Οι Ολλανδοί πήγαν στο Γκραν Πρι της F1 με τα ποδήλατα για να δείξουν την οικολογική τους συνείδηση - Βίντεο

Πάνω από 45.000 ποδήλατα συγκεντρώθηκαν στο χώρο στάθμευσης του αγώνα με τους θεατές να αψηφούν τη βροχή

Οι οπαδοί της Φόρμουλα 1 έκαναν το αδύνατον δυνατόν στο φετινό Γκραν Πρι, καθώς μετέβησαν για να παρακολουθήσουν τoν αγώνα με χιλιάδες ποδήλατα. 

Ο φετινός αγώνας F1  της Ολλανδίας πραγματοποιήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ζάαντβορτ, ένα από τα σημαντικότερα παραλιακά θέρετρα της χώρας. Η διοργάνωση, ωστόσο, από το 2019 έχει θέσει στόχο να «απαλλαγεί» από τα αυτοκίνητα, το οποίο σήμαινε πως οι οπαδοί δεν έπρεπε να μεταβούν στο σημείο με αυτοκίνητο, παρά μόνο με βιώσιμους τρόπους μετακίνησης. 

Αυτό συνεπάγεται, όπως είχαν ανακοινώσει, πέντε εναλλακτικές, που φέρουν τα αρχικά STOMP: Stappen (περπάτημα), Trappen (ποδήλατο), OV (δημόσιες συγκοινωνίες), κινητικότητα ως υπηρεσία και ιδιωτικά αυτοκίνητα. Αυτές οι επιλογές ήταν διαθέσιμες σε όποιον ήθελε να παρακολουθήσει το πρωτάθλημα, ανάλογα φυσικά και με τις καιρικές συνθήκες.

Προφανώς, ένας αγώνας F1 δεν είναι ένα μέρος που θα φανταζόταν κανείς πως μπορεί να γίνει «επανάσταση» κατά των αυτοκινήτων. Εκτός από αυτό, όμως, η πρόθεση αυτή της διοργάνωσης αντιμετωπίστηκε με δυσφορία, αφού το Ζάντβορτ είναι μια περιοχή όχι εύκολα προσβάσιμη, αφενός, και αφετέρου περίπου 110.000 άνθρωποι που είχαν σκοπό να παρακολουθήσουν το πρωτάθλημα έπρεπε να μετακινηθούν με αυτά τα μέσα κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς την Κυριακή που μας πέρασε και έβρεχε και φυσούσε. 



Παρόλα αυτά, το σχέδιο της διοργάνωσης πέτυχε- με αποτέλεσμα το 98% των φιλάθλων να ταξιδεύει με τα πόδια, το ποδήλατο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ως αποτέλεσμα, 45.000 θέσεις πάρκινγκ γέμισαν με ποδήλατα και εικόνες από το πρωτάθλημα που μετατράπηκε σε...ποδηλατοδρόμιο έκαναν το γύρο του διαδικτύου. 

Ήταν τέτοια η επιτυχία του ολλανδικού Γκραν Πρι αναφορικά με τη μείωση των αυτοκινήτων, που κέντρισε την προσοχή διοργανωτών και από άλλες μεγάλες εκδηλώσεις, όπως μουσικά φεστιβάλ και αθλητικούς διαγωνισμούς.

Το προηγούμενο έτος, η  Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού επισκέφθηκε το Ζάντβορτ το 2023 για να διερευνήσει πώς θα μπορούσε να εφαρμόσει αυτό το φιλόδοξο μοντέλο κατά τη διάρκεια των Αγώνων του 2024.

Η διοργάνωση του Γκραν Πρι έγινε ακόμα πιο φιλόδοξη, αφού έβαλε στόχο να φτάσει του χρόνου στο να γίνει το 100% της μετακίνησης με βιώσιμα μέσα.

Ειδήσεις σήμερα

Χαλκιδική: Οι καταθέσεις της μάνας και του αδελφού του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ


Μύκονος: Ανατροπή στην υπόθεση βιασμού της 23χρονης από τους Πακιστανούς - Τα βίντεο δείχνουν συναίνεση, λένε εισαγγελικές πηγές

Ισπανία: Βρετανίδα τουρίστρια κατέγραψε με κρυφή κάμερα υπάλληλο ξενοδοχείου να μυρίζει και να της κλέβει τα εσώρουχα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr