Διάγγελμα Νασράλα: Δεν χρησιμοποιήσαμε πυραύλους ακριβείας κατά του Ισραήλ σήμερα, μπορεί να το κάνουμε στο μέλλον

Διάγγελμα Νασράλα: Δεν χρησιμοποιήσαμε πυραύλους ακριβείας κατά του Ισραήλ σήμερα, μπορεί να το κάνουμε στο μέλλον

Δεν χρησιμοποιήσαμε πυραύλους ακριβείας σήμερα και δεν στοχεύσαμε πολιτικές υποδομές, μπορεί να το κάνουμε στο μέλλον, είπε - Η Μονάδα 8200 που έγινε στόχος ανήκει στον Ισραηλινό Στρατό και είναι υπεύθυνη για μυστικές επιχειρήσεις και πληροφορίες στον κυβερνοχώρο

nasrala1
Για την επίθεση που πραγματοποίησε η Χεζμπολάχ στο Ισραήλ σήμερα το πρωί, μίλησε ο επικεφαλής της λιβανέζικης οργάνωσης Χασάν Νασράλα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ξεκαθαρίζοντας πως στόχευσε σε στρατιωτική βάση, αποφεύγοντας τις υποδομές.

Ο Νασράλα ξεκίνησε την ομιλία του αποτίοντας φόρο τιμής στον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαλίμ Αλ Χας, ο θάνατος του οποίου ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα.



Κλείσιμο
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ανέφερε πως η οργάνωση στόχευσε μια βάση των ισραηλινών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών έξω από το Τελ Αβίβ και απέφυγε να επιτεθεί σε ισραηλινές πολιτικές υποδομές. «Ο κύριος στόχος της σημερινής επιχείρησης ήταν η βάση Γκλιλότ, όπου βρίσκεται η Μονάδα 8200. Η στοχευμένη βάση απέχει 110 χιλιόμετρα από τα λιβανέζικα σύνορα και 1.500 μέτρα από το Τελ Αβίβ. Δεν πρόκειται για επίθεση στη Ναχαρίγια ή τη Χάιφα», δήλωσε ο Νασράλα, αν και στην ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό, πλην του Σουκρ, σκοτώθηκαν και άμαχοι.

Η Μονάδα 8200 είναι μια μονάδα του Ισραηλινού Σώματος Πληροφοριών που είναι υπεύθυνη για μυστικές επιχειρήσεις και πληροφορίες στον κυβερνοχώρο.

Ο Νασράλα ισχυρίστηκε ότι τα αντίποινά της για την δολοφονία του Φουάντ Σουκρ καθυστέρησαν λόγω της αμερικανικής και ισραηλινής κινητοποίησης και «για να δοθεί μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, διότι όλος μας ο στόχος είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη Λωρίδα». Σύμφωνα με τον Νασράλα, «έπρεπε να διαβουλευτούμε με διάφορα μέρη για να πάρουμε μια απόφαση εάν η απάντηση θα ήταν Ατομικά ή μέσω του άξονα της αντίστασης» και αποφασίστηκε τελικά ότι η Χεζμπολάχ θα απαντήσει ξεχωριστά - αλλά ο άξονας της αντίστασης, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν ή των Χούθι στην Υεμένη, εξακολουθεί να έχει το δικαίωμα να απαντήσει ανεξάρτητα.

Η Χεζμπολάχ δεν είχε πρόθεση να χρησιμοποιήσει πυραύλους ακριβείας σήμερα, αλλά μπορεί να τους χρησιμοποιήσει στο μέλλον, συνέχισε ο Νασράλα, προσθέτοντας ότι κανένας από αυτούς τους πυραύλους δεν υπέστη ζημιές από τα ισραηλινά πλήγματα. 

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περισσότερους από 300 πυραύλους για να αποσπάσει την προσοχή του ισραηλινού αμυντικού συστήματος Iron Dome, ενώ εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία εισήλθαν όλα στον ισραηλινό εναέριο χώρο, υποστήριξε ο Νασράλα.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ένας αριθμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών έφτασε στους προβλεπόμενους στόχους τους, αλλά ο εχθρός σιωπά γι' αυτό ως συνήθως», είπε ο Νασράλα, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει υπερβάλει ως προς την επιτυχία των προληπτικών αεροπορικών επιδρομών του εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ.

«Ο ισχυρισμός του Νετανιάχου και του στρατού του ότι κατέστρεψαν χιλιάδες πυραύλους και χιλιάδες εκτοξευτές πυραύλων είναι ψευδής. Μόνο δύο εκτοξευτήρες πυραύλων μας χτυπήθηκαν από αυτούς - μετά την επιχείρησή μας και όχι πριν», δήλωσε ο Νασράλα, καθώς η οργάνωση φρόντισε να εκκενώσει εκ των προτέρων τις τοποθεσίες όπου είναι σταθμευμένοι οι στρατηγικοί εκτοξευτές ρουκετών. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ισραήλ επιτέθηκε σήμερα μόνο σε άδειες περιοχές», είπε. 

Reuters: Ισραήλ και Χεζμπολάχ επικοινώνησαν και τόνισαν πως δεν θέλουν κλιμάκωση

Συνομιλίες μέσω διαμεσολαβητών προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση πραγματοποίησαν Ισραήλ και Χεζμπολάχ την Κυριακή, όπως δήλωσαν δύο διπλωμάτες στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους, το κύριο μήνυμα που ανταλλάχθηκε μεταξύ των μερών αφορούσε την ολοκλήρωση της φάσης των αμοιβαίων επιθέσεων και βομβαρδισμών, καθώς και τη συμφωνία ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Σκοτώθηκε ένας 21χρονος ναυτικός από την επίθεση της Χεζμπολάχ

Στο μεταξύ, ένας 21χρονος υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ, ο κελευστής David Moshe Ben Shatrit σκοτώθηκε το πρωί της Κυριακής από την επίθεση που πραγματοποίησε η Χεζμπολάχ κι ενώ βρισκόταν σε επιχειρησιακή δραστηριότητα στο πλοίο του.

israel_nautis


Οι IDF ανέφεραν ότι το σύστημα Iron Dome εντόπισε ένα drone της Χεζμπολάχ στον ουρανό πάνω από την Άκρα, όπου ήταν αναπτυγμένα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, και ένας πύραυλος αναχαίτισης εκτοξεύτηκε εναντίον του.

Μια πιθανότητα είναι ότι κατά τη διάρκεια της πτήσης του αναχαιτιστικού αναγνώρισε λανθασμένα το πλοίο στο οποίο βρισκόταν ο υπαξιωματικός και χτύπησε το πίσω μέρος του. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναχαιτίστηκε πάνω από το πλοίο και τα θραύσματά του προκάλεσαν τον θάνατο του 21χρονου.

Πέραν του ναυτικού, οι IDF γνωστοποίησαν πως κατά την επίθεση των Λιβανέζων τραυματίστηκαν και δύο στρατιώτες, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.



Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε φωτογραφία του Τάιλερ να γυμνάζεται μία εβδομάδα πριν το γλέντι του γάμου με τον Κασσελάκη - Οι ευχές του γυμναστή του

Σύλληψη Ντούροφ στη Γαλλία: To σύστημα κρυπτογράφησης του Telegram που «εξόργισε» τους Ευρωπαίους


Ο Εμμανουήλ Καραλής έσπασε το φράγμα των 6 μέτρων!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης