Αύξηση των απελάσεων στη Γερμανία το 2024 εν μέσω πολιτικών αντεγκλήσεων

Αύξηση των απελάσεων στη Γερμανία το 2024 εν μέσω πολιτικών αντεγκλήσεων

Το πρώτο εξάμηνο απελάθηκαν 9.465 μετανάστες, έναντι 7.861 την αντίστοιχη περίοδο του 2023 - Οι περισσότεροι ήταν υπήκοοι Τουρκίας

germany_migrants
Ο αριθμός των απελάσεων μεταναστών από τις αρχές της Γερμανίας αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2024, αποκαλύπτουν δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Τρίτη, μερικές ημέρες μετά την φονική επίθεση νεαρού φερόμενου ως τζιχαντιστή με μαχαίρι στη Ζόλινγκεν, που αναζωπύρωσε για ακόμη μια φορά τον πολιτικό διάλογο και τις αλληλοκατηγορίες στη χώρα για τη μεταναστευτική της πολιτική.

Απαντώντας σε ερώτηση στο κοινοβούλιο από το κόμμα Die Linke («Η Αριστερά»), το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο απελάθηκαν 9.465 μετανάστες, έναντι 7.861 την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Συνολικά το 2023 απελάθηκαν 16.430 άνθρωποι, αριθμός αυξημένος από το 2022, όταν είχαν γίνει περίπου 13.000 απελάσεις.

Από τους ανθρώπους που απελάθηκαν μέχρι στιγμής φέτος οι περισσότεροι ήταν υπήκοοι Τουρκίας (915), Γεωργίας (839), Βόρειας Μακεδονίας (774), Αφγανιστάν (675), Αλβανίας (586) και Συρίας (534), πάντα σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Εσωτερικών.

Κλείσιμο
Το τρέχον διάστημα, δεν γίνονται απελάσεις στο Αφγανιστάν και στη Συρία. Κόμματα της αντιπολίτευσης απαίτησαν όμως αλλαγή της ισχύουσας πολιτικής, μετά τον θάνατο αστυνομικού για τον οποίο κατηγορήθηκε αφγανός πρόσφυγας τον Μάιο.

Την επίθεση με μαχαίρι στη Ζόλινγκεν την Παρασκευή, η οποία είχε απολογισμό τρεις νεκρούς, διέπραξε πρόσφυγας από τη Συρία που φέρεται να είναι οπαδός της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Χονδρικά το ένα τρίτο των απελάσεων είχε προορισμό άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση τους τρέχοντες κανονισμούς της ΕΕ για το άσυλο, οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται στη χώρα όπου οι πρόσφυγες κάνουν την αρχική είσοδο στην επικράτεια κράτους μέλους.

Ο αριθμός των απελάσεων το πρώτο εξάμηνο ήταν εντυπωσιακά μικρότερος από αυτόν των αποτυχημένων προσπαθειών να απελαθούν πρόσφυγες και μετανάστες: οι τελευταίες ήταν περίπου 14.500. Οι λόγοι για την αποτυχία των διαδικασιών απέλασης ήταν διάφοροι, από ακυρώσεις πτήσεων ως δικαστικές διαδικασίες, από ασθένεια ως αδυναμία εντοπισμού των ενδιαφερόμενων.

Η Κλάρα Μπούνγκερ, βουλεύτρια του Die Linke, τόνισε ότι οι απαιτήσεις να αυξηθούν οι απελάσεις δεν έχουν καμιά σχέση με το πρόβλημα της τρομοκρατίας. «Οι απελάσεις δεν είναι μέτρο πρόληψης του εγκλήματος. Δεν θα περιορίσουν τον ισλαμισμό», ανέφερε, καλώντας να προωθηθούν πολιτικές πρόληψης του εγκλήματος και κοινωνικής ένταξης, ιδίως των νέων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Ζούκερμπεργκ: Ο Μπάιντεν πίεσε τη Meta να λογοκρίνει περιεχόμενο για την Covid - «Μετανιώνω που υπέκυψα»

Κωνσταντίνος Αργυρός: Άγριο ξύλο με μπουνιές και κλωτσιές σε συναυλία του στην Αλβανία - Δείτε βίντεο

Σμύρνη: Πατέρας πυροβόλησε τα τέσσερα παιδιά του και σκότωσε τα τρία - Προσπάθησε να αυτοκτονήσει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης