Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς αποφύγαμε γενίκευση της σύγκρουσης - Επίδειξη ισχύος από τη Χεζμπολάχ, στάση αναμονής από το Ισραήλ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς αποφύγαμε γενίκευση της σύγκρουσης - Επίδειξη ισχύος από τη Χεζμπολάχ, στάση αναμονής από το Ισραήλ

Το CNN μιλά για συγκρατημένη αισιοδοξία στους διεθνείς αναλυτές -προς το παρόν-, ενώ το Sky News βάζει τον παράγοντα της Χαμάς η οποία  ανέμενε γενίκευση από τη Χεζμπολάχ

irondome-m
Συγκρατημένη αισιοδοξία φαίνεται να επικρατεί στην διεθνή κοινότητα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ, η οποία ωστόσο όπως φαίνεται και από το διάγγελμα του ηγέτη της οργάνωσης, δεν είχε στόχο να προκαλέσει πλήγματα, παρά μόνο να αποτελέσει επίδειξη ισχύος.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει σε ανάλυσή του το CNN, η Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι η επίθεση είχε στόχο να υπερνικήσει τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ και να πλήξει στρατιωτικές θέσεις στο βόρειο Ισραήλ και τα Υψώματα του Γκολάν. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι όλα τα drones της Χεζμπολάχ αναχαιτίστηκαν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Χασάν Νασράλα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ξεκαθαρίζοντας πως στόχευσε σε στρατιωτική βάση, αποφεύγοντας τις υποδομές.

Κλείσιμο


Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε προληπτικά πλήγματα κατά στόχων της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια της νύχτας, με σκοπό να αποτρέψει μια ευρύτερη επίθεση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, τρία άτομα σκοτώθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις, χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ πολιτών και μαχητών.

Η διασυνοριακή επίθεση της Κυριακής το πρωί σήμανε σημαντική κλιμάκωση μετά από 11 μήνες εχθροπραξιών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι φόβοι για έναν ευρύτερο πόλεμο έχουν μειωθεί, τουλάχιστον προς το παρόν.

Αυτό σηματοδοτεί την επαναφορά της χαμηλής έντασης στις διασυνοριακές συγκρούσεις. Επίσης, φαίνεται να σηματοδοτεί το τέλος της αναμενόμενης κλιμάκωσης από τον Λίβανο που έφερε για άλλη μια φορά τη Μέση Ανατολή στα πρόθυρα του ολοκληρωτικού πολέμου. Η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι αυτή ήταν η «πρώτη φάση» της αντίδρασής της, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τα επόμενα βήματά της.

Παρά το γεγονός ότι η απειλή της Χεζμπολάχ φαίνεται να έχει εκτονωθεί σε μεγάλο βαθμό, το Ισραήλ πρέπει να παραμένει σε επιφυλακή για μια άλλη απειλή: την υπόσχεση εκδίκησης του Ιράν για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, την οποία κατηγόρησε το Ισραήλ.

Η περιοχή παραμένει σε τεντωμένο σκοινί μετά τις επιθέσεις στη Βηρυτό και την Τεχεράνη στα τέλη του περασμένου μήνα, δυτικοί και ισραηλινοί αξιωματούχοι πληροφοριών, διπλωμάτες και αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν τι μπορεί να περιλαμβάνουν τα αντίποινα που υποσχέθηκε το Ιράν και ο ισχυρότερος μη κρατικός εταίρος του.

Ανάλυση Sky News

Την ίδια ώρα, το βρετανικό Sky News με ανάλυση του Alistair Bunkall, ανταποκριτή στη Μέση Ανατολή, αναφέρεται στην ομιλία του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στην οποία δήλωσε ότι η ομάδα του στόχευσε στρατιωτικούς στόχους και απέφυγε τις πολιτικές περιοχές.

Όπως σημειώνει, η αντίδραση της Χεζμπολάχ σήμερα το πρωί ήταν προσεκτικά υπολογισμένη για να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση, ενώ προσθέτει «φανταστείτε αν είχαν στοχεύσει πολιτικές περιοχές και υπήρχαν πολλοί θάνατοι πολιτών ή σοβαρές ζημιές. Αυτό θα είχε θέσει το Ισραήλ σε μια θέση όπου θα αισθανόταν υποχρεωμένο να απαντήσει πολύ πιο σκληρά και γρήγορα. Αυτό δεν συνέβη».

Ο παράγοντας της Χαμάς

Ωστόσο σύμφωνα με το Sky News, υπάρχει και ένας τρίτος παίκτης που δεν πρέπει να ξεχνάμε, η Χαμάς, ιδιαίτερα ο Γιαχία Σινουάρ στη Γάζα. «Αν ο Σινουάρ ήλπιζε ότι η Χεζμπολάχ θα ξεκινούσε έναν πόλεμο με το Ισραήλ, τότε θα είναι πιθανώς λίγο απογοητευμένος από τις τελευταίες εξελίξεις».

Το βρετανικό Μέσο επισημαίνει ότι υπάρχει μια «σημαντική επιφύλαξη» πως όσο συνεχίζονται οι μάχες στη Γάζα και μια εκεχειρία φαίνεται «απίθανη», η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ότι θα «συνεχίσει να εκτοξεύει πυραύλους στο Ισραήλ».

«Υπάρχει ακόμη η υπόθεση ότι κάποια στιγμή το Ισραήλ, αν η διπλωματία δεν λειτουργήσει... θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα, το οποίο μπορεί να σημαίνει εισβολή στο νότιο Λίβανο».

Ειδήσεις σήμερα:

Τάιλερ Μάκμπεθ: Δείτε φωτογραφία του να γυμνάζεται μία εβδομάδα πριν τον γάμο με τον Κασσελάκη στην Κρήτη

Εύβοια: Πώς σκοτώθηκε στο πηγάδι ο 45ρονος Ανδρέας, ήθελε να βοηθήσει φίλο του και έπεσε από τα 11 μέτρα

Κλέλια Ανδριολάτου: Ποζάρει ξαπλωμένη στα βράχια στις διακοπές της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης