Κρεμλίνο: Θα υπάρξει απάντηση στην επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ

Κρεμλίνο: Θα υπάρξει απάντηση στην επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ

Ο Πεσκόφ απέρριψε πληροφορίες μέσων ενημέρωσης ότι υπάρχουν κάποιου είδους διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο

dmitri_peskov
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως θα πρέπει να υπάρξει μια ρωσική απάντηση στην εισβολή της Ουκρανίας στη δυτική περιφέρεια του Κουρσκ και πως η ιδέα για συνομιλίες με σκοπό την κατάπαυση του πυρός με το Κίεβο έχει πάψει πλέον να είναι επίκαιρη.

Χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τα σύνορα με τη Ρωσία στις 6 Αυγούστου σε μια αιφνιδιαστική επίθεση που σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε στόχο να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση του Κιέβου ενόψει πιθανής διεξαγωγής συνομιλιών και να επιβραδύνει την προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στο μέτωπο.

«Τέτοιες εχθρικές ενέργειες δεν μπορούν να παραμείνουν χωρίς την κατάλληλη απάντηση» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Θα υπάρξει οπωσδήποτε μια απάντηση». Ο Πούτιν έχει πει πως η Ουκρανία θα λάβει μια «απάντηση που να αξίζει» αλλά δεν έχει ακόμη πει δημόσια ποια θα είναι αυτή.

Ο Πεσκόφ απέρριψε πληροφορίες μέσων ενημέρωσης ότι υπάρχουν κάποιου είδους διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο.

Κλείσιμο
«Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις» είπε ο Πεσκόφ. «Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με διάφορες επαφές στα μέσα ενημέρωσης, και δεν είναι όλες από αυτές ορθές».

«Το θέμα των διαπραγματεύσεων αυτή τη στιγμή έχει χάσει ουσιαστικά την επικαιρότητά του».

Το Κρεμλίνο δήλωσε ακόμη ότι δεν διαθέτει «σαφείς» πληροφορίες για το πλήγμα που αποδίδεται στον ρωσικό στρατό και χτύπησε μια ομάδα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στο ξενοδοχείο τους στην ανατολική Ουκρανία, σκοτώνοντας έναν σύμβουλο για θέματα ασφάλειας και τραυματίζοντας δύο δημοσιογράφους.

«Διάβασα τις πληροφορίες υπαλλήλων πρακτορείων που λένε πως δεν ήταν δημοσιογράφος (σ.σ. αυτός που σκοτώθηκε), αλλά ένας σύμβουλος για θέματα ασφάλειας. Δεν υπάρχει ως τούτου ακόμη σαφήνεια για το θέμα αυτό» είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

«Και επαναλαμβάνω, τα ρωσικά πλήγματα χτυπούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή εγκαταστάσεις ή που συνδέονται με τις υποδομές αυτές» πρόσθεσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου.

Το θύμα «ήταν μέλος της ομάδας του Reuters που διέμενε στο ξενοδοχείο Sapphire στο Κραματόρσκ (...) όταν χτυπήθηκε από πυρά πυραύλου» ανέφερε σε μια ανακοίνωση χθες, Κυριακή, το πρακτορείο στο X, εκφράζοντας τη θλίψη του για την είδηση αυτή. «Δύο δημοσιογράφοι μας βρίσκονται στο νοσοκομείο: ο ένας νοσηλεύεται για σοβαρά τραύματα» πρόσθεσε το Reuters, διευκρινίζοντας πως άλλοι τρεις συνάδελφοι είναι σώοι και αβλαβείς.

Ο Βαντίμ Φιλάσκιν, κυβερνήτης της ουκρανικής περιφέρειας του Ντονέτσκ (ανατολικά) όπου διεξάγονται κυρίως οι μάχες, δήλωσε πως αυτό το ξενοδοχείο στο Κραματόρσκ «τέθηκε στο στόχαστρο» χθες από τον ρωσικό στρατό. Τελευταία μεγάλη πόλη του Ντονμπάς που τελεί υπό ουκρανικό έλεγχο, το Κραματόρσκ βρίσκεται περίπου 20 χλμ. δυτικά της γραμμής του μετώπου και αποτελεί αντικείμενο επανειλημμένων επιθέσεων των δυνάμεων του Κρεμλίνου.

Επίσης, το Κρεμλίνο είπε σήμερα πως δεν γνωρίζει για τι κατηγορείται ο ιδρυτής του Telegram Πάβελ Ντούροφ, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο από τη γαλλική αστυνομία, και είπε πως η Ρωσία θα περιμένει μια επίσημη δήλωση για την κράτησή του προτού προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

Ο γεννημένος στη Ρωσία δισεκατομμυριούχος Ντούροφ, ιδιοκτήτης της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ έξω από τη γαλλική πρωτεύουσα λίγο μετά την προσγείωσή του με ιδιωτικό τζετ αργά το βράδυ του Σαββάτου, όπως δήλωσαν τρεις πηγές στο Reuters.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη για τι ακριβώς κατηγορείται ο Ντούροφ» είπε ο Πεσκόφ. «Δεν έχουμε ακούσει ακόμη οποιαδήποτε επίσημη δήλωση για το θέμα, και προτού πούμε οτιδήποτε, θα πρέπει να περιμένουμε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση. Με τι ακριβώς προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τον Ντούροφ; Χωρίς να ξέρουμε, θα ήταν πιθανόν λάθος να κάνουμε οποιεσδήποτε δηλώσεις» είπε ο Πεσκόφ.

Ο Ντούροφ εξακολουθεί σήμερα να τελεί υπό κράτηση και ανακρίνεται από την αστυνομία, ανέφεραν γαλλικά ΜΜΕ. Το Παρίσι δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα τη σύλληψή του.

Ο Ντούροφ συνελήφθη στο πλαίσιο προκαταρκτικής αστυνομικής έρευνας επειδή φέρεται να επέτρεψε να διαπραχθεί ένα μεγάλο εύρος εγκλημάτων με χρήση της πλατφόρμας του λόγω της απουσίας εποπτών (moderators) στο Telegram και για έλλειψη συνεργασίας με την αστυνομία, δήλωσε αστυνομική πηγή στο Reuters το Σαββατοκύριακο.

Η εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram, με έδρα το Ντουμπάι, έχει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο χρήστες και έχει ιδιαίτερη επιρροή στη Ρωσία, στην Ουκρανία και σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Ο Ντούροφ έφυγε από τη Ρωσία το 2014 αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απαίτηση να αποκλείσει αντιπολιτευόμενες κοινότητες στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte την οποία ίδρυσε επίσης και έχει πουλήσει από τότε.

Ο Πεσκόφ δήλωσε σήμερα πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συνάντησε τον περασμένο μήνα τον Ντούροφ στη Μπακού, όπου ο Ρώσος ηγέτης βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη.

Ειδήσεις σήμερα:

«Στις 19 του μήνα τη βίασε και στις 20 είχε ραντεβού μαζί μου για δουλειά» λέει ο πατέρας της 16χρονης στον Κολωνό

Παρέμβαση εισαγγελέα εφετών για τον θάνατο του 19χρονου στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής


Έγκυος η σύντροφος του Γιώργου Πατούλη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης