Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Τι γνωρίζουμε για τον 26χρονο Σύρο δράστη - Πώς είχε αποφύγει την απέλαση

Στην Ομοσπονδιακή Γενική Εισαγγελία η υπόθεση ως «ύποπτη για τρομοκρατία» - O ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί η σχέση του με τον συλληφθέντα

Στην Ομοσπονδιακή Γενική Εισαγγελέα, «με την υποψία τρομοκρατίας», διαβιβάστηκε η υπόθεση της επίθεσης με μαχαίρι στο Ζόλινγκεν, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τρία άτομα να χάσουν την ζωή τους και άλλα οκτώ να τραυματιστούν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισαγγελίας στην Καρλσρούη, ο 26χρονος Σύρος Ίσα αλ Χ., ο οποίος παραδόθηκε χθες το βράδυ στην αστυνομία και ομολόγησε την πράξη, ερευνάται για τριπλή ανθρωποκτονία, πολλαπλές απόπειρες ανθρωποκτονίας και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».

O ύποπτος οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του ανακριτή του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, ο οποίος θα αποφασίσει σχετικά με την προφυλάκισή του.







Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «WELT», ο 26χρονος Σύρος έφθασε στην Γερμανία το 2022 μέσω Βουλγαρίας, όπου και θα έπρεπε να υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου.

Εκείνος ωστόσο ζήτησε άσυλο στο Μπίλεφελντ και λίγους μήνες αργότερα καθορίστηκε η ημερομηνία της απέλασής του, για τις αρχές του 2023. Ο Ίσα αλ Χ. κρύφτηκε και επανεμφανίστηκε στις αρχές έξι μήνες αργότερα.

Επειδή η προθεσμία απέλασης είχε λήξει, έλαβε καθεστώς «επικουρικής προστασίας» και εγκαταστάθηκε σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο κέντρο του Ζόλινγκεν.


Η γερμανική αστυνομία διεξήγαγε από την πρώτη στιγμή έρευνες στο κέντρο και στο δωμάτιο του υπόπτου βρήκε την θήκη του μαχαιριού που χρησιμοποίησε για τις επιθέσεις.



«Είμαι αυτός που ψάχνετε»

Ο 26χρονος παραδόθηκε αργά το βράδυ χθες Σάββατο σε αστυνομικούς που εκτελούσαν περιπολία, δηλώνοντας πως είναι ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στο Ζόλινγκεν.

«Είμαι αυτός που ψάχνετε», φέρεται –σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Bild– να δήλωσε ο 26χρονος, ο οποίος φορούσε βρώμικα ρούχα, λερωμένα με αίμα.

«Έχουμε υπό κράτηση τον ύποπτο που αναζητούμε όλη μέρα» χθες, επιβεβαίωσε περί τα μεσάνυχτα στο ARD ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο Χέρμπερτ Ρόιλ.

Φωτογραφία από τη μεταφορά του συλληφθέντα στον Εισαγγελέα:



Κατά το Der Spiegel, πρόκειται για σουνίτη μουσουλμάνο, ο οποίος μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστός στις αρχές ως εξτρεμιστής ισλαμιστής.

Νωρίτερα το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, εν είδει «εκδίκησης για τους μουσουλμάνους στην Παλαιστίνη και αλλού», ωστόσο δεν υπάρχει για την ώρα επιβεβαίωση της σχέσης του ΙΚ με τον δράστη της επίθεσης στο Ζόλινγκεν, επισήμανε το γερμανικό περιοδικό.

Λίγες ώρες προτού παραδοθεί ο ύποπτος για την επίθεση, στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό του δράστη, η μονάδα ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας SEK εισέβαλε σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και συνέλαβε 36χρονο – ο οποίος όμως, διευκρίνισε ο κ. Ρόιλ, διαπιστώθηκε πως «δεν ήταν αυτός που είχαμε στο στόχαστρό μας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Συνελήφθη 44χρονος στον Κολωνό που βίαζε 16χρονη φίλη του γιου του

Ανάλυση Sky News: Τι δείχνει η αντίδραση του Ισραήλ στην ευρεία επίθεση της Χεζμπολάχ - «Πυριτιδαποθήκη» η Μέση Ανατολή

Η Μόσχα κατηγορεί το Παρίσι ότι «αρνείται να συνεργαστεί» μετά τη σύλληψη του ιδρυτή του Telegram Πάβελ Ντούροφ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr