Παλέρμο: Πώς θα γίνει η έρευνα για ανθρωποκτονία για το ναυάγιο - Συγκινητικό μήνυμα της αδελφής της Χάνα Λιντς

Παλέρμο: Πώς θα γίνει η έρευνα για ανθρωποκτονία για το ναυάγιο - Συγκινητικό μήνυμα της αδελφής της Χάνα Λιντς

Οι δυσκολίες που προκύπτουν καθώς εμπλέκονται δύο κράτη, η Ιταλία και η Μεγάλη Βρετανία - Η Έσμε Λιντς που έχασε αδελφή και πατέρα συγκινεί με το μήνυμά της - Πόσο δύσκολη είναι η έρευνα στον βυθό της θάλασσας

palermo-arthrou-04
Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα στην υπόθεση που συντάραξε την Ιταλία αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη και αφορά την βύθιση ενός σούπερ γιοτ αξίας 30 εκατ. ευρώ στα ανοιχτά του Παλέρμο από μία σύντομη κακοκαιρία η οποία στοίχισε τη ζωή σε συνολικά επτά άτομα.

Όπως μεταδίδει το Sky News, οι εισαγγελείς ερευνούν τα αίτια του ναυαγίου με ενδεχόμενη ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει έρευνα για το ναυάγιο και την ανθρωποκτονία. Το Sky News σημειώνει ότι αυτή η γραμμή έρευνας είναι τυπική διαδικασία σε πολύπλοκες υποθέσεις όπως αυτή. Οι ιταλικές αρχές αναμένεται να αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνά τους αύριο, σε συνέντευξη τύπου.

Η μεγαλύτερη αδελφή της Χάνα Λιντς την αποχαιρετά με ένα συγκινητικό μήνυμα

Η μεγαλύτερη αδελφή της Χάνα Λιντς, Έσμε, απέτισε φόρο τιμής στη χαμένη αδελφή της, μετά την ανάκτηση της σορού της από τα συντρίμμια του Bayesian.

Η 18χρονη, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει σπουδές Αγγλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τον επόμενο μήνα, ήταν το τελευταίο άτομο που έψαχναν οι δύτες στα συντρίμμια.

Κλείσιμο
adelfi-hannas-1


Η δήλωση της Έσμε λέει: «Η Χάνα συχνά έμπαινε ξαφνικά στο δωμάτιό μου και ξάπλωνε μαζί μου. Κάποιες φορές με χαμόγελο, κάποιες φορές με παιχνιδιάρικη διάθεση, κάποιες φορές για συμβουλές. Ό,τι κι αν γινόταν, μου έφερνε ατελείωτη αγάπη. Ήταν ακατάπαυστα στοργική, παθιασμένα τρελή, ακούσια αστεία και η πιο καταπληκτική, υποστηρικτική και χαρούμενη αδελφή και καλύτερη φίλη για μένα. Και πέρα από όλα αυτά, είχε ακόμα περισσότερη αγάπη να δώσει ασταμάτητα σε όλους τους φίλους της και πάθος για τις εκπληκτικές σπουδές και στόχους της. Είναι ο μικρός μου άγγελος, το αστέρι μου».

Οι έρευνες πρέπει να διεξαχθούν διακριτικά, λέει ειδικός

Ένας ειδικός στη ναυτιλία σύμφωνα με το Sky News τόνισε ότι οι αρχές που διερευνούν το ναυάγιο του σκάφους Bayesian θα πρέπει να διαχειριστούν την κατάσταση με «διπλωματία». Αυτή η δήλωση έγινε μετά την είδηση ότι οι Ιταλοί εισαγγελείς ερευνούν το ναυάγιο και τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία.

Ο James Wilkes, μιλώντας στο Sky News, ανέφερε ότι οι ερευνητές είναι «συνηθισμένοι» να διαχειρίζονται τέτοιες υποθέσεις, όπου εμπλέκονται δύο χώρες - στην προκειμένη περίπτωση το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία.

«Οι Ιταλοί αξιωματούχοι είναι γνωστοί ως η παράκτια αρχή, καθώς το σκάφος βυθίστηκε στα ιταλικά ύδατα», εξηγεί. «Έχουμε τους Βρετανούς αξιωματούχους από το Τμήμα Έρευνας Θαλάσσιων Ατυχημάτων (MAIB) επειδή το σκάφος ήταν εγγεγραμμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο και πολλοί από τους επιβάτες ήταν Βρετανοί. Έτσι, ενεργούν ως η αρχή της σημαίας».

Δείτε βίντεο, η στιγμή της βύθισης

CCTV emerges of moment Sicily yacht sank as search efforts continue


Ο Wilkes σημείωσε ότι θα υπάρχει συνεργασία, αλλά για την ώρα, η διαχείριση των πληροφοριών θα παραμείνει κυρίως στην Ιταλία, με την ιταλική ακτοφυλακή και τις ομάδες διάσωσης.

«Επιπλέον, υπάρχει ένας τοπικός εισαγγελέας στη Σικελία, ο οποίος έχει ανοίξει φάκελο και διεξάγει τη δική του έρευνα. Έτσι, πρέπει να υπάρχει συνεργασία. Αλλά είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα με διπλωματία. Δεν μπορείς να προωθείς τη δική σου θέση ή να ζητάς πρόσβαση χωρίς να λαμβάνεις υπόψη ότι και άλλοι χρειάζονται πρόσβαση για τις δικές τους έρευνες και επίσημες εκθέσεις.»

Ο κ. Wilkes πρόσθεσε ότι δεν αναμένεται να οριστεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για την έρευνα.

«Η συναισθηματική ένταση και η αίσθηση του επείγοντος έχουν υποχωρήσει», πρόσθεσε. «Τώρα οι ερευνητές θα συνεχίσουν συστηματικά την έρευνα. Υποθέτω ότι θα χρειαστούν μερικοί μήνες πριν είναι σε θέση να παράσχουν μια αρχική έκθεση», είπε.

Οι δυσκολίες της επιχείρησης στον βυθό της θάλασσας του Παλέρμο

Η επιχείρηση ανάκτησης των θυμάτων του Bayesian αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών. Αν και όλοι οι αγνοούμενοι έχουν πλέον εντοπιστεί και ανακτηθεί, η επιχείρηση έχει παρουσιάσει σημαντικές δυσκολίες.

Το βάθος

Το βρετανικής σημαίας υπερπολυτελές σκάφος παραμένει σχεδόν άθικτο στο βυθό της θάλασσας, σε βάθος 50 μέτρων, γεγονός που καθιστά την πρόσβαση δύσκολη. Το βάθος αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια πιστοποίησης των περισσότερων ερασιτεχνών δυτών, απαιτώντας ειδικές διαδικασίες. Ως αποτέλεσμα, οι δύτες περιορίζονται σε περίπου 12 λεπτά κάτω από το νερό ανά βουτιά, με μέγιστο χρόνο αναζήτησης τα 10 λεπτά.


eikona-skynews-1
Πηγή εικόνας: Sky News

Αυτοί οι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αποφυγή της νόσου των δυτών η οποία μπορεί να συμβεί αν οι δύτες ανέβουν γρήγορα μετά από παρατεταμένη έκθεση σε βάθος. Η Sophie Rennie, εθνική αξιωματούχος κατάδυσης, εξήγησε: «Ο άνθρωπος που κάθεται στον καναπέ του σπιτιού του δεν κατανοεί όλες αυτές τις πολύπλοκες καταστάσεις. Αλλά οι δύτες δεν μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους. Γι' αυτό περιορίζεται η διάρκεια της κατάδυσης σε 10 λεπτά από την αρχή μέχρι το τέλος». Οι δύτες συνήθως πραγματοποιούν όχι περισσότερες από δύο καταδύσεις την ημέρα.

Ορατότητα και Είσοδος στο Σκάφος

Η προσέγγιση των συντριμμιών ήταν μόνο η αρχή των δυσκολιών που αντιμετώπισαν οι δύτες. Η εύρεση σημείων εισόδου στο σκάφος, το οποίο βρίσκεται ξαπλωμένο στη δεξιά πλευρά του, έχει αποδειχθεί δύσκολη. Μέσα, οι δύτες έχουν συναντήσει αιωρούμενα συντρίμμια και εμπόδια. Για παράδειγμα, η γέφυρα του σκάφους ήταν γεμάτη με ηλεκτρικά καλώδια όταν ελέγχθηκε νωρίτερα την εβδομάδα.

Η Rennie ανέφερε: «Η ορατότητα θα είναι στην καλύτερη περίπτωση μερικά εκατοστά. Και αυτό δεν περιλαμβάνει όλα τα αντικείμενα που αιωρούνται στο νερό μόλις μπουν μέσα στο ναυάγιο, όπως έπιπλα, λάδια και τρόφιμα που ήταν πάνω στο σκάφος όταν βυθίστηκε».

Στήριξη Ψυχικής Υγείας

Η επιχείρηση έχει καταναλώσει σωματικά, αλλά και ψυχικά, τους δύτες. Ο Matthew Schanck, πρόεδρος του Συμβουλίου Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης, τόνισε την ψυχολογική επίδραση της ανάκτησης.

«Μιλήσαμε για τα συντρίμμια και τη σύνθετη διάταξη, αλλά οι μακροχρόνιες επιπτώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους θα είναι στην ψυχική υγεία. Ελπίζουμε ότι η στήριξη θα είναι διαθέσιμη», δήλωσε ο Schanck. Υπογράμμισε ότι οι επείγοντες ανταποκριτές και οι επιζώντες θα χρειαστούν συνεχή υποστήριξη λόγω της τραυματικής φύσης της εμπειρίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Πάνος Βλάχος: Ο χορός του με θαυμάστρια σε συναυλία του στα Χανιά

Κασσελάκης: Οργανωμένο σχέδιο εξευτελισμού του ΣΥΡΙΖΑ για να εκλεγεί «σωτήρας επιλεγμένος από τη Διαπλοκή» - Βίντεο

ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή άνω των 8,5 εκατ. ευρώ από πωλήσεις μέσω πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης