Κούρσα ναυτικών εξοπλισμών και μεγαλοστομίες από τον Ερντογάν - «Η αεράμυνά μας θα ξεκινά από τη θάλασσα»

Ο Τούρκος Πρόεδρος ενέταξε και το ναυπηγείο του Ακσάζ - το τέταρτο κατα σειρά - στην πολεμική βιομηχανία της χώρας του - Δεν είναι παραμύθι η «Γαλάζια Πατρίδα» θα την υπερασπιστούμε αποτελεσματικά το μήνυμα του - Τι πλοία θα κατασκευάσει

Μη προκλητικά μηνύματα για τη «Γαλάζια Πατρίδα» την οποία όπως είπε η Τουρκία θα υπερασπιστεί αποτελεσματικά, συνόδευσε την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων στη Διοίκηση του Ναυπηγείου Aksaz ο Τούρκος πρόεδρος  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ομιλία Ερντογάν για την ένταξη του ναυπηγείου στην πολεμική βιομηχανία (σ.σ. είναι το τέταρτο μετά τα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης,  της Σμύρνης και του Gölcük) συνοδεύτηκε από την ένταξη του υποβρυχίου PiriReis στον τουρκικό στόλο. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ενταχθούν στον τουρκικό στόλο ακόμα δύο υποβρύχια τύπου 214 στον τουρκικό στόλο ενώ μέχρι το 2029 ο αριθμός τους θα αυξηθεί σε έξι. 

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκρυψε τον ενθουσιαμό του για το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα υποβρύχια κατασκευάστηκαν από τουρκικά χέρια και αμέσως μετά ξεδίπλωσε με την ομιλία του την κούρσα των ναυτικών εξοπλισμών που έχει αποφασίσει να υλοποιήσει η τουρκική κυβέρνηση. 

Όπως είπε ο Ερντογάν το υποβρύθχιο Pirireis θα φέρει τους τουρκικούς κατευθυνόμενους πυραύλους ATMACA και GEZGİN, καθώς και την τορπίλη AKYA και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η κατασκευή σημαντικών πλατφορμών, όπως η Εθνική Πυραυλάκατος, το Ναρκαλιευτικό Πλοίο Νέου Τύπου, το Υπεράκτιο Περιπολικό και το Αποβατικό Πλοίο Νέου Τύπου, το Αντιτορπιλικό Αεράμυνας TF 2000,  και το Εθνικό Αεροπλανοφόρο. Η αεράμυνά μας θα ξεκινά από τη θάλασσα προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος με τις γιγαντοοθόνες στην εκδήλωση να προβάλλουν πλάνα με τους πυραύλους και τορπίλες  τουρκικής κατασκευής.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν ο αριθμός των έργων αμυντικής βιομηχανίας στην Τουρκία που το 2002 ήταν 62 αυξήθηκε σε 1031 φέτος και ο αριθμός των εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας αυξήθηκε από 56 σε 3.500! Το συνολικό µέγεθος των έργων της αµυντικής βιοµηχανίας ξεπέρασε τα 96 δισεκατοµµύρια δολάρια.

Δείτε την ομιλία του Ερντογάν



Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία των «εθνικής κατασκευής» υποβρυχίων για την υποστήριξη της “Γαλάζιας Πατρίδας” και ανέφερε τα εξής:

Ηρωικά μέλη του ηρωικού μας στρατού, πολύτιμοι εκπρόσωποι της αμυντικής μας βιομηχανίας, πολύτιμοι εργαζόμενοι του ναυπηγείου μας, αγαπητοί προσκεκλημένοι, σας χαιρετώ με τα πιο θερμά μου αισθήματα, με σεβασμό και αγάπη.

Αυτή την ειδική ημέρα, θέτουμε μαζί με τη διοίκηση του ναυπηγείου μας σε υπηρεσία το υποβρύχιο Pirireis, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για τον στρατό μας. Υψώνουμε σημαία στο υποβρύχιό μας Hızırreis και ξεκινάμε δοκιμαστικές πορείες. Ξεκινούν επίσης οι δραστηριότητες εξοπλισμού αποβάθρων του υποβρυχίου μας Muratreis. Επιπλέον, θέτουμε σε υπηρεσία τα δεξαμενόπλοια YAKIT 2-3-4 και πλωτή δεξαμενή για υποβρύχια 3 χιλιάδων τόνων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλα τα αδέλφια μου που συνέβαλαν στην κατασκευή των πλοίων και των υποβρυχίων μας και να ευχηθώ αυτά να είναι ευοίωνα για τη χώρα μας και τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

Συνεχίζουμε αδιάκοπα τον αγώνα μας για να εξυψώσουμε τη Δημοκρατία της Τουρκίας, που μας εμπιστεύτηκαν οι ηρωικοί μας πρόγονοι, και να τη φέρουμε στη θέση που της αξίζει. Είμαστε μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσες από τρεις πλευρές και τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα πάνω μας. Βρισκόμαστε ακριβώς στο επίκεντρο μιας γεωγραφίας που αποτέλεσε τη σκηνή παγκόσμιων αγώνων εξουσίας για αιώνες. Είμαστε ένα έθνος που οφείλει την χιλιόχρονη ύπαρξή του σε αυτά τα εδάφη στο ευλογημένο αίμα και τις θυσίες των μαρτύρων του. Έχουμε επίγνωση ότι, για να ζήσουμε ειρηνικά στα εδάφη μας, πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ναυτικό, τόσο στη Γαλάζια Πατρίδα μας όσο και στις μακρινές γεωγραφίες. Με αυτή την αντίληψη, από το 2002 προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε κάθε τομέα με το σύνθημα «Ισχυρή Τουρκία Ισχυρός Στρατός».

Όπως συμβαίνει και σήμερα, τα βήματα της Τουρκίας παρακολουθούνται με φθόνο από τους φίλους μας, με ευγνωμοσύνη και υποστήριξη από τους αδελφούς μας και με φόβο από τους εχθρούς μας. Η ραχοκοκκαλιά του στόχου μας για ενίσχυση του στρατού μας είναι οι προσπάθειές μας να αυξήσουμε την ικανότητα και την αποτρεπτικότητα του ναυτικού μας. Έχουμε κινητοποιήσει όλα μας τα μέσα για την προμήθεια κάθε είδους πλατφορμών και συστημάτων που χρειάζονται οι Ναυτικές μας Δυνάμεις. Φέρνουμε το ναυτικό μας ένα βήμα πιο κοντά στο επιδιωκόμενο επίπεδο με κάθε πλοίο που ολοκληρώνεται, που ξεκινά η κατασκευή του, που εκσυγχρονίζεται ή παραδίδεται.

Τα υποβρύχια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στρατηγικών στοιχείων των Ναυτικών μας Δυνάμεων. Το TCG Pirireis, το οποίο τέθηκε σήμερα σε υπηρεσία, είναι το πρώτο από τα υποβρύχια μας που διαθέτει 6 ανεξάρτητα από τον αέρα συστήματα πρόωσης (AIP).

Οι δραστηριότητες κατασκευής του 4ου υποβρυχίου μας Aydınreis, του 5ου υποβρυχίου μας Seydi Alireis και του 6ου υποβρυχίου μας Selmanreis συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς. Θέτοντας σε λειτουργία όλα τα υποβρύχια μας στο πλαίσιο του έργου αυτού μέχρι το 2029, ελπίζουμε ότι θα προσθέσουμε ισχύ στη δύναμη του Ναυτικού μας. [...] Όπως γνωρίζετε, είμαστε ήδη μεταξύ των λίγων χωρών που μπορούν να σχεδιάζουν, να κατασκευάζουν και να συντηρούν τα δικά τους πολεμικά πλοία.

 Ένα άλλο σημείο που πρέπει να τονιστεί σχετικά με το υποβρύχιο Pirireis είναι το εξής: Πολλές από τις εταιρείες της αμυντικής μας βιομηχανίας συμμετείχαν ως υπεργολάβοι στην κατασκευή του, παρέχοντας έτσι μεγάλη εμπειρία για το MİLDEN [Milli Denizaltı: Εθνικό Υποβρύχιο]. Το Pirireis θα φέρει τους δικούς μας κατευθυνόμενους πυραύλους ATMACA και GEZGİN, καθώς και την τορπίλη AKYA, την υπερηφάνεια μας, που πριν λίγο καιρό διαπιστώσαμε την αποτελεσματικότητα της σε βολές μάχης (στο βίντεο). Στοχεύουμε να εξοπλίσουμε το εθνικό μας υποβρύχιο με εθνικά συστήματα και συσκευές και να το χρησιμοποιήσουμε εξ ολοκλήρου με εθνικά όπλα.

Υλοποιήσαμε πολύ σημαντικά έργα με τις αποφάσεις που λάβαμε στην Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας, ούτως ώστε οι Ναυτικές μας Δυνάμεις να αποκτήσουν τις δυνατότητες και τις ικανότητες που χρειάζονται. Συνεχίζεται η κατασκευή σημαντικών πλατφορμών, όπως η Εθνική Πυραυλάκατος, το Ναρκαλιευτικό Πλοίο Νέου Τύπου, το Υπεράκτιο Περιπολικό και το Αποβατικό Πλοίο Νέου Τύπου. Επιπλέον, συνεχίζονται οι εργασίες σχεδιασμού για το Αντιτορπιλικό Αεράμυνας TF 2000, το Εθνικό Υποβρύχιο και το Εθνικό Αεροπλανοφόρο, τα οποία θα ανοίξουν νέους δρόμους στις Ναυτικές μας Δυνάμεις. Με το Αντιτορπιλικό TF 2000, η κατασκευή του οποίου θα ξεκινήσει σύντομα στη Διοίκηση Ναυπηγείων Κωνσταντινούπολης, θα εξασφαλίσουμε σταδιακά την αεράμυνα της χώρας μας από τη θάλασσα. Θα εξασφαλίσουμε την προστασία των κρίσιμων δυνατοτήτων μας, όπως το TCG Anadolu και το Εθνικό Αεροπλανοφόρο, από αεροπορικές απειλές.

Σε υπερπόντιες περιοχές τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας θα προστατεύονται με τα εγχώρια εθνικά αεροσκάφη Hürjet, Kızılelma, TB3 και Anka-3 και το εθνικό μας αεροπλανοφόρο. Επιπλέον, εξοπλίζουμε τα εθνικά μας πλοία με το εθνικό σύστημα κάθετης εκτόξευσης MİDLAS, το οποίο αναπτύχθηκε με εγχώριες εθνικές δυνατότητες. Έτσι, αποκτούμε τη δυνατότητα να εκτοξεύουμε κατευθυνόμενους πυραύλους όπως τους Atmaca, Sapan και Gezgin από δικούς μας εκτοξευτές. Εξοπλίζουμε όλες τις πλωτές, καταδυόμενες, ιπτάμενες και χερσαίες πλατφόρμες των Ναυτικών μας Δυνάμεων με το σύστημα διαχείρισης μάχης ADVENT. Με την διασφάλιση όλων αυτών των έργων, οι Ναυτικές μας Δυνάμεις θα αποκτήσουν πολύ ανώτερες δυνατότητες και θα υπερασπίζονται με έναν πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο τα δικαιώματά μας στη «Γαλάζια Πατρίδα».

Το να έχουμε μόνο ναυτικές πλατφόρμες δεν είναι αρκετό για ένα ισχυρό ναυτικό. Μια πραγματική ναυτική δύναμη απαιτεί επίσης την ύπαρξη ναυπηγείων για τη ναυπήγηση, τη συντήρηση, την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό αυτών των πλατφορμών. Στην ένδοξη ιστορία μας, οι ισχυρότερες εποχές του ναυτικού μας ήταν ταυτόχρονα και περίοδοι που είχαμε ισχυρή ναυπηγική κουλτούρα. Σήμερα, με αυτή την αντίληψη, κάνουμε ένα ακόμη κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της ναυπηγικής μας υποδομής. Μετά το ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο παρήγαγε τις κορβέτες και τις φρεγάτες MİLGEM, το ναυπηγείο Gölcük, το οποίο κατασκεύασε τα υποβρύχια κλάσης Reis, και το ναυπηγείο της Σμύρνης στο Αιγαίο, τώρα αποκτούμε το 4ο ναυπηγείο μας:
Είχαμε αποφασίσει να βελτιώσουμε τις υποδομές του Aksaz, το οποίο προηγουμένως λειτουργούσε ως διοίκηση επισκευών και υποστήριξης. Η Διοίκηση Ναυπηγείου Aksaz, την οποία εγκαινιάζουμε σήμερα, έχει συνολική έκταση 113 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων τα 13 χιλιάδες είναι περίφρακτα. Το ναυπηγείο αυτό είναι στρατηγικής σημασίας λόγω της θέσης του στο σταυροδρόμι του Αιγαίου και της Μεσογείου, της ευνοϊκής φυσικής δομής του και του προστατευμένου λιμανιού του. [...]

Θα ήθελα να πω με απόλυτη σαφήνεια ότι οι προσπάθειές μας για την ενίσχυση της ναυπηγικής μας υποδομής θα συνεχιστούν. Στο μέλλον, Θεού θέλοντος, θα έχουμε ένα ναυπηγείο στη Μερσίνη. Πέραν των ναυπηγείων μας στην Κωνσταντινούπολη και το Gölcük, θα είμαστε σε θέση να εκτελούμε κάθε είδους συντήρηση και επισκευή για τους φρουρούς της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’ στις ακτές του Αιγαίου και της Μεσογείου μας. Με βάση την αρχή ότι “όποιος κυριαρχεί στις θάλασσες κυριαρχεί στον κόσμο”, θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την ικανότητά μας στον τομέα αυτό. Πράγματι, σήμερα θέτουμε σε λειτουργία 3 δεξαμενόπλοια 200 τόνων το καθένα, σχεδιασμένα και κατασκευασμένα στα εθνικά μας ναυπηγεία, τα οποία θα παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη στα μαχητικά στοιχεία των Ναυτικών μας Δυνάμεων στο πεδίο των επιχειρήσεων. Από εδώ και στο εξής, θα είμαστε σε θέση να καλύπτουμε ευκολότερα τις υλικοτεχνικές ανάγκες των πλωτών στοιχείων των Ναυτικών μας Δυνάμεων και της Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος καθώς και των φίλιων συμμαχικών στοιχείων. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους διοικητές, τις εταιρείες, τους μηχανικούς και τους εργαζόμενους που μας έδωσαν αυτή τη χαρά και υπερηφάνεια.
Εδώ θα ήθελα να ιδιαίτερα να αναφέρω το εξής σημείο.

Η αμυντική βιομηχανία είναι ένας τομέας που απαιτεί συνεχείς εργασίες υψηλού ρυθμού, οι οποίες δεν μπορούν ποτέ να παραμεληθούν και δεν ανέχονται στασιμότητα. Όταν κοιτάζουμε έτσι πίσω, μπορούμε όλοι να διαπιστώσουμε πόσο μεγάλη πρόοδο έχουμε πετύχει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Τα τελευταία 22 χρόνια, έχουμε επιτύχει μια επανάσταση στην αμυντική βιομηχανία, ιδίως με ιδρύματα και ιδιωτικές εταιρείες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ερευνητικά ιδρύματα, τεχνολογικά κέντρα, στρατιωτικά ναυπηγεία του ιδιωτικού τομέα. Ο αριθμός των έργων αμυντικής βιομηχανίας στη χώρα που το 2002 ήταν 62 αυξήθηκε σε 1031 και ο αριθμός των εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας αυξήθηκε από 56 σε 3.500. Το συνολικό µέγεθος των έργων της αµυντικής βιοµηχανίας ξεπέρασε τα 96 δισεκατοµµύρια δολάρια. Ενώ πριν προμηθευόμασταν τα στρατιωτικά μας πλοία από το εξωτερικό μέσω έτοιμων αγορών ή ξένου σχεδιασμού και εγχώριας παραγωγής, σήμερα σχεδιάζουμε, παράγουμε και εξάγουμε πολλά προϊόντα διαφόρων κατηγοριών.

 Όλοι γνωρίζουμε ότι όλα αυτά είναι μόνο η αρχή. Η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να πετύχει πολύ περισσότερα. Βλέπουμε όσα κάναμε, όσα θα κάνουμε και όσα πετύχαμε ως προάγγελους νέων θριάμβων. Τα αποτελέσματα που πετύχαμε παρά τα εμπάργκο που αντιμετωπίσαμε έδειξαν σε όλους μας τι μπορεί να πετύχει η πίστη, η αποφασιστικότητα και η προσπάθεια. Ας μην αμφιβάλλει κανείς ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για ισχυρές Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στην ξηρά, στον αέρα, στη θάλασσα και παντού. Χωρίς να δίνουμε σημασία στους άθλιους που αποκαλούν τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’ παραμύθι, χωρίς να σκοντάφτουμε στα εμπόδια που στοχεύουν να μας βγάλουν από το δρόμο μας, χωρίς να κουραζόμαστε, χωρίς σε καμία περίπτωση να κάνουμε βήμα προς τα πίσω, θα προχωρήσουμε με σίγουρα βήματα προς την επίτευξη του στόχου μας για τον ‘Αιώνα της Τουρκίας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr