Ισραήλ: Ο στρατός παραδέχεται ότι δεν προστάτεψε άμαχους Παλαιστίνιους από φονική επίθεση εποίκων

Ο υποστράτηγος Άβι Μπλουθ χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια» την επίθεση αυτή στο χωριό Τζιτ, το βράδυ της 15ης Αυγούστου

Ο γενικός διοικητής των ισραηλινών δυνάμεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δήλωσε σήμερα ότι «απέτυχε» να προστατέψει ένα παλαιστινιακό χωριό από την κάθοδο ενόπλων εβραίων εποίκων κατά την οποία ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στα μέσα Αυγούστου, κυρίως γιατί καθυστέρησε να στείλει δυνάμεις στο σημείο.

Ο υποστράτηγος Άβι Μπλουθ χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια» την επίθεση αυτή στο χωριό Τζιτ, το βράδυ της 15ης Αυγούστου. 

«Η υπόθεση δεν έχει κλείσει και δεν θα κλείσει μέχρι να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού που τον επικαλείται και δημοσιεύει έκθεση έρευνας σε σχέση με τις βιαιότητες αυτές.

Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσονγκ είχε καταδικάσει «απερίφραστα» την επίθεση, η οποία προκάλεσε θύελλα διεθνών αντιδράσεων.

«Είναι μια πολύ σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια στην οποία Ισραηλινοί βγήκαν εσκεμμένα για να επιτεθούν στους κατοίκους του χωριού Τζιτ και αποτύχαμε γιατί δεν μπορέσαμε να φτάσουμε νωρίτερα για να τους προστατέψουμε», εκτιμά ο στρατηγός Μπλουθ.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από τον στρατό για το πώς «σχεδόν 100 μασκοφόροι Ισραηλινοί» μπόρεσαν να πυρπολήσουν αρκετά σπίτια και αυτοκίνητα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα στρατεύματα χρειάστηκαν τουλάχιστον 12 λεπτά για να φτάσουν στο Τζιτ.

Η έρευνα επισημαίνει ότι «η πρώτη δύναμη (που έφτασε στο σημείο) δεν κατάφερε να καταλάβει πλήρως την κατάσταση και θα έπρεπε να είχε ενεργήσει πιο αποφασιστικά». Ενισχύσεις που στάλθηκαν στη συνέχεια «συγκράτησαν τους ταραχοποιούς», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι «στην αρχή» της επίθεσης, «αρκετά μέλη» μιας μονάδας εθελοντών πολιτών οπλισμένων από το κράτος για την προστασία ενός γειτονικού οικισμού «μετέβησαν στο σημείο χωρίς να έχουν λάβει άδεια, φορώντας στολή, και ενήργησαν πέραν των δικαιωμάτων που είχαν», γράφει ο στρατός, αφήνοντας να εννοηθεί σαφώς ότι (οι εθελοντές αυτοί) έλαβαν μέρος στις βιαιότητες.

«Δύο μέλη αυτής της μονάδας αποπέμφθηκαν και τα όπλα τους κατασχέθηκαν», επισημαίνεται.

Την Πέμπτη, η ισραηλινή αστυνομία και η υπηρεσία πληροφοριών ανακοίνωσαν τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, εκ των οποίων ένας ανήλικος, ως υπόπτων για «εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον Παλαιστινίων» στο Τζιτ.

Ένας 23χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στην επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε από σχεδόν εκατό εποίκους οπλισμένους με μαχαίρια και πυροβόλα όπλα σύμφωνα με μαρτυρίες, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα νέες κυρώσεις κατά Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη, καλώντας το Ισραήλ να καταπολεμήσει αυτές τις ομάδες «εξτρεμιστών».

Και αυτό, την ίδια μέρα που ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αυτό που παρουσίασε ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» μεγάλης κλίμακας στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, προκαλώντας τον θάνατο δέκα ανθρώπων στην παλαιστινιακή πλευρά, εκ των οποίων εννέα μαχητές, σύμφωνα με τον στρατό.

«Η βία των εξτρεμιστών εποίκων στη Δυτική Όχθη προκαλεί μεγάλα ανθρώπινα δεινά, βλάπτει την ασφάλεια του Ισραήλ και υπονομεύει τις προοπτικές για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.


Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στη Γαύδο - Έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Κρήτης


Αφγανιστάν: Γιατί το επιλέγουν Influencers και λάτρεις του extreme τουρισμού - Πώς γίνονται προπαγανδιστικό όπλο στα χέρια των Ταλιμπάν

Απέραντη θάλασσα από νεκρά ψάρια στον Βόλο - Μαζεύτηκαν πάνω από 57 τόνοι, δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr