Πεντάγωνο: Το τάνκερ Sounion παραμένει φλεγόμενο στην Ερυθρά Θάλασσα και φαίνεται να έχει διαρροή πετρελαίου

Το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο μεταφέρει περίπου 1 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου - Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου αποκάλυψε ότι οι Χούθι απείλησαν δύο ρυμουλκά που πήγαν να βοηθήσουν

Το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Sounion, που δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι στις 21 Αυγούστου, «βρίσκεται ακινητοποιημένο στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου αυτή τη στιγμή παραμένει φλεγόμενο και φαίνεται να έχει διαρροή πετρελαίου, αποτελώντας τόσο κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα, όσο και μια δυνητική περιβαλλοντική καταστροφή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ.

Το πετρελαιοφόρο μεταφέρει περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου έπλεε από το Ιράκ προς την Ελλάδα με πλήρωμα δύο Ρώσους και 23 Φιλιππινέζους ναύτες. Το πλήρωμα εγκατέλειψε το πλοίο «με τη βοήθεια πλοίου συνεργαζόμενου κράτους», όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Παρόλο που οι Χούθι ισχυρίζονται ότι διεξάγουν αυτές τις επιθέσεις για να υποστηρίξουν τον παλαιστινιακό λαό, οι πράξεις τους αποδεικνύουν το αντίθετο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται απλώς για απερίσκεπτες τρομοκρατικές ενέργειες που συνεχίζουν να αποσταθεροποιούν το παγκόσμιο και περιφερειακό εμπόριο, να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αθώων πολιτών ναυτικών και να θέτουν σε κίνδυνο το ζωντανό θαλάσσιο οικοσύστημα στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, την ίδια την αυλή των Χούθι.

»Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ συνεχίζει να παρακολουθεί ενεργά την κατάσταση και συντονίζεται με άλλους ναυτιλιακούς εταίρους στην περιοχή για να καθορίσει τον καλύτερο τρόπο παροχής βοήθειας στο σκάφος και τον μετριασμό των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων» πρόσθεσε ο στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου σημείωσε επίσης ότι «ένα τρίτο μέρος προσπάθησε να στείλει δύο ρυμουλκά στο πλοίο για να βοηθήσουν στη διάσωση, αλλά απομακρύνθηκαν από τους Χούθι και απειλήθηκαν με επίθεση, γεγονός που καταδεικνύει και πάλι την κατάφωρη αδιαφορία τους όχι μόνο για την ανθρώπινη ζωή αλλά και για την πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή που αυτό συνεπάγεται».

Το περασμένο Σάββατο, ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφραζε την «σοβαρή ανησυχία» των ΗΠΑ για την επίθεση των Χούθι κατά του «Sounion» και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που αυτή συνεπάγονται, συμπληρώνοντας πως «ενώ το πλήρωμα έχει απομακρυνθεί, οι Χούθι εμφανίζονται αποφασισμένοι να βυθίσουν το πλοίο και το φορτίο του στη θάλασσα».

Ειδήσεις σήμερα:

Παρίστανε τον διάσημο YouTuber και εκβίαζε εκατοντάδες κορίτσια για να κάνουν σεξουαλικές πράξεις on camera

Τροχαίο στη λεωφόρο Κηφισίας - ΙΧ «καρφώθηκε» σε στάση λεωφορείου, τραυματίστηκε ο οδηγός

Υπουργικό καθημερινότητας «πρόβα» για τη ΔΕΘ - Στην κυβερνητική ατζέντα τα εγκαίνια αντί για «μακέτες»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr