Τουρκία: Βάζουμε τους S-400 στα κουτιά τους για να μας δώσετε F-35, προτείνει η Άγκυρα στην Ουάσινγκτον

Τουρκία: Βάζουμε τους S-400 στα κουτιά τους για να μας δώσετε F-35, προτείνει η Άγκυρα στην Ουάσινγκτον

Τρόπους να «ξεκλειδώσει» την υπόθεση των F-35 και να αποκτήσει υπεροχή έναντι της Ελλάδας ψάχνει η Τουρκία, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, επικαλούμενη συζητήσεις των λόμπι της Άγκυρας

f-35-arthrou
Για διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, προκειμένου να επιστρέψει η Τουρκία στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και «να αποκτήσει υπεροχή στον αέρα έναντι της Ελλάδας», κάνει λόγο σε σημερινό της άρθρο η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», αναφέροντας, μάλιστα, πως η γειτονική χώρα εξέφρασε τη διάθεσή της στις ΗΠΑ «να βάλει ξανά στα κουτιά τους» τα αγορασμένα από τη Ρωσία συστήματα αεράμυνας S-400, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» την υπόθεση.

s400_cumhurriet


Το άρθρο της εφημερίδας αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία, η οποία θέλει να αποκτήσει αεροπορική υπεροχή έναντι της Ελλάδας, εξετάζει διάφορες επιλογές για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στον στόλο της πολεμικής της αεροπορίας, ενώ μετρά και τις διαθέσεις των ΗΠΑ όσον αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35. Αυτό που συζητείται στα λόμπι της Άγκυρας είναι ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει ζητήσει μια μοίρα F-35 και μια μοίρα F-35B από τη σύμμαχό της, τις ΗΠΑ και έχει κάνει την πρόταση «ας τα βάλουμε σε κουτιά και εσείς να τα επιθεωρήσετε» για το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-400. Θυμίζεται πως τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400, τα οποία αγοράστηκαν από τη Ρωσία έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προκάλεσαν κρίση με τις ΗΠΑ, εξακολουθούν να βρίσκονται σε τουρκικές αποθήκες».

Κλείσιμο
s400


«Σύμφωνα με τα λόμπι, η Τουρκία έχει φέρει στο τραπέζι μια προσφορά με στόχο την επίλυση του ζητήματος των S-400, η οποία αποτελεί όρο των ΗΠΑ προκειμένου να ενταχθεί εκ νέου στο πρόγραμμα F-35. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, με τον οποίο επικοινώνησε η εφημερίδα, δεν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και δήλωσε: "Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Τουρκίας. Οι απαιτήσεις για την αγορά των F-35 από την Τουρκία είναι γνωστές"» συνεχίζει το δημοσίευμα της «Τζουμχουριέτ».

Στη συνέχεια, η εφημερίδα θυμίζει πως «οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία το 2018 λόγω της προμήθειας του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, αναστέλλοντας τις παραδόσεις των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Τα 6 μαχητικά αεροσκάφη F-35A που είχαν παραχθεί για την Τουρκία παραμένουν έκτοτε σε αποθήκες. Ο Τύπος ανέφερε ότι το κόστος ενός F-35 που παράγεται από τη Lockheed Martin είναι περίπου 130 εκατομμύρια δολάρια. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ έχουν θέσει εδώ και καιρό τον όρο ότι η Τουρκία «πρέπει να βρει λύση για τους S-400» προκειμένου να συμπεριληφθεί και πάλι στο πρόγραμμα των F-35, ενώ στον αμερικανικό Τύπο συνεχίζουν να ακούγονται απόψεις ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να πουλήσει ρωσικά συστήματα αεράμυνας σε τρίτη χώρα. Μάλιστα, το αμερικανικό περιοδικό Forbes δημοσίευσε άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι η Τουρκία "θα μπορούσε να πουλήσει τους S-400 σε τρίτες χώρες χωρίς να εξοργίσει τη Ρωσία", με πιθανούς προορισμούς την Ινδία ή το Πακιστάν».


Ειδήσεις σήμερα:

Κικίλιας: Έως τώρα έχουμε 50% παραπάνω φωτιές σε σχέση με πέρυσι - Οι συνθήκες στον Βαρνάβα ήταν ανυπέρβλητες

Εξώδικο στον Παύλο Πολάκη έστειλε η Αθηνά Λινού - «Δεν παίρνω πίσω λέξη» απαντά ο βουλευτής Χανίων


Βίντεο: Εμμανουήλ Καραλής και Μίλτος Τεντόγλου το έριξαν στην... ελληνορωμαϊκή υπό το βλέμμα του Πομάσκι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης