Πόλεμος στο Ισραήλ:Γιατί επιτίθεται τώρα και στη Δυτική Όχθη, ανησυχία για εξάπλωση του πολέμου

Πόλεμος στο Ισραήλ:Γιατί επιτίθεται τώρα και στη Δυτική Όχθη, ανησυχία για εξάπλωση του πολέμου

Οι ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν υποδομές και μέλη της Χαμάς που βρίσκουν καταφύγιο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη - Τα ισραηλινά πλήγματα στη Δυτική Όχθη έχουν σκοτώσει τουλάχιστον εννέα άτομα, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

israel-gaza-dytiki-oxthi-mak1
Έχει περάσει μόλις μια εβδομάδα από τότε που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επισκέφθηκε το Ισραήλ στην προσπάθειά του να προσπαθήσει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να εξασφαλίσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα. Κάλεσε όλους τους παίκτες στην περιοχή να αποφύγουν προκλητικές ενέργειες.

Έτσι, αν και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα να συνεχίζονται από το Ισραήλ, ένα ακόμη θέατρο του πολέμου στην περιοχή εξελίσσεται, ίσως πιο σιωπηλά, αυτό στην Δυτική Όχθη, όπου σήμερα οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εξουδετερώσει τουλάχιστον 10 τρομοκράτες της Χαμάς.

Δείτε βίντεο, κάμερα ασφαλείας δείχνει μπουλντόζες στην Τζενίν καθώς το Ισραήλ πραγματοποιεί μεγάλη επιδρομή στη Δυτική Όχθη: 


CCTV shows bulldozers in Jenin as Israel conducts major West Bank raid


Κλείσιμο
Οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις περιοχές Τζενίν και Τουμπάς της Δυτικής Όχθης, ενώ οι μάχες με πυροβόλα όπλα αναφέρθηκε ότι συνεχίζονταν το πρωί της Τετάρτης. Η Χαμάς δήλωσε ότι 10 μαχητές της σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη.

xartis-west-bank-1
Ο ισραηλινός στρατός στοχεύει το βόρειο τμήμα των κατεχομένων εδαφών της Δυτικής Όχθης με χερσαίες και αεροπορικές επιδρομές


Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν επιχειρήσεις σε τρεις περιοχές της Δυτικής Όχθης: Τζενίν, Τουλκάρμ και στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Φαρ'α, κοντά στην Τούμπας.

Ο κύριος εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινεχ, δήλωσε ότι η κλιμάκωση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη, ταυτόχρονα με τον πόλεμο στη Γάζα, θα «οδηγούσε σε τρομερά και επικίνδυνα αποτελέσματα». «Ο κόσμος πρέπει να αναλάβει άμεση και επείγουσα δράση για να περιορίσει αυτή την εξτρεμιστική κυβέρνηση που αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής και του κόσμου συνολικά», δήλωσε ο Abu Rudeineh, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις αποσκοπούν στην «ανατροπή των ισλαμοϊρανικών τρομοκρατικών υποδομών». Το Ισραήλ υποστήριξε ότι όλοι οι νεκροί ήταν μαχητές. «Το Ιράν εργάζεται για τη δημιουργία ενός ανατολικού τρομοκρατικού μετώπου κατά του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το μοντέλο της Γάζας και του Λιβάνου, χρηματοδοτώντας και εξοπλίζοντας τρομοκράτες και εισάγοντας λαθραία προηγμένα όπλα από την Ιορδανία», ανέφερε ο Κατζ σε ανάρτησή του στο Χ.

katz-israel-1


Πρότεινε να εκδοθούν εντολές εκκένωσης των πολιτών για τη Δυτική Όχθη, του είδους που χρησιμοποιείται για την εκκένωση συνοικιών πριν από τις επιχειρήσεις των IDF στη Γάζα.

Φόβος για επέκταση των συγκρούσεων στην περιοχή

Όπως αναφέρει σε άμεση ανάλυσή του το BBC, μετά τη δραματική κλιμάκωση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο το Σαββατοκύριακο, οι Παλαιστίνιοι και μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου θα θεωρήσουν τις σημερινές ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ως πρόκληση.

Τίποτα τέτοιας κλίμακας δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δύο δεκαετίες, από τη δεύτερη παλαιστινιακή ιντιφάντα ή εξέγερση. Το Ισραήλ λέει ότι είναι αποφασισμένο να αντιμετωπίσει αυτό που αποκαλεί «απειλή» από τους Παλαιστίνιους μαχητές στη Δυτική Όχθη. Πολεμά ήδη σε δύο μέτωπα: στη Γάζα και στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο. Ο φόβος εδώ είναι ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί και στη Δυτική Όχθη.

Πρώην αξιωματούχος των IDF λέει ότι το Ιράν «πλημμυρίζει» τη Δυτική Όχθη με όπλα

Η δράση του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη είναι μια «επιχείρηση κατά των ιρανικών όπλων και των τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε ο πρώην εκπρόσωπος των IDF Τζόναθαν Κόνρικους στην εκπομπή World at One του BBC Radio 4.

Ο Κόνρικους - ο οποίος είναι τώρα συνεργάτης στο Think Tank, Foundation for Defence of Democracies με έδρα την Ουάσινγκτον - λέει ότι εκρηκτικά, τουφέκια και πιστόλια εισάγονται λαθραία στη Δυτική Όχθη μέσω των συνόρων της Ιορδανίας.

«Το Ιράν κατακλύζει τη Δυτική Όχθη με όπλα», λέει. Οι σημερινές επιδρομές, λέει, είναι το Ισραήλ «που αμύνεται κατά των Παλαιστινίων τρομοκρατών. Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τους Ισραηλινούς πολίτες».





Ειδήσεις σήμερα:

Τηλεπαιχνίδια, ριάλιτι και μυθοπλασία - Τι θα δούμε φέτος στην TV με την αφετηρία της νέας σεζόν

Διεγράφη επισήμως η Λινού από την ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ - Η επιστολή Παππά στον Τασούλα

Μπαίνουν στα αεροπλάνα μας πιωμένοι, λέει o CEO της Ryanair - «Δύσκολοι» προορισμοί Ελλάδα και Ίμπιζα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης