Γαλλία: Ο Μακρόν απέκλεισε την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης μόνο από την Αριστερά

Ο Μακρόν ανέφερε ότι μια κυβέρνηση από τον αριστερό συνασπισμό Νέο Λαϊκό Μέτωπο «θα βρίσκεται αντιμέτωπη με άλλες πολιτικές δυνάμεις της Εθνοσυνέλευσης» 

Απέκλεισε την επιλογή σχηματισμού κυβέρησης από τον αριστερό συνασπισμό, Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ο Εμανουέλ Μακρόν, επικαλούμενος την ανάγκη ύπαρξης «θεσμικής σταθερότητας».

Ειδικότερα, ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου, ανέφερε ότι «στο τέλος των διαβουλεύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι μια κυβέρνηση βασισμένη μόνο στο πρόγραμμα και τα κόμματα που προτείνει ο συνασπισμός που συγκέντρωσε την πλειοψηφία στις εκλογές, δηλαδή το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, θα βρίσκεται αντιμέτωπη με άλλες πολιτικές δυνάμεις της Εθνοσυνέλευσης» και προσθέτει ότι «για να διατηρήσει τη θεσμική σταθερότητα της χώρας μας», ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε «να μην κάνει αυτήν την επιλογή».

Επιπλέον, αναφέρεται πως ο Μακρόν καλεί τους πολιτικούς ηγέτες να επιδείξουν «πνεύμα ευθύνης», προτρέπονρας ιδιαίτερα το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Οικολόγους και τους κομμουνιστές να προτείνουν «μονοπάτια συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Αμέσως, ο συντονιστής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Μανουέλ Μπομπάρμ, κατήγγειλε, μιλώντας στο κανάλι BFMTV, «ένα απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό πραξικόπημα».

Ο Μακρόν κάλεσε ωστόσο «όλους τους πολιτικούς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν πνεύμα υπευθυνότητας».

Μολονότι στον πρώτο γύρο δεν βρέθηκε ο αντικαταστάτης του απερχόμενου πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ «δική μου ευθύνη είναι να μην μπλοκαριστεί, ούτε να αποδυναμωθεί η χώρα», υπογράμμισε ο Μακρόν.

Σημειώνεται ότι ο Μακρόν, ο οποίος αυτές τις μέρες πραγματοποιούσε διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των κομμάτων προκειμένου να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση της χώρας, είχε προηγουμένως απορρίψει την πρόταση του Νέου Λαϊκού Μετώπου να κάνει πρωθυπουργό την 37χρονη Λουσί Καστέ.

Ο Μακρόν πρόκειται να ξεκινήσει νέο κύκλο διαβουλεύσεων με ηγέτες κομμάτων και «με προσωπικότητες που ξεχωρίζουν λόγω της εμπειρίας τους στην υπηρεσία του κράτους και της Δημοκρατίας» την Τρίτη 27 Αυγούστου. 

Υπενθυμιζεται πως εδώ και δύο μήνες από την ημέρα που διεξήχθησαν οι γαλλικές εκλογές δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γαλλία.

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός από τη Ρωσία από την έναρξη της σύγκρουσης - Δείτε βίντεο

Σαντορίνη: Εξαντλημένο γαϊδουράκι κατέρρευσε από το βάρος του φορτίου που κουβαλούσε - Φωτογραφίες

Σβεν Γκόραν Έρικσον: Η ένδοξη προπονητική καριέρα, τα ροζ σκάνδαλα και η άνιση μάχη με τον καρκίνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr