Η Χεζμπολάχ σφυροκόπησε με ρουκέτες το Ισραήλ - «Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατέψουμε τη χώρα» λέει ο Νετανιάχου

Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου λέει ότι η ευρεία επίθεσή του κατά του Ισράηλ «ολοκληρώθηκε για σήμερα» και ότι «πέτυχε τους στόχους της» - Αποτρέψαμε τη μεγαλύτερη απειλή, λέει το Ισραήλ - Κρίσιμο διάγγελμα του Νασράλα στις 18.00

Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι η επίθεσή του ευρείας κλίμακας κατά ισραηλινών στρατιωτικών στόχων, με τη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) και ρουκετών, «ολοκληρώθηκε» για σήμερα, σημειώνοντας ότι πέτυχε τους στόχους της. «Η στρατιωτική μας επιχείρηση για σήμερα ολοκληρώθηκε και επιτεύχθηκε», αναφέρει η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι ισχυρισμοί του Ισραήλ «όσον αφορά την αποτρεπτική δράση που διεξήγαγε (...) και την αποτυχία της επίθεσης της αντίστασης είναι κενοί ισχυρισμοί», πρόσθεσε η Χεζμπολάχ στην ανακοίνωσή της. Όπως ανακοινώθηκε, το απόγευμα στις 18.00 θα εκφωνήσει τηλεοπτικό διάγγελμα ο αρχηγός του κινήματος Χασάν Νασράλα το οποίο θα αφορά τις τελευταίες εξελίξεις.

Από τη μεριά του, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η επίθεση της Χεζμπολάχ προκάλεσε «πολύ μικρή ζημιά». «Είμαστε ακόμη σε φάση αξιολόγησης των συνεπειών της επίθεσης. Υπάρχουν ακόμα κάποιες φωτιές» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή επίθεση του κινήματος με drones και ρουκέτες ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης επίθεσης που είχε σχεδιαστεί με στόχο εγκαταστάσεις των IDF στο βόρειο και το κεντρικό τμήμα της χώρας, και την οποία κατάφερε το Ισραήλ να αποτρέψει με τα προληπτικά του χτυπήματα σήμερα το πρωί.



Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το πρωί ότι «γύρω στα εκατό» αεροσκάφη του «στοχοθέτησαν και κατέστρεψαν χιλιάδες ράμπες εκτόξευσης ρουκετών της Χεζμπολάχ» στη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσε για να αποτρέψει επίθεση ευρείας κλίμακας του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της ανακοίνωσε νωρίτερα ότι εξαπέλυσε «μεγάλο αριθμό drones» και «πάνω από 320 ρουκέτες Κατιούσα» σε 11 στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, σε αντίποινα για τον θάνατο του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού της βραχίονα, σε ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό στις 30 Ιουλίου.





Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σήμερα σε αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ στην πόλη Χιάμ στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το λιβανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και πηγή των δυνάμεων ασφαλείας. «Επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (drone) στην κοινότητα Χιάμ» προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου, ανέφερε το λιβανικό υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANI του Λιβάνου, χωρίς να διευκρινίσει αν ο νεκρός ήταν μαχητής ή άμαχος.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας εκ των οποίων είναι Σύρος, σε «σειρά ισραηλινών επιδρομών» στον νότιο Λίβανο, διευκρίνισε το ANI.




Νετανιάχου: «Όποιος μας κάνει κακό — του κάνουμε κακό»

Το Ισραήλ κατέστρεψε χιλιάδες ρουκέτες της Χεζμπολάχ σήμερα το πρωί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας σήμερα το πρωί στο αρχηγείο των IDF στο Τελ Αβίβ.

«Σήμερα το πρωί εντοπίσαμε τις προετοιμασίες της Χεζμπολάχ να επιτεθεί στο Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Σε συνεννόηση με τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του επιτελείου των IDF, δώσαμε εντολή στις IDF να δράσουν προληπτικά για να αποσοβήσουν την απειλή».



«Οι IDF εργάζονται έκτοτε εντατικά για να αποτρέψουν τις απειλές. Κατέστρεψαν χιλιάδες ρουκέτες που είχαν στόχο το βόρειο τμήμα της χώρας» σημείωσε επιπλέον ο Νετανιάχου, ζητώντας από τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τη χώρα μας και να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους», κατέληξε, συμπληρώνοντας πως το Ισραηλ θα συνεχίσει να ακολουθεί έναν απλό κανόνα: «Θα κάνουμε κακό σε όποιον μας κάνει κακό».



Ξανάρχισαν οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ

Ξανάρχισαν σήμερα το πρωί οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε η αρχή πολιτικής αεροπορίας του Ισραήλ, μετά την καθυστέρηση απογειώσεων και την εκτροπή προσγειώσεων σε άλλα αεροδρόμια της χώρας, την ώρα που το Ισραήλ δήλωνε ότι προσπαθεί να αποτρέψει επίθεση της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αρχής πολιτικής αεροπορίας Ρόι Στάινμετζ ανακοίνωσε επανέναρξη της λειτουργίας του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν «στις 07:00" τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) συμπεριλαμβανομένων απογειώσεων και προσγειώσεων».

«Τα αεροπλάνα που είχαν εκτραπεί σε άλλα αεροδρόμια θα απογειωθούν ξανά προς το Μπεν Γκουριόν», πρόσθεσε.


Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επαναβεβαιώνει την δέσμευση της Ουάσινγκτον στην άμυνα του Ισραήλ

Εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως η Ουάσιγκτον «θα συνεχίσει να υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στην ομάδα του να επικοινωνεί «επί μονίμου βάσεως» με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ και επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην άμυνα του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο. Ο Όστιν «μίλησε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για να συζητήσουν για την άμυνα του Ισραήλ κατά των επιθέσεων της Λιβανέζικης (Χεζμπολάχ)», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ενημέρωσή του για την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν.

«Ο υπουργός Όστιν επαναβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην άμυνα του Ισραήλ κατά οποιωνδήποτε επιθέσεων από το Ιράν και τους περιφερειακούς εταίρους και συμμάχους του», πρόσθεσε το Πεντάγωνο.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και ήμασταν πολύ σαφείς στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την άμυνα του Ισραήλ», διευκρίνισε εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Οι σημερινές εχθροπραξίες Ισραήλ-Χεζμπολάχ καταγράφτηκαν εν μέσω των συνομιλιών στο Κάιρο με σκοπό να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πόλεμος στον παλαιστινιακό θύλακο ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα έφοδο άνευ προηγουμένου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτεια.

Οι ανταλλαγές πυρών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και της Χεζμπολά είναι στην πράξη καθημερινές από την επομένη της έναρξης του πολέμου.

Οι φόβοι για περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση, το ξέσπασμα ολοκληρωτικού πολέμου, εντάθηκαν μετά τον θάνατο του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολά, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, κι αυτόν μερικές ώρες αργότερα του Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χαμάς, στην Τεχεράνη. Το Ιράν και η Χεζμπολά κατηγόρησαν το Ισραήλ για τον φόνο κι ορκίστηκαν να πάρουν εκδίκηση.
Από την 8η Οκτωβρίου, έχουν σκοτωθεί πάνω από 600 άνθρωποι στην Λίβανο, κυρίως μαχητές της Χεζμπολά, αλλά και 131 άμαχοι, ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην άλλη πλευρά, στο Ισραήλ και στο κατεχόμενο και προσαρτημένο συριακό υψίπεδο του Γκολάν, έχουν σκοτωθεί 23 στρατιωτικοί και 26 άμαχοι, κατά επίσημα ισραηλινά δεδομένα.



Ειδήσεις σήμερα:

Η Χεζμπολάχ χτύπησε με μεγάλο αριθμό drones και 320 ρουκέτες το Ισραήλ - Αεροπορικοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο

Η ΕΥΔΑΠ ενεργοποιεί τα αποθέματα Μαυροσουβάλας και Υλίκης λόγω της λειψυδρίας στην Αθήνα

H Λόπεζ θα έκανε τα πάντα για αυτόν, αλλά ο Άφλεκ έχει ένα «σκοτάδι» που κανένας δεν μπορεί να διορθώσει, λέει φίλος τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr