Πόλεμος στο Ισραήλ: Κρούσμα πολιομυελίτιδας σε βρέφος στη Γάζα

Το περιστατικό συνδέεται με την καταστροφή των υποδομών λόγω του πολέμου

Ένα μωρό 10 μηνών από τη Γάζα είναι εν μέρει παράλυτο γιατί προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα, δήλωσαν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.

Το βρέφος, το οποίο δεν είχε εμβολιαστεί, λέγεται ότι βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση. Έχει εμφανίσει παράλυση στο ένα πόδι, αναφέρει το BBC.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Λωρίδα της Γάζα, στην οποία μαίνεται ο πόλεμος εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, δεν είχε καταγράψει κρούσμα πολιομυελίτιδας εδώ και 25 χρόνια. Ιός της πολιομυελίτιδας τύπου 2 ανιχνεύθηκε σε δείγματα που συλλέχθηκαν από λύματα τον Ιούνιο.

Ανθρωπιστικές ομάδες έχουν αποδώσει την επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας στη Γάζα στη διακοπή των προγραμμάτων εμβολιασμού των παιδιών και τις τεράστιες ζημιές στα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης που προκλήθηκαν από τον πόλεμο.

Προκειμένου να προσπαθήσει να περιορίσει την εξάπλωση, ο ΟΗΕ πιέζει για μια εβδομαδιαία κατάπαυση του πυρός ώστε να γίνουν εμβολιασμοί κατά της πολιομυελίτιδας για περισσότερα από 640.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.

Σχετικά με το ζήτημα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Γκεμπρεϊσούς δήλωσε ότι είναι «σοβαρά ανήσυχος» και επιβεβαίωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την ανάπτυξη προγράμματος εμβολιασμού τις επόμενες εβδομάδες.

Ο ιός, που μεταδίδεται κυρίως μέσω του μολυσμένου νερού ή των λυμάτων, είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Μπορεί να προκαλέσει δυσμορφία και παράλυση, ακόμη και τον θάνατο σε κάποιες περιπτώσεις. Χτυπά περισσότερο παιδιά κάτω των 5 ετών.




Ειδήσεις σήμερα:

Λινού: Παρέδωσα όλα τα στοιχεία του Ινστιτούτου Prolepsis στον Κασσελάκη, θα προσφύγω άμεσα στη Δικαιοσύνη


Παλέρμο: Πώς θα γίνει η έρευνα για ανθρωποκτονία για το ναυάγιο - Συγκινητικό μήνυμα της αδελφής της Χάνα Λιντς

Ανδρέας Μπάρκουλης: Η αδημοσίευτη φωτογραφία του με αφορμή τα οκτώ χρόνια από τον θάνατό του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr