Βερολίνο: Σολτς και Στάρμερ θα συνάψουν συνθήκη για την «επαναρρύθμιση» των διμερών σχέσεών τους

Βερολίνο: Σολτς και Στάρμερ θα συνάψουν συνθήκη για την «επαναρρύθμιση» των διμερών σχέσεών τους

O Στάρμερ, ωστόσο, επιμένει ότι η σύσφιξη σχέσεων με τη Γερμανία δεν σημαίνει ανατροπή του Brexit

starmer-solts
Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, ανακοίνωσαν σήμερα στο Βερολίνο ότι πρόκειται να συνάψουν μια νέα, πρωτοφανή διμερή συνθήκη με στόχο να «επαναρρυθμισθούν» οι σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

Η συνθήκη αυτή θα είναι «η ευκαιρία μιας γενιάς» για να συσφίξουν και πάλι οι δύο χώρες τις σχέσεις τους σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων το εμπόριο, η επιστήμη και η τεχνολογία, δήλωσε ο Στάρμερ, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή του στη Γερμανία αφότου ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές Ιουλίου.

Αυτή η επαναρρύθμιση των σχέσεων με τη Γερμανία και γενικότερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ανατρέψουμε το Brexit ή να επανενταχθούμε στην ενιαία αγορά ή στην τελωνειακή ένωση, αλλά σημαίνει μια πιο στενή σχέση», επανέλαβε.

Ο Όλαφ Σολτς χαιρέτισε αυτή την πρωτοβουλία και δήλωσε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ότι θέλει να ανταποκριθεί «στο χέρι που τείνει» το Λονδίνο.

Κλείσιμο
«Μέσα στους επόμενους μήνες, θα εργασθούμε μαζί για την εκπόνηση» αυτής της συνθήκης, «η οποία θα αντανακλά όλο το εύρος των σχέσεών μας», ανέφερε. «Δεν υπάρχει ακόμα συνθήκη αυτού του τύπου ανάμεσα στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο», επέμεινε ο καγκελάριος.

«Μαζί, θέλουμε να ενισχύσουμε τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ. Σχετικά μ' αυτό, μια πιο στενή συνεργασία στην πολιτική για την ασφάλεια θα διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο», διευκρίνισε.

Αμφότεροι επανέλαβαν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία που έχει δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία.

«Η Γερμανία και η Βρετανία είναι σταθερά δεσμευμένες στο πλευρό της Ουκρανίας. Θα συνεχίσουμε τη χρηματοπιστωτική, οικονομική, πολιτική και στρατιωτική υποστήριξή μας όσο αυτό θα είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Σολτς την ώρα που το Βερολίνο προβλέπει να μειώσει την ερχόμενη χρονιά τον προϋπολογισμό που αφιερώνει στη διμερή στρατιωτική βοήθεια.

Η υποστήριξη αυτή θα διαρκέσει «για όσο χρειασθεί», συμφώνησε ο βρετανός ομόλογός του.

Μετά το Βερολίνο, ο Κιρ Στάρμερ αναμένεται απόψε στο Παρίσι για να συμμετάσχει στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων και πρόκειται να γίνει δεκτός αύριο, Πέμπτη, από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.


Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο στη λεωφόρο Κηφισίας - ΙΧ «καρφώθηκε» σε στάση λεωφορείου, τραυματίστηκε ο οδηγός

Υπουργικό καθημερινότητας «πρόβα» για τη ΔΕΘ - Στην κυβερνητική ατζέντα τα εγκαίνια αντί για «μακέτες»

Οι μεγάλες συναυλίες του Σεπτεμβρίου: Από Αρβανιτάκη, Μάλαμα και Μποφίλιου μέχρι Βίσση, Βανδή και Οικονομόπουλο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης