Πόλεμος στην Ουκρανία: Η μυστική Oργάνωση των Ουκρανών που δρα πίσω από τις ρωσικές γραμμές

Η Oργάνωση που στηρίζεται σε εθελοντές έχει άμεση συνεργασία με τον ουκρανικό στρατό και του δίνει πληροφορίες - Πώς στρατολογεί τα μέλη της και πώς αποφεύγει να διεισδύσουν Ρώσοι κατάσκοποι - Δείτε βίντεο

Ένα από τα πιο μυστικά όπλα στον αγώνα των Ουκρανών κατά της ρωσικής εισβολής αρχίζει να γίνεται πιο γνωστό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο Sky News, πρόκειται για ένα δίκτυο Ουκρανών πολιτών που ζουν και μάχονται πίσω από τις ρωσικές επιθετικές γραμμές, με τη στήριξη των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας. Ο διοικητής του δικτύου αναφέρει ότι αυτή η αντίσταση, η οποία αναπτύσσεται συνεχώς, περιλαμβάνει πολίτες κάθε ηλικίας και φύλου που είναι πιστοί στην Ουκρανία και διαθέτουν θάρρος.

Οι αποστολές αυτών των ατόμων είναι παρόμοιες με εκείνες που αναλάμβανε η βρετανική Special Operations Executive κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως κατασκοπεία, σαμποτάζ και «εξουδετέρωση» των ρωσικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον διοικητή, που διατηρεί την ανωνυμία του για λόγους ασφαλείας και αναφέρεται ως "Mykola", η αντίσταση δραστηριοποιείται στην Κριμαία, καθώς και σε τμήματα της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας. Επιπλέον, υπάρχουν ομάδες σε ετοιμότητα σε περιοχές της Ουκρανίας που ενδέχεται να πέσουν υπό ρωσικό έλεγχο.

Η συνέντευξη του Mykola στο Sky News:

Ο Mykola σημειώνει ότι αυτή η δραστηριότητα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, με πολλούς συμμετέχοντες να έχουν χάσει τη ζωή τους ή να έχουν καταλήξει σε ρωσικές φυλακές. Ωστόσο, η αποφασιστικότητα παραμένει ισχυρή, καθώς ο στόχος τους, η ελευθερία της Ουκρανίας, δικαιολογεί τις απώλειες.

Είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής των Ουκρανικών Ειδικών Δυνάμεων Αντίστασης παραχωρεί συνέντευξη, επισημαίνοντας ότι τα μέλη του δικτύου εργάζονται ήσυχα και κρυφά, χωρίς να περιμένουν άμεση ανταμοιβή ή δόξα. Κοινή τους επιδίωξη είναι η υπεράσπιση της πατρίδας τους, με το μήνυμα να είναι σαφές: οι Ρώσοι θα πρέπει είτε να τους εξοντώσουν όλους είτε να αποχωρήσουν.

Σε βίντεο που κοινοποιήθηκαν από τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις και παρουσιάστηκαν στο Sky News, φαίνονται διάφορες αποστολές της αντίστασης. Ένα από αυτά δείχνει, υποτίθεται, μέλη της αντίστασης να πυρπολούν μετασχηματιστές ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Βορόνεζ της νοτιοδυτικής Ρωσίας. Άλλο βίντεο από το 2023 δείχνει άτομα να βάφουν με σπρέι το λογότυπο της αντίστασης σε κτίρια κατεχόμενης περιοχής του Ντονέτσκ.

Επίσης, ένα βίντεο από τις πρώτες ημέρες της πλήρους κλίμακας εισβολής το 2022 δείχνει ένα μέλος της αντίστασης να καταγράφει τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην πόλη Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, κατά την αποτυχημένη προσπάθεια της Μόσχας να καταλάβει την πρωτεύουσα.

«Επίσης προσπαθούμε να εξοντώσουμε το στρατιωτικό προσωπικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας με κάθε κόστος - και να καταστρέψουμε τον στρατιωτικό τους εξοπλισμό», δήλωσε ο Mykola.

Οι πληροφορίες που συλλέγουν τα μέλη της αντίστασης μεταβιβάζονται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, συμβάλλοντας στον συντονισμό στρατιωτικών επιθέσεων και άλλων επιθετικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων στην Κριμαία.

Ο διοικητής τόνισε ότι η αντίσταση θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια να αναγκαστεί ο ρωσικός στρατός να αποσυρθεί από την Κριμαία, την οποία κατέχει από το 2014.

«Πολλά από τα άτομα που διοικούμε εκεί αναλαμβάνουν αποστολές αναγνώρισης», ανέφερε ο Mykola. «Δεν είναι περίεργο που η FSB [οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας] κάνει πολύ δουλειά [στην Κριμαία]. Αλλά παρ' όλα αυτά, δεν μπορούν να πιάσουν τους δικούς μας ανθρώπους».

Ο Mykola αποκάλυψε ότι η αντίσταση ξεκίνησε ανεπίσημα όταν η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά στην Κριμαία και σε τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας πριν από μια δεκαετία. Ωστόσο, εξελίχθηκε σε πιο επίσημη δομή, υπό τη διοίκηση των ειδικών δυνάμεων, λίγο πριν από την πλήρη εισβολή του Πούτιν το 2022.

Περιέγραψε το πρόγραμμα ως παρόμοιο με ένα παγόβουνο. Ο ίδιος βρίσκεται στην ορατή κορυφή του παγόβουνου, με τους αξιωματικούς των ειδικών δυνάμεων να είναι υπεύθυνοι για διάφορα τμήματα της αντίστασης και το εκτεταμένο δίκτυο των μελών της να απλώνεται από κάτω τους.

Όταν ρωτήθηκε για το μέγεθος της αντίστασης, απάντησε: «Δεν μπορώ να σας δώσω έναν συγκεκριμένο αριθμό, γιατί αυτές οι πληροφορίες είναι απόρρητες. Αλλά μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν χιλιάδες άτομα... Είμαι χαρούμενος που βλέπω ότι αυτό το δίκτυο συνεχίζει να αναπτύσσεται».

«Τώρα ξεκινήσαμε μια καμπάνια για την προώθηση του κινήματος της αντίστασης και δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε κάθε πολίτης της Ουκρανίας να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας με εμπιστευτικό τρόπο και να προσφέρει τις υπηρεσίες του», δήλωσε ο Mykola.

Αν και η ανοιχτή πολιτική στρατολόγησης αυξάνει τις πιθανότητες διείσδυσης φιλορωσικών στοιχείων στο δίκτυο, ο διοικητής σημείωσε ότι η ομάδα του είναι σε εγρήγορση και κόβει κάθε σχέση με όποιον υποπτεύονται ότι είναι «τυφλοπόντικας» που εργάζεται για την άλλη πλευρά.

Ειδήσεις σήμερα:

Αγγλία: Ακραία βία, μαχαιρώματα, σεξ και άρωμα… Καραϊβικής στο καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ - Δείτε βίντεο

Θεσσαλονίκη: Κλείδωσε την 17χρονη κόρη της στο δωμάτιο, επειδή δημοσίευε γυμνές της φωτογραφίες και συναντούσε άγνωστους άντρες

Σαντορίνη: Εξαντλημένο γαϊδουράκι κατέρρευσε από το βάρος του φορτίου που κουβαλούσε - Φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr