Τι είναι το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» που ισχύει από σήμερα για τους εργαζόμενους στην Αυστραλία

Τι είναι το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» που ισχύει από σήμερα για τους εργαζόμενους στην Αυστραλία

Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους, οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί

work-at-home
Σας στέλνει μηνύματα ο προϊστάμενός σας το Σαββατοκύριακο; Τα μέιλ από τη δουλειά σας συνεχίζουν να έρχονται παρότι έχετε επιστρέψει στο σπίτι σας; Οι Αυστραλοί εργαζόμενοι σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούν πλέον να αγνοούν αυτές τις παρεμβάσεις στην προσωπική τους ζωή χάρη στον νέο νόμο που τίθεται σε ισχύ από σήμερα και αφορά «το δικαίωμα στην αποσύνδεση».

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τους εργαζόμενους», δήλωσε η Μισέλ Ο’ Νιλ πρόεδρος του Αυστραλιανού Συμβουλίου Συνδικάτων. Οι Αυστραλοί θα μπορούν «να περνούν χρόνο με τους δικούς τους χωρίς να έχουν το άγχος ότι είναι υποχρεωμένοι να απαντούν συνεχώς σε παράλογα επαγγελματικά τηλεφωνήματα και μηνύματα», πρόσθεσε.

Με βάση τον νέο νόμο, που είχε ψηφιστεί τον Φεβρουάριο, οι εργαζόμενοι μπορούν «να αρνούνται να ελέγχουν, να διαβάζουν ή να απαντούν» στις απόπειρες επικοινωνίας των εργοδοτών τους ή κάποιου τρίτου, όπως ενός πελάτη, εκτός του ωραρίου εργασίας τους αν δεν πρόκειται για ένα «λογικό» αίτημα.

Η ένωση εργοδοτών Australian Industry Group εξέφρασε τις επιφυλάξεις της, χαρακτηρίζοντας «τους νόμους για το ‘δικαίωμα στην αποσύνδεση’ βιαστικούς, κακοσχεδιασμένους και πολύ δυσνόητους». «Το λιγότερο, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι δεν θα είναι πλέον βέβαιοι αν μπορούν να δεχθούν ή να κάνουν ένα τηλεφώνημα εκτός ωρών εργασίας για να προτείνουν υπερωριακή εργασία», πρόσθεσε.

Κλείσιμο
«Ενθαρρύνουμε τους εργαζόμενους να ενημερωθούν για το δικαίωμα στην αποσύνδεση και να υιοθετήσουν μια λογική προσέγγιση για την εφαρμογή του», σχολίασε η Άνα Μπουθ του Fair Work Ombudsman (FWO), ενός ανεξάρτητου θεσμού αρμόδιου να ελέγχει την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Το ποια αιτήματα είναι «λογικά» «εξαρτάται από τις συνθήκες», διευκρίνισε ο FWO σε ανακοίνωσή του. Οι παράγοντες που μπορούν να το κρίνουν είναι, μεταξύ άλλων, ο λόγος της επικοινωνίας, η φύση της εργασίας και το αν οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται για τις υπερωρίες που κάνουν ή για να είναι πάντα σε επικοινωνία με τη δουλειά τους. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι, όπως οι άνθρωποι δεν πληρώνονται 24 ώρες το 24ωρο, δεν θα χρειάζεται να εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο», υπογράμμισε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι.

«Είναι επίσης ειλικρινά ένα ζήτημα ψυχικής υγείας οι άνθρωποι να μπορούν να αποσυνδέονται από την εργασία τους και να συνδέονται με την οικογένειά τους», πρόσθεσε.

Οι μικρές επιχειρήσεις που διαθέτουν λιγότερους από 15 εργαζόμενους έλαβαν επιπλέον διορία και θα πρέπει να εφαρμόσουν τον νόμο από τις 26 Αυγούστου 2025. Το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» τέθηκε σε ισχύ στη Γαλλία το 2017, στην Ισπανία το 2018 και στο Βέλγιο το 2022.


Ειδήσεις σήμερα:

Το νέο επίδομα ανεργίας ανακοινώνεται στη ΔΕΘ - Πυκνές συσκέψεις Μητσοτάκη

Νέα «τελεσίγραφα» από την ΑΑΔΕ για το IRIS και ακολουθεί πρόστιμο 1.500 ευρώ!

Με πτώση της θερμοκρασίας και μπόρες ξεκινάει η εβδομάδα - Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης