Ρωσία: Τρομοκράτες του ISIS κράτησαν ομήρους σε «σκληρή» φυλακή - Τους εκτέλεσαν σκοπευτές της εθνοφυλακής, δείτε βίντεο

Τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλλοι έχασαν τη ζωή τους - Από τον Μάρτιο, οπότε σημειώθηκε η μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, αυξάνονται οι ισλαμιστικές επιθέσεις στη Ρωσία

Τρομοκράτες του ISIS είχαν πάρει από το πρωί της Παρασκευής τον έλεγχο μιας σκληρής ρωσικής φυλακής, σκοτώνοντας επί τόπου τρεις σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τραυματίζοντας άλλους τέσσερις, ενώ ζητούσαν να τους δοθεί ένα ελικόπτερο και περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να διαφύγουν στο εξωτερικό. Ένας εκ των τραυματιών υπαλλήλων, κατέληξε λίγο αργότερα στο νοσοκομειο. 

Γύρω στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), η Ρωσική Εθνοφυλακή (Rosgvardia) ανακοίνωσε πως το περιστατικό στη φυλακή ΙΚ-19 στο Βόλγκογκραντ ολοκληρώθηκε, με ελεύθερους σκοπευτές να σκοτώνουν τους τέσσερις κρατούμενους δράστες, ενώ όλοι οι όμηροι απελευθερώθηκαν.  

Νεκροί τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Συνολικά τέσσερις υπάλληλοι σκοτώθηκαν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που διαμορφώθηκε στη φυλακή του Βόλγκογκραντ, ανέφερε στην ενημέρωσή της, μετά τη λήξη του περιστατικού, η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία (FSIN) της Ρωσίας.

«Στην ΙΚ-19 της Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας της Ρωσίας για την περιοχή του Βόλγκογκραντ, τέσσερις εγκληματίες πήραν ομήρους οκτώ υπαλλήλους της αποικίας και τέσσερις κατάδικους. Οι εγκληματίες προκάλεσαν μαχαιριές διαφορετικής σοβαρότητας στους τέσσερις υπαλλήλους, τρεις από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους», ανέφερε αρχικά η FSIN. «Άλλοι τέσσερις που αντιστάθηκαν νοσηλεύτηκαν, ένας εκ των οποίων πέθανε στο νοσοκομείο», πρόσθεσε η σωφρονιστική υπηρεσία.

«Κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης για την απελευθέρωση των ομήρων, οι υπάλληλοι της Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας της Ρωσίας για την περιοχή του Βόλγκογκραντ και η ρωσική Εθνοφρουρά εξουδετέρωσαν και τους τέσσερις εγκληματίες. Ως αποτέλεσμα της εγκληματικής δραστηριότητας των ληστών, τέσσερις κατάδικοι τραυματίστηκαν. Δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των υπαλλήλων που συμμετείχαν στην επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων», πρόσθεσε η υπηρεσία Τύπου της FSIN.

Ανατριχιάζουν τα βίντεο από τη δράση των μελών του ISIS

Στο μεταξύ, βίντεο που κυκλοφόρησε, δείχνει έναν κρατούμενο να απειλεί έναν τρομοκρατημένο φρουρό με μαχαίρι στον λαιμό, ενώ φωτογραφίες απεικονίζουν αιμόφυρτους ανθρώπους στο έδαφος. Ένας από τους δράστες φέρεται να έφερε πάνω του εκρηκτικά, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι είναι μέλη του ISIS και κατέχουν τον έλεγχο της φυλακής. 

Δείτε βίντεο:



Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε αρχικά ότι τουλάχιστον ένα μέλος του προσωπικού της φυλακής είχε χάσει τη ζωή του, ενώ το υλικό από τα βίντεο υποδήλωνε ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν πιθανόν μεγαλύτερος. Σκηνές φρίκης αποτυπώνουν τέσσερις φρουρούς να κείτονται ή να κάθονται σε λίμνες αίματος, με έναν από αυτούς να έχει χτυπηθεί με μαχαίρι στον λαιμό.



Η ρωσική φυλακή, η οποία θεωρείται «αυστηρού καθεστώτος» και έχει χωρητικότητα για 1.241 κρατούμενους, περικυκλώθηκε από ειδικές δυνάμεις. Οι κρατικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι τέσσερα μέλη του προσωπικού νοσηλεύονται λόγω των τραυματισμών τους. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για την κατάστση κατά τη διάρκεια συνάντησης με τα μόνιμα μέλη του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Ρώσος πρόεδρος άκουσε τον διευθυντή της ρωσικής Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας, Αρκάντι Γκοστέβ, να του παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί στη σωφρονιστική αποικία.



«Ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας μου ανέφερε την κατάσταση που εξελίσσεται σε έναν από τους χώρους κράτησης στην περιοχή του Βόλγκογκραντ», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Η επίθεση υπογραμμίζει την αυξανόμενη βία και την επιρροή εξτρεμιστικών στοιχείων σε ευαίσθητες περιοχές, προκαλώντας ανησυχίες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα εντός των ρωσικών φυλακών. 



Η κρίση στη ρωσική φυλακή ΙΚ-19 στο Βόλγκογκραντ ήταν σε εξέλιξη για πάνω από έξι ώρες, με τους τρομοκράτες που απέκτησαν τον έλεγχο του συγκροτήματος να αρνούνται να υποχωρήσουν. Μάλιστα, προκειμένου να υπάρξει κάποια διαπραγμάτευση, οι ρωσικές Αρχές οργάνωσαν τη μεταφορά ενός μουφτή από το τοπικό τζαμί στη φυλακή. Σύμφωνα με αναφορές, οι δράστες είχαν προμηθευτεί μαχαίρια μέσα στη φυλακή, δωροδοκώντας φρουρούς. 



Τρεις εργαζόμενοι της φυλακής νοσηλεύονται σε εντατική μονάδα, ενώ άλλοι δύο βρίσκονταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Ένας κρατούμενος, ο Αλεξάντερ Μπόικο, τραυματίστηκε στην κοιλιακή χώρα.



Άλλα μέσα ενημέρωσης υποστηρίξαν ότι τέσσερα άτομα είχαν σκοτωθεί και τρία τραυματιστεί, αλλά αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν άμεσα. Τα ονόματα των υπόπτων που κρατούν ομήρους δόθηκαν ως Ραμζιντίν Τοσέφ, Ρουστάμτζον Ναβρουζί, Ναζιρτζόν Τοσόφ και Τεμούρ Χουσίνοφ και ήταν καταδικασμένοι για υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών.



Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δύο από αυτούς είναι από το Ουζμπεκιστάν και δύο από το Τατζικιστάν. Η Ρωσία βρίσκεται το τελεθυταίο διάστημα αντιμέτωπη με μία σημαντική  αύξηση των ισλαμιστικών επιθέσεων.



Τον Ιούνιο, μια αιματηρή εξέγερση στη φυλακή, που είχε επίσης σχέση με το Ισλαμικό Κράτος, σημειώθηκε στο Ροστόφ, όπου ειδικές δυνάμεις σκότωσαν έξι κρατούμενους που είχαν πάρει ομήρους. Αργότερα τον ίδιο μήνα, τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν σε επιθέσεις σε δύο πόλεις στο Νταγκεστάν, μια κυρίως μουσουλμανική περιοχή της νότιας Ρωσίας.

Ένας από τους ομήρους, ο οποίος φαινόταν να κρατά σημαία που συνδέεται με το ISIS, λέγεται ότι είχε ζωστεί με εκρηκτικά. Πλάνα δείχνουν τους ομήρους να κραδαίνουν μαχαίρια σε βίντεο που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης



Υπενθυμίζεται ότι τον  Μάρτιο, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Crocus City κοντά στη Μόσχα, όπου ένοπλοι πυροβολούσαν αδιακρίτως τους παρευρισκομένους, σκοτώνοντας περισσότερους από 140 ανθρώπους.


Ειδήσεις σήμερα:

Κολωνάκι: Διάρρηξη σε διαμέρισμα με λεία κοσμήματα αξίας 500.000 ευρώ

Χαλκιδική: Υπόμνημα με ερωτήματα για το μοιραίο λούνα παρκ κατέθεσαν οι δικηγόροι της οικογένειας του 19χρονου Γιάννη - Ζητούν απαντήσεις

Κιάρα Φεράνι: Σε παραλία της Μυκόνου - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr