Γαλλία: Στα χέρια της αστυνομίας ο άνδρας που επιχείρησε να κάψει συναγωγή

Τραυματίστηκε από πυροβολισμούς αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του - Τρομοκρατική ενέργεια του περιστατικό, λένε οι γαλλικές αρχές

Ένας άνδρας που καταζητούνταν για τον εμπρησμό της συναγωγής στη Γαλλία συνελήφθη από την αστυνομία έπειτα από ανταλλαγή πυρών αργά το βράδυ του Σαββάτου (24/8).

Το BFMTV αναφέρει ότι δέχτηκε πολλούς πυροβολισμούς αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του. Το γαλλικό δίκτυο προσθέτει ότι ο ύποπτος είναι ένας 33χρονος αλγερινής υπηκοότητας.

Η σύλληψη έγινε από αστυνομικούς ειδικών δυνάμεων γύρω στις 23:30 του Σαββάτου (00:30 της Κυριακής στην Ελλάδα) σε κτίριο στη συνοικία Πισεβάν της Νιμ.

Σε μήνυμά του στο X, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν επιβεβαίωσε τη σύλληψη του φερόμενου ως εμπρηστή.



Το υλικό από τις κάμερες γύρω από τη συναγωγή βοήθησε στην ταυτοποίηση του δράστη της εμπρηστικής επίθεσης. Ο άνδρας φορούσε παλαιστινιακή σημαία και κρατούσε όπλο.

Η επίθεση

Από την έκρηξη που σημειώθηκε έξω από συναγωγή κοντά στο Μονπελιέ, τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε από την αρχή ως τρομοκρατική ενέργεια, όπως εξάλλου δήλωσε και ο Εμανουέλ Μακρόν στο X. «H μάχη κατά του αντισημιτισμού είναι ένας καθημερινός αγώνας, κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τον δράστη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος.



Στην είσοδο της συναγωγής στην πόλη Λα Γκραντ-Μοτ, στη νότια Γαλλία, ξέσπασε φωτια αλλά κατασβέστηκε γρήγορα, ενώ δύο πόρτες υπέστησαν ζημιές. Δύο αυτοκίνητα έξω από τη συναγωγή τυλίχθηκαν στις φλόγες, καθώς ένα δοχείο αερίου πιθανόν εξερράγη μέσα σε ένα από τα οχήματα.



Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης είχε λάβει εικόνες ενός ατόμου που προκάλεσε, πιθανόν, την έκρηξη. Ο ύποπτος που φαίνεται στα πλάνα ήταν τυλιγμένος μια παλαιστινιακή σημαία. Μια άλλη πηγή ανέφερε ότι ο άνδρας κρατούσε δύο άδεια μπουκάλια, καθώς έφευγε από τον τόπο του εγκλήματος με τα πόδια. Σε μια από τις εικόνες φαίνεται επίσης να είναι οπλισμένος, ενδεχομένως με πιστόλι των 9 χιλιοστών, πρόσθεσε η ίδια πηγή.



Την έρευνα για το περιστατικό έχει αναλάβει το γραφείο του εισαγγελέα αρμόδιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ. «Πρόκειται για μια αντισημιτική επίθεση. Για μία ακόμη φορά στοχοθετούνται οι εβραίοι συμπολίτες μας», τόνισε ο Ατάλ στο Twitter. «Δεν θα υποχωρήσουμε. Μπροστά στον αντισημιτισμό, μπροστά στη βία δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στους εαυτούς μας να φοβηθούν», πρόσθεσε.





Ειδήσεις σήμερα:

Κούρσα ναυτικών εξοπλισμών και μεγαλοστομίες από τον Ερντογάν - «Η αεράμυνά μας θα ξεκινά από τη θάλασσα»

Συνελήφθη ο δράστης της φονικής επίθεσης στο Ζόλινγκεν

Αποκρουστικές εικόνες με χιλιάδες νεκρά ψάρια στο λιμάνι του Βόλου – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr