλε σε πέντε άνδρες ποινές φυλάκισης μεγαλύτερες των έξι χρόνων στον καθένα στις πρώτες καταδίκες που σχετίζονται με μια μαζική αντι-ισραηλινή διαμαρτυρία τον περασμένο Οκτώβριο στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της κυρίως μουσουλμανικής περιοχής του Νταγκεστάν, Μαχατσκαλά.

Οι άνδρες, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές που κυμαίνονται από έξι έως εννέα χρόνια για συμμετοχή σε ταραχές, δεν παραδέχθηκαν την ενοχή τους, ανακοίνωσε το δικαστήριο της περιφέρειας Κρασνοντάρ. Ένας διαδηλωτής κρίθηκε επίσης ένοχος για άσκηση βίας κατά κυβερνητικού αξιωματούχου.

Η δίκη μεταφέρθηκε από το Νταγκεστάν στο Κρασνοντάρ λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα της υπόθεσης.

Τον περασμένο Οκτώβριο εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο αεροδρόμιο της πόλης Μαχατσκαλά, όπου μόλις είχε αφιχθεί ένα αεροσκάφος από το Τελ Αβίβ, διαμαρτυρόμενοι κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο κατά της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα.

Βίντεο έδειχνε τους διαδηλωτές, κυρίως νεαρούς άνδρες, να ανεμίζουν παλαιστινιακές σημαίες, να σπάνε γυάλινες πόρτες και να τρέχουν μέσα στο αεροδρόμιο φωνάζοντας «Allahu Akbar» (ο Θεός είναι μεγάλος).




Το πλήθος συγκεντρώθηκε στο αεροδρόμιο έπειτα από μήνυμα που αναρτήθηκε σε τοπικό κανάλι στο Telegram με το οποίο οι κάτοικοι του Νταγκεστάν καλούνταν να συναντήσουν τους «απρόσκλητους επισκέπτες» με «κατάλληλο τρόπο» και να αναγκάσουν το αεροσκάφος και τους επιβάτες να φύγουν και να πάνε κάπου άλλου.

Το κανάλι, που αργότερα απαγορεύθηκε στην εφαρμογή Telegram, δεν χρησιμοποίησε την λέξη «Εβραίος» αλλά χαρακτήρισε τους επιβάτες του αεροπλάνου «ακάθαρτους».

Περισσότερα από 20 άτομα τραυματίσθηκαν προτού οι δυνάμεις καταφέρουν να περιορίσουν τα επεισόδια. Οι επιβάτες του αεροσκάφους δεν τραυματίσθηκαν.

Η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες ανθρώπους, οι υποθέσεις των οποίων εκδικάζονται αυτή τη στιγμή σε ρωσικά δικαστήρια.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Δύση και την Ουκρανία για τις ταραχές, χωρίς να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία. Το Κίεβο αρνήθηκε την οποιαδήποτε εμπλοκή και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν έντονα τα βίαια επεισόδια.

Ειδήσεις σήμερα:

Κολωνάκι: Διάρρηξη σε διαμέρισμα με λεία κοσμήματα αξίας 500.000 ευρώ

Χαλκιδική: Υπόμνημα με ερωτήματα για το μοιραίο λούνα παρκ κατέθεσαν οι δικηγόροι της οικογένειας του 19χρονου Γιάννη - Ζητούν απαντήσεις

Κιάρα Φεράνι: Σε παραλία της Μυκόνου - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr